‘Trump blokkeert aanval op Iraans kernwapenprogramma’

Trump en Netanyahu in het Witte Huis op 7 april - Foto: Flash90
Trump en Netanyahu in het Witte Huis op 7 april - Foto: Flash90

De Amerikaanse president heeft een Israëlische aanval op nucleaire installaties in de Islamitische Republiek afgeblazen omdat hij diplomatieke onderhandelingen met het regime in Teheran meer kans wil geven. Volgens The New York Times leidden de Israëlische plannen tot verdeeldheid binnen Trumps regering, waarbij de voorstanders van onderhandelingen uiteindelijk aan het langste eind trokkken.

Dat is opvallend, want Trump heeft juist jarenlang zijn voorganger Barack Obama belachelijk gemaakt omdat die een overeenkomst met Iran had onderhandeld. Nadat Donald Trump dat akkoord in zijn eerste ambtstermijn had opgezegd, begon Teheran versneld uranium te verrijken, wat ertoe heeft geleid dat de ayatollahs nu volgens experts genoeg verrijkt uranium hebben om kernwapens te produceren.

Het is die urgentie die Israël deed besluiten tot een militaire actie tegen Iran, maar die is nu door Trump geblokkeerd. Binnen zijn regering waren nationaal veiligheidsadviseur Mike Waltz, minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio en generaal Michael Kurilla, bevelhebber van Central Command waaronder het Midden-Oosten valt, voor een militaire operatie. Maar minister van Defensie Pete Hegseth, vicepresident J.D. Vance en Midden-Oostengezant Steve Witkoff waren tegen, schrijft The New York Times op basis van verschillende bronnen binnen en buiten de Amerikaanse regering.

Iran verklaart met grote regelmaat de Joodse staat van de kaart te zullen vegen

Trump koos uiteindelijk de zijde van die laatste drie en liet premier Benjamin Netanyahu vorige weten Israël niet te steunen bij een operatie tegen de Iraanse nucleaire installaties. De Joodse staat heeft Amerikaanse logistieke en militaire steun hard nodig bij zowel de operatie zelf als bij het verdedigen van Israël tegen een Iraanse vergeldingsaanval met ballistische raketten.

Dus wordt er nu in Rome onderhandeld met de golfstaat Oman als bemiddelaar. Israël vreest dat de onderhandelingen niet zullen leiden tot een einde aan de Iraanse nucleaire dreiging, omdat Trump te veel concessies zal doen in zijn ambitie een overeenkomst te sluiten. Bovendien tikt de klok onverbiddelijk verder: in Jeruzalem wordt gevreesd dat Iran langdurige onderhandelingen zal gebruiken als tijdwinst waarin verder wordt gewerkt aan de productie van kernwapens. Iran verklaart regelmatig de Joodse staat van de kaart te zullen vegen.

2 reacties

Meer Gerelateerde Berichten

Analyse

Is de vrede in zicht?