Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Vervolging na antisemitische leuzen bij demonstratie in Rotterdam

Redactie 14 september 2018, 00:00
Vervolging na antisemitische leuzen bij demonstratie in Rotterdam

Pro-Palestijnse demonstranten die in juli vorig jaar antisemitische leuzen scandeerden worden vervolgd, zo blijkt uit het antwoord van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op vragen van gemeenteraadslid Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam).

Aanleiding van het protest op 25 juli 2017 was de plaatsing van veiligheidspoortjes bij de Tempelberg in Jeruzalem door de Israëlische autoriteiten. Tijdens de demonstratie – waarbij de te verwachten BDS-organisaties, maar ook de islamitische partijen Nida en PvdE aanwezig waren – werd de leus ‘Khaybar, Khaybar ya yahud, jaish Muahammad sa ya’ud’ gescandeerd. Vrij vertaald betekend dit: ‘Joden herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug’. ‘Khaybar’ refereert aan een veldslag in 628 waarbij de profeet Mohammed een Joodse stam versloeg.

Hoogwerf schreef direct na de demonstratie in haar toelichting bij vragen aan de Rotterdamse burgemeester dat deze leus in België al heeft geleid tot een veroordeling omdat deze aanzet tot haat en geweld tegen het Joodse volk. “Een oordeel dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat,” vindt Hoogwerf. En: “Er moet hard worden opgetreden tegen de keiharde Jodenhaat die (…) op het Stationsplein te zien en te horen was.”

Burgemeester Aboutaleb lijkt hiermee in te stemmen. “Door de politie, en onder leiding van het Openbaar Ministerie, is een opsporingsonderzoek gestart naar de mogelijke strafbaarheid van de uitingen,” schrijft Aboutaleb op 31 augustus. “Na het onderzoek is een verdachte aangehouden en verhoord (…) Het onderzoek is reeds afgerond en op dit moment wordt de zaak zittingsgereed gemaakt. De zittingsdatum is nog niet bekend.”

Uit de antwoorden van de Rotterdamse burgemeester is op te maken dat slechts één verdachte voor de rechter zal verschijnen, ondanks het feit dat het ‘Khaybar, Khaybar’ door verschillende demonstranten werd gescandeerd. Verder laat Aboutaleb weten dat hoewel er politie aanwezig was bij de bewuste demonstratie er niet is opgetreden tegen de antisemitische leuzen omdat de agenten ‘de taal waarin werd gesproken niet machtig waren’. Daarom kon niet worden geconstateerd dat de leuzen strafbaar waren. Ook meent Aboutaleb dat hij de demonstratie niet kon verbieden om ‘inhoudelijke redenen’; dat kan volgens de burgemeester slechts bij een vermoeden van ernstige verstoring van de openbare orde.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *