Meer dan vijftig alumni van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zullen vrijdag hun bul teruggeven uit protest tegen de UvA-beslissing eenzijdig de banden met de Hebrew University (HU) in Jeruzalem te verbreken.
Het bestuur van de UvA besloot vorige week een studentenuitwisselingsprogramma stop te zetten vanwege vermeende ‘zorgen over de academische vrijheid’ aan de HU en het gevaar dat de IDF profiteert van de academische samenwerking. Critici beschuldigen de UvA ervan te buigen voor de eisen van gewelddadige antizionistische activisten, die in mei vorig jaar twee locaties van de UvA-campus in Amsterdam bezetten. Vandalisme en gewelddadige confrontaties van gemaskerde relschoppers met de politie zorgden toen voor meer dan 4 miljoen euro schade.
UvA rector magnificus Peter-Paul Verbeek werd zwaar bekritiseerd omdat hij onderhandelde met gemaskerde activisten en weigerde hun eis alle relaties met Israël te verbreken van tafel te vegen. Een commissie adviseerde het UvA-bestuur de samenwerking met de Hebrew University te beëindigen, terwijl de banden met zes Chinese universiteiten mogen blijven bestaan – een spectaculaire voorbeeld van een dubbele standaard ten opzichte van de Joodse staat.
De kwaliteit van universiteiten verloedert als ze uit lafheid hun oren laten hangen naar beroepsactivisten
Vrijdag zullen dus meer dan vijftig UvA-alumni hun bul teruggeven aan Edith Hooge, voorzitter van het College van Bestuur. Dit zal gebeuren op Roeterseiland, dat vorig jaar door de politie ontruimd moest worden. Onder de deelnemers aan de actie bevinden zich oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, voormalig vicevoorzitter van de Hoge Raad Ernst Numann en CIDI-oprichter Ronny Naftaniel.
Een andere prominente deelnemer is Keyvan Shahbazi, een Iraanse schrijver die in 1983 naar Nederland vluchtte nadat hij gemarteld was door het regime van de Islamitische Republiek. In September vorig jaar werd Shahbazi gekozen tot Nederlands ‘Vrijdenker van het jaar’. Uri Rosenthal is tegenwoordig voorzitter van het Comité Vrij Iran, reden voor het regime in Teheran hem op een terreurlijst te zetten. Bij pro-Israëldemonstraties zijn vaak Perzische Nederlanders te zien.
De bul, het bewijs van afstuderen, is niet langer een symbool van trots
In een verklaring zeggen de vijftig UvA-alumni: “De kwaliteit van universiteiten verloedert als ze uit lafheid hun oren laten hangen naar beroepsactivisten die zelf vaak geen enkele band met die universiteiten hebben. De Hebrew University staat wetenschappelijk in heel hoog aanzien; op zo’n samenwerking zou je juist trots moeten zijn. De eis van de UvA, dat de Hebrew University zich distantieert van de Gaza oorlog, wordt aan geen enkele andere universiteit in oorlogsgebied gesteld en wordt ervaren als discriminatie.”
De alumni zeggen ‘zich te schamen’ voor het gedrag van hun alma mater: “De UvA had beter maatregelen kunnen treffen om de veiligheid van haar Joodse studenten te garanderen. Die voelen zich vaak bedreigd door het expliciet antizionistische karakter van de protesten aan de universiteiten.” De ex-UvA alumni ‘schamen zich’ voor het gedrag van hun oude universiteit: “De bul, het bewijs van afstuderen, is niet langer een symbool van trots.”
Foto: Vernielingen in het historische UvA-gebouw op het Binnengathuisterrein, mei 2024 – Credit: Bart Schut/NIW
3 reacties
Ik wil ook mijn bul teruggeven maar was me niet bewust van deze actie van de andere alumni… bij wie kan ik me aanmelden om mee te doen?
Moed en wijsheid en gevoel voor gerechtigheid zijn niet alleen geen vereiste om te worden toegelaten tot een universiteit en er later les te kunnen geven – intelligentie is voldoende – , maar ze kunnen juist een storende factor vormen. Een universiteit moet zichzelf financieel zien te bedruipen – sommige hebben daarvoor interessante regelingen met Arabische staten – en moeten zichzelf voorbereiden op de toekomst. Toekomst wil in Europa zeggen: Op het leven in een kalifaat, waarvan we de contouren al beginnen te zien en waarvan we de gedragsregels al kennen. Zo zei bijvoorbeeld een Nederlandse politica van Noord Afrikaanse afkomst kortgeleden dat scheiding van kerk en staat niet meer van deze tijd is. Eerder zei een Nederlandse politicus van Turkse afkomst al, dat Nederlanders voor wie de nieuwe regels niet bevallen, kunnen opzouten. Niet bij iedereen drongen deze zachte wenken door, maar na de gewelddadige acties afgelopen jaar, is in ieder geval bij universiteiten het kwartje gevallen. Opportunistische universiteiten proberen daarom om moed, wijsheid en gerechtigheid zo zorgvuldig mogelijk te vermijden en de rol van perfecte opportunistische dhimmi aan te nemen. Dat lukt zo te zien aardig. Mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse regering die vergeet dat ze haar hand op de geldkraan heeft.
Ik ben niet verbaasd, wel diep teleurgesteld.
Nederland zakte diep weg in 40-45 t.o.v. ons en stond daarna vooraan om zich alleraardigst voor te doen en nu is het weer “beter” om weg te zakken.