Hij werd overvallen, vastgebonden en overleefde het niet. De 61-jarige Joodse Yuval Accos, die ook de familienaam Arbel gebruikte, woonde net een jaar in een sociale huurflat in de Utrechtse wijk Lunetten. Eerder emigreerde hij van Israël naar Nederland. Onder zijn buren heerst grote ontsteltenis. Niemand kreeg iets mee van het drama dat zich achter de voordeur afspeelde. Het waren een buurman en een huisvriend die de levenloze man vonden, waarna de politie een klopjacht begon op de daders. Twee mannen van 51 en 40 jaar uit Utrecht werden gearresteerd, van wie de laatste tot twee weken voor de dood van Yuval nog in dezelfde straat woonde. Op grond van herhaalde klachten van omwonenden werd de 40-jarige uit zijn woning gezet. Volgens kennissen van het slachtoffer was het deze voormalig buurman die Yuval vroeg om een kopje koffie, om zo zijn appartement binnen te komen.
Over het motief is nog weinig duidelijk. De politie zei kort na de dood van de man dat er mogelijk sprake was geweest van een babbeltruc. Met die truc was zijn pinpas afhandig gemaakt. Buurt bewoners vermoeden dat de oplichters ’s avonds terugkwamen voor meer, waarschijnlijk zijn pincode. Zeker is dat Yuval werd vastgebonden, volgens zijn buren zou er vervolgens grof geweld zijn gebruikt. Vrienden spreken van marteling. Yuval woonde alleen en was hulpbehoevend, de thuiszorg kwam dagelijks bij hem over de vloer. Hij had contacten met zijn buren en werd omschreven als een lieve man met geen greintje kwaadaardigheid in zich.
Ontsteltenis
Naast een geliefde buurman was Yuval een betrokken Jood, actief in de Joodse gemeenschap van Utrecht. Hij bezocht zowel de Nederlands-Israëlietische Gemeente Utrecht (NIG) als de Chabadafdeling in de stad. Rebbetsen Bracha Heintz laat het NIW weten dat de Chabadorganisatie ontdaan is na de dood van Yuval. “Vlak daarvoor kreeg hij van ons nog een pesachpakketje. Hij kwam regelmatig naar de diensten. Dit is een verschrikkelijke schok.” Nadat het echtpaar Heintz was ingelicht over de gewelddadige dood, brachten zij de leden op de hoogte. “Ik schaam me ervoor dat dit in mijn stad gebeurt, onvoorstelbaar,” zegt de rebbetsen.

Ook bij de NIG was de ontsteltenis groot. Hoewel Arbel officieel geen lid was van de gemeente, werd aangeboden zijn begrafenis te betalen. Zijn familie koos er echter voor hem naar zijn geliefde thuisland Israël over te brengen voor zijn laatste rustplaats.
Vlak na zijn tragische dood stroomden de bezorgde berichten binnen op Arbels Facebookpagina. “Yuval, laat van je horen,” schreef een vriendin. Zodra zijn lot duidelijk werd, kwamen de blijken van medeleven. “Gesprekken met Yuval kwamen uit het hart. Zelfs als je geen overeenkomsten had, kon je erop vertrouwen dat het contact zou eindigen in een liefdevolle knuffel,” schrijft een familielid.
De politie Utrecht meldt dat de zaak inmiddels bij het Openbaar Ministerie ligt. Een woordvoerder zegt nog niet veel over de zaak kwijt te kunnen, omdat te veel informatie vrijgeven het onderzoek zou kunnen verstoren. “Het onderzoek naar deze tragische zaak loopt momenteel. Twee verdachten zijn aangehouden en zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hun is moord en/of doodslag ten laste gelegd. De rechter-commissaris heeft de bewaring bevolen; de verdachten zitten dus nog in voorlopige hechtenis. Op dit moment moeten we terughoudend zijn in informatieverstrekking over de omstandigheden en resultaten van het onderzoek.”
Homoseksueel
Nabestaanden vragen zich af of de Joodse achtergrond van Yuval een rol heeft gespeeld bij zijn dood. Ging het hier daadwerkelijk om een babbeltruc of was er meer aan de hand? Tegen het Algemeen Dagblad zeggen buurtbewoners dat het slachtoffer openlijk homoseksueel was, waardoor hij mogelijk een doelwit werd. Daarover kan het OM nog geen duidelijke uitspraken doen. “Een dergelijk onderzoek wordt breed opgezet, waarbij in beginsel met alle scenario’s rekening wordt gehouden. Mocht het tot een strafzaak komen, dan wordt in principe op een openbare zitting het onderzoek toegelicht.”