Masoud Pezeshkian heeft de verkiezingen voor het presidentschap van de Islamitische Republiek gewonnen. Dit dankzij een iets hogere opkomst in de tweede en beslissende ronde, al lag die met 49,8 procent nog steeds erg laag. In de eerste ronde op 28 juni had Pezeshkian weliswaar de meeste kiezers achter zich, maar vergaarden de fundamentalistische kandidaten gezamenlijk meer stemmen. Omdat geen kandidaat toen de helft van de stemmen kreeg, was een tweede ronde nodig. In de eerste lag de opkomst onder 40 procent, de laagste in de Iraanse geschiedenis.
Van vrije verkiezingen was overigens geen sprake. Een ultraconservatief college van islamitische juristen had de meerderheid van de kandidaat al in de aanloop naar de verkiezingen afgekeurd. Zo mochten er geen vrouwen meedoen evenmin als kandidaten die geen sjiitische moslims waren. Pezeshkian wordt door sommigen als ‘hervormer’ of ‘gematigd beschouwd, maar die term is nogal relatief in de Islamitische Republiek.
Er worden weinig veranderingen van Pezeshkian verwacht
Zo had de winnaar van de verkiezingen weliswaar kritiek op het barbaarse optreden van het regime tegen vrouwen die de verplichte hoofddoek niet willen dragen – zij worden slachtoffer van arrestatie, mishandeling, marteling, verkrachting, lange celstraffen en zelfs moord – maar durfde hij niet die verplichting zelf te bekritiseren. Ook toonde Pezeshkian zich een vriend van het Iraanse Revolutionaire Gardekorps (IRGC), dat de vrede en veiligheid in vrijwel het gehele Midden-Oosten ondermijnt en door de Amerikaanse regering tot terreurorganisatie is verklaard. Ook de Duitse en de nieuwe Britse regering lijken tot die stap over te willen gaan.
Pezeshkian heeft gezegd met alle landen op aarde vriendschappelijke relaties te willen aanknopen, ‘behalve met Israël’. Er worden dan ook weinig veranderingen onder zijn presidentschap verwacht, een van de redenen waarom de opkomst zo laag was. Sowieso is de president in de Iraanse theocratie ondergeschikt aan de ‘Hoogste Leider’, de 85-jarige fundamentalistische (en antisemitische) ayatollah Ali Khamenei. Uiteindelijk won Pezeshkian van zijn ultraconservatieve tegenstander Saeed Jalili met 16,3 tegen 13,5 miljoen stemmen.
2 reacties
Met dit soort ‘hervormers’ heb je geen vredes activisten, politie of legers meer nodig want met mensen zoals deze dalen automatisch democratie, vrede, vrijheid, blijheid, tolerantie & inclusiviteit op ons neer. Op dit soort hervormers heeft de wereld gewacht en vertrouw daarom op de papagaaien media & bouw op de politiek die deze buigende pop, die aan de draad van opperleider Khameini bungelt, stug een hervormer blijven noemen….een zegen voor Iran & mensheid. Net zoals X “voormalig twitter”, de “bezette palestijnse” gebieden, de “illegale Joodse” nederzettingen, de ‘ultra rechts/radicale” partijen ons door hen worden gevoed ….’totdat het in de hoofden van de massa is gebeiteld! Ultra/links radicale partijen, illegaal bezet N-Cyprus/Sahara, slachting onschuldige burgers in Sudan, 30 oorlogs conflicten in Afrika, Afghanistan na overname Taliban, Hamas die voedsel van burgers steelt etc………daar gaan onze media duiders niet over. .
Wie zal Iran gaan bevrijden van het ondraaglijke juk van dictators, ayatollahs in die extreme Islamitische Republiek? Wat opviel: Van vrije verkiezingen in Iran was weer geen sprake. Een ultraconservatief college van politiek correcte islamitische juristen had de meerderheid van de kandidaat al in de aanloop naar de verkiezingen afgekeurd. Hetzelfde plaatje zien we ook in communistische/marxistische bestuurde landen als o.a. China en N-Korea die hun onderdanen kwellen met hun duivelse Big Brother bewind. Iedereen houdt nu ook zijn hart vast wat voor wind er gaat waaien in landen die de EU-vlag dagelijks hijsen.