De tijd dringt voor Iran

Donald Trump dreigt met militaire maatregelen tegen het regime in Teheran. Blijft het bij woorden of is het geduld van de Amerikaanse president dan toch ten einde?
B-2 bommenwerper

Het zij u vergeven als u nog nooit van Diego Garcia gehoord heeft. Anders dan de naam doet vermoeden, is dat geen wie, maar een wat. Om precies te zijn: een geïsoleerd eiland in de Indische Oceaan. De dichtstbijzijnde landmassa is India, 1800 kilometer noordoostelijker. Toch richten de ogen van de wereld zich op dit door Groot-Brittannië bestuurde atol. De reden: de Amerikaanse luchtmachtbasis op het eiland.

Die ligt op veilige afstand van zowel Jemen als Iran, om niet overrompeld te worden door een verrassingsaanval met ballistische raketten. Tegelijkertijd ligt het eilandje dichtbij genoeg voor geavanceerde Amerikaanse bommenwerpers om doelen in die twee landen te raken. In de afgelopen weken verplaatste de U.S. Air Force een derde van al zijn futuristische B-2 stealthbommenwerpers naar het eiland. Sinds vorige week worden zij ingezet in de voortdurende bombardementen tegen de Houthi’s in Jemen.

Dat lijkt een overdreven zwaar middel. De Amerikanen hebben de B-2’s niet nodig voor de aanvallen op de door Iran gesteunde terreurmilitie, die sinds 7 oktober 2023 met enige regelmaat Israël onder vuur neemt met ballistische raketten. De Houthi’s hebben geen luchtafweersystemen die een grote bedreiging vormen voor lichtere Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, en voor de weinig geavanceerde bombardementen die de VS er uitvoeren, voldoen jachtbommenwerpers en drones. 

Machtsvertoon

Waarom dan toch het machtsvertoon op Diego Garcia? Dat lijkt vooral een boodschap aan het regime van de ayatollahs in Iran. Die hebben de afgelopen jaren uranium zover verrijkt dat zij op ieder moment een nucleair wapen kunnen produceren. Voordat zo’n kernkop eenmaal werkzaam op een raket is geïnstalleerd zijn we weliswaar maanden verder, maar de Islamitische Republiek is nu zo dichtbij dat Donald Trump heeft besloten de boel serieuzer aan te pakken. 

De B-2’s op Diego Garcia zijn bedoeld om Trumps dreigement kracht bij te zetten

Medio maart gaf de Amerikaanse president de Iraanse ‘opperste leider’ Ali Khamenei twee maanden de tijd om een nucleaire deal met hem te sluiten. Weigert Khamenei, dan ‘wordt er gebombardeerd zoals Iran nog nooit heeft gezien,’ dreigde Trump. Net als een extra vliegkampschip dat naar de regio is gestuurd, zijn de B-2’s op Diego Garcia bedoeld om dat dreigement kracht bij te zetten. De B-2 kan namelijk een MOP dragen, de massive ordnance penetrator. Dat is een van de zwaarste bommen ter wereld, speciaal ontworpen om diep onder de grond door te dringen. 

Dat zal nodig zijn, want dat is precies waar Iran zijn nucleaire installaties heeft verborgen. Israël, dat al jaren pleit voor Amerikaanse acties tegen de Islamitische Republiek, heeft geen MOP’s en ook geen bommenwerpers die groot genoeg zijn om zulke projectielen op vijandelijke doelen af te werpen. Dat kunnen alleen de Amerikanen. Of zij dat ook zullen doen, zal ongetwijfeld een van de gespreksonderwerpen zijn deze week bij het bezoek van Benjamin Netanyahu aan het Witte Huis.

Eén reactie

  1. Er blijft van Trump’s imago weinig over als hij zijn dreigementen jegens Iran niet waar maakt, maar houdt hem dat bezig ? Zijn dreigement jegens Hamas heeft hij in ieder geval niet waargemaakt en hij heeft er slechts weinig mee bereikt. Ondanks stevige Westerse aanvallen op de Houthi’s, gaan deze nog steeds door met hun terreur. Is het waarschijnlijk dat Trump het grotere Iran met haar intelligentere leiderschap tóch zal aanvallen en daarmee het hele Midden Oosterse wespennest in beweging brengen ? Ik denk dat de ayatollah’s snel zullen bijkomen van de aanvankelijke schrik en dat ook deze situatie in stilte en vrijwel onveranderd zal eindigen. De ayatollah’s zullen denk ik vervolgens rustig doorgaan met hun nucleaire hebbeding en Trump vindt dan weer iets anders om lawaai mee te maken, want daar is hij wél goed in.

Meer Gerelateerde Berichten

Analyse

Is de vrede in zicht?