Vier dagen hadden we. Vier dagen om informatie te vergaren en indrukken op te doen in Israël.
We reisden van Tel Aviv naar Jeruzalem, een deel daarvan over de Burma Road, naar Gush Etzion, van daaruit over de Westbank naar Beër Sjeva, van Beër Sjeva naar Sderot, Yad Mordechai en de Erez Crossing met Gaza. Een andere dag vanuit Tel Aviv, weer over de Westbank naar Degania, de Golan op, via kleine achterafweggetjes met enorme plassen (het had behoorlijk geregend) naar plekken met uitzicht op Kuneitra, langs de besneeuwde Hermon, kasteel Nimrod en de Libanese grens. In totaal reden we zo’n 15oo kilometer. We spraken verschillende experts op het gebied van de ontstaansgeschiedenis van Israël.
In het artikel op pagina 14 kwam veel samen: de wapenfeiten en de zorgen, want die zijn er zeker. Maar reizend door het land blijft één essentiële gedachte over: Israël is een wonder. Hoe de staat tot stand kwam, tegen alle verwachtingen in, hoe hij stand hield, hoe ondanks het feit dat het land nog geen dag echte vrede heeft gekend, een enorme economische groei heeft plaatsgevonden en hoeveel door Israëli’s is bijgedragen aan de verhoging van de levensstandaard, cultuur en wetenschap.
En dan de schoonheid van het land, met een geschiedenis bepaald door de geografie: een kuststrook, een bergrug en een diepe slenk. Deze strook land heeft ingelegen tussen grote rijken als het Egyptische, Perzische, Ottomaanse en Assyrische. Ontelbare legers zijn erdoorheen getrokken, wat ook de reden is waarom Megiddo, in de Jizreëlvallei, op een kruispunt van handelsroutes, zo vaak onder de voet is gelopen. In strategisch opzicht was die stad van veel groter belang dan Jeruzalem, maar religie zorgde ervoor dat duizenden hun leven gaven voor Jeruzalem.
Iedere vierkante meter in dit land heeft zijn eigen geschiedenis, en nog altijd gaan de meeste atlassen en kaarten uit van Jeruzalem als centrum van de wereld. In dit kleine land kun je tot april skiën op de Hermon en het hele jaar door zwemmen in de Rode Zee. De bevolking bestaat uit een smeltkroes van talen, culturen en tradities. Israël leeft, en hoe. En zoals David Ben Goerion zei, je bent geen realist als je niet in wonderen gelooft. Dit land is een wonder waarmee iedere Jood op aarde zich gelukkig mag prijzen, in de woorden van Abel Herzberg: zonder Israël is iedere Jood een ongedekte cheque.