Donald Trump heeft voorgesteld dat anderhalf miljoen bewoners de Gazastrook verlaten om ‘met een schone lei te beginnen’. Dat zou neerkomen op bijna driekwart van de bevolking van het gebied, die op zo’n 2,15 miljoen wordt geschat. De Amerikaanse president kijkt vooral naar Egypte en Jordanië om de Gazanen op te vangen. Hun verplaatsing zou permanent kunnen zijn, zei Trump tegen journalisten.
In een gesprek met de Egyptische president Abdel Fattahal-Sisi en koning Abdullah van Jordanië, sprak Trump de hoop uit dat de twee landen beide honderdduizenden vluchtelingen uit Gaza, dat hij omschreef als ‘slooplocatie’, zouden opnemen. Sinds het begin van de oorlog weigeren Arabische landen Palestijnse oorlogsvluchtelingen binnen te laten. Vooral Egypte houdt zijn grens met de Gazastrook hermetisch gesloten.
Trump wil dat dat beleid verandert. Tegen Abdullah zou Trump gezegd hebben: “Ik zou graag willen dat je meer (vluchtelingen) binnenlaat want ik kijk naar de hele Gazastrook en op dit moment is het een puinhoop, een echte puinhoop.”
Trump wil dat Gaza ‘op de juiste manier herbouwd’ en een soort ‘Monaco’ wordt
“Je praat over waarschijnlijk anderhalf miljoen mensen,” vervolgde de Amerikaanse president, “en dan kunnen we de hele zaak schoonvegen.” Trump wil vervolgens met een veel kleinere bevolking en zonder Hamas Gaza herbouwen. Ik wil met de Arabische staten huizen (voor de Gazanen) bouwen op een andere locatie waar zij misschien voor de verandering eens in vrede kunnen leven.”
Uit die woorden blijkt dat Trump de verplaatsing van Palestijnse burgers uit de Gazastrook niet als een tijdelijke noodoplossing ziet, maar als een permanente situatie. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei de toen nog presidentskandidaat dat Gaza ‘op de juiste manier herbouwd moet worden’ en dat de Strook dan een soort ‘Monaco’ kan worden. In extreemrechtse Israëlische kringen is enthousiast gereageerd op Trumps ideeën, maar zowel Egypte als Jordanië hebben van de hand gewezen dat zij vluchtelingen uit Gaza opnemen.
5 reacties
Er zou geen grotere rechtvaardigheid zijn als het hervestigen van de Palestijnen in de Arabische landen die de Joden eruit hebben gegooid en Egypte valt in die categorie. Hoe dom zou het echter zijn om de moslimbroeders die meer dan 50 procent van de 100 miljoen Egyptenaren uitmaken nog eens te versterken of het trillende regiem van Jordanië verder te ondermijnen, twee landen met de langste grenzen met Israël. Is er voor 2 miljoen Gazanen geen plek genoeg in Iraq, dat ook haar Joden eruit gooide, om maar een voorbeeld te noemen ?
‘@ Shlomo Itai Als rechtvaardigheid, recht, gebaseerd is op macht (zoals Spinoza meende) is dit wel het domste wat je kan doen, of het nu Egypte, Jordanië of Irak betreft. De Amerikaanse president was geërgerd (of verveeld) toen hij even zijn hersenautomaat (klak, daar viel het kwartje) in werking probeerde te stellen en zich waarschijnlijk realiseerde hoe ingewikkeld en gecompliceerd het Palestijns-Israelische conflict is.
‘@Cees van Dijk. De bevolkingsuitwisseling tussen Griekenland en Turkije was niet vrijwillig, maar werd aan beide landen opgelegd. Deze onvrijwillige oplossing maakte een einde aan bijna een eeuw van wederzijds bloedvergieten en ze houdt al 102 jaren stand. Met andere woorden: Het is een oplossing die werkt. Die oplossing zal wel moeten worden afgedwongen, want vrijwillig komt zij er niet. Maar wat is er rechtvaardiger dan de volgende oorlog(en) voorkomen ?
‘@ Shlomo Itai En wie gaat dat dan afdwingen? De Verenigde Staten? De Verenigde Naties? En voor hoe lang? Dat is een recept voor een eindeloze oorlog. Zo’n oplossing is niet reeel.
‘@Cees van Dijk. Wie dat gaat afdwingen is precies de vraag, maar zonder een goed werkende oplossing gaat de eindeloze oorlog door en daarvoor is geen recept meer nodig. Aangezien Hamas alleen investeert in oorlog, is er voor de vele duizenden jonge Gazanen vrijwel geen andere manier om geld te verdienen dan als jihadist. Aangezien het niemand lukt om het lont uit het Gazaanse kruitvat te halen, moet het kruit eruit. Het is of dat, of wachten op de volgende ontploffing.