De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) en eredivisie voetbalclub ADO Den Haag stonden dinsdag tegenover elkaar in de Haagse rechtbank. Het kort geding liep uit op een welles-nietesspel.
De beschuldiging dat de speaker van ADO de supporters zou hebben bedankt voor de antisemitische spreekkoren, is absoluut niet waar,” zegt advocaat Eric Daalder van ADO Den Haag stellig tegen de rechter. Vanachter de tafel van de tegenpartij schudt David Speelman driftig ‘nee’. Hij zwaait heen en weer met zijn opgestoken wijsvinger. De raadsman van ADO herhaalt zijn standpunt: „Die beschuldiging over de speaker klopt echt niet.” De rechter onderbreekt hem en vraagt: „Hoe kan het dan dat die situatie wel op band staat?” Ook daarop heeft Daalder antwoord: „Er is gewoon geen melding van geweest.” Afgelopen dinsdag konden de vertegenwoordigers van Stichting BAN hun emoties nog maar net de baas. Met een kort geding probeerden zij af te dwingen dat ADO Den Haag consequent optreedt tegen antisemitische spreekkoren van supporters. BAN eist dat de club alles in het werk stelt om antisemitisme bij de supporters te voorkomen en wanneer er toch zulke leuzen te horen zijn, de wedstrijd laat stilleggen.
‘Een schande’
De aanleiding voor het kort geding was de laatste wedstrijd ADO-Ajax op 20 maart van dit jaar. Daar waren aantoonbaar antisemitische spreekkoren te horen. De zitting begon met een pleidooi van advocaat Quintus Abeln van BAN. „Het staat bij BAN en ADO niet ter discussie dat spreekkoren als ‘K*tk**kerjoden’ en ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’ volstrekt onaanvaardbaar zijn,” zei hij tegen de rechter. Maar op 20 maart waren er ook andere antisemitische leuzen te horen. „Ooggetuige Piet Keizer heeft alles gehoord. Hij zegt dat de koren de hele wedstrijd te horen waren. En na de wedstrijd werd er door supporters gezongen: ‘We gaan op Jodenjacht, we gaan op Jodenjacht’.” Abeln vindt dat ADO hoe dan ook in gebreke is gebleven. „Volgens de regelgeving van de KNVB moeten profclubs onmiddellijk optreden als er sprake is van antisemitische spreekkoren. ADO heeft dat, ondanks waarschuwingen voorafgaand aan de wedstrijd, geheel nagelaten.” Ook beweerde de raadsman dat de speaker van ADO de supporters in de rust heeft opgeroepen door te gaan met het aanmoedigen van hun elftal. Abeln: „Het is een schande voor het Nederlandse voetbal en het Joodse volk.’
‘Alles aan gedaan’
Volgens Eric Daalder schetste Abeln een verkeerd beeld: „Volgens de regels van de KNVB is elke club verantwoordelijk voor zijn eigen aanhang en de spreekkoren daarvan. ADO doet er juist alles aan om antisemitische spreekkoren te voorkomen.” Daarna somde hij de maatregelen op die de club al heeft genomen: het inzetten van stewards en club– iconen, slimme camera’s om raddraaiers op te sporen, het uitdelen van stadionverboden en uitvaardiging van een algeheel verbod op wangedrag, discriminatie en belediging. ADO gaat ook met de selectie de wijken in om te vertellen dat discriminatie niet kan. Preventie en voorlichting zijn volgens de club de middelen om antisemitisme te voorkomen. Het verplicht stilleggen van wedstrijden is een te grote maatregel: „BAN kan dit niet opleggen, maar ADO moet dit in overleg met de politie zelf doen. Er moet dan altijd rekening gehouden worden met de veiligheid. Als een wedstrijd plots ophoudt, dan kunnen er bijvoorbeeld opstoppingen ontstaan door supporters die snel weg willen,” legde Daalder uit. Daarna ontstond een welles-nietesspel. Uitspraak: 9 augustus.
Andere initiatieven
BAN koos met deze rechtszaak de harde lijn in de maatschappelijke discussie die ook tussen andere partijen en ADO wordt gevoerd. Al eerder vond overleg plaats tussen het CJO, CIDI, de KNVB, Ajax en de Haagse voetbalclub, waarbij ook het gedrag van trainer en spelers na afloop van de wedstrijd in het spelershome onderwerp van gesprek was. Daarnaast werd ook het gedrag van de Ajax-supporters aan de kaak gesteld. Partijen waren het er toen over eens dat het vooral gaat om het creëren van een draagvlak onder spelers en supporters en dat er niet alleen een einde moet komen aan antisemitische uitlatingen, maar ook aan het uitlokken door Ajax-supporters. Ook die uitlokking zou in het Handboek KNVB moeten worden opgenomen. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om clubs punten af te nemen wanneer ze zich niet aan de regels houden. De KNVB komt dit najaar met een rapportage. BAN heeft daar niet op willen wachten.