Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Lees nu online
BBC door het stof om opmerking dat Israëlische soldaten ‘gelukkig zijn als zij kinderen vermoorden’
Buitenland

BBC door het stof om opmerking dat Israëlische soldaten ‘gelukkig zijn als zij kinderen vermoorden’

Redactie 06 juli 2023, 12:28
BBC door het stof om opmerking dat Israëlische soldaten ‘gelukkig zijn als zij kinderen vermoorden’

De Britse publieke omroep BBC heeft excuses aangeboden voor een door velen als antisemitisch opgevatte opmerking van presentator Anjana Gadgil. In een interview met de voormalige Israëlische premier Naftali Bennett, zei Gadgil: “Israeli forces are happy to kill children.” In de voor Gadgil gunstigste vertaling betekent dat :’de Israëlische troepen hebben er geen probleem mee kinderen te doden’, maar de zin kan ook betekenen dat IDF-soldaten blij zijn kinderen te mogen doden.

Die eerste uitleg is problematisch omdat Gadgil dit als ‘feit’ poneerde, wat het natuurlijk niet is. De tweede sluit aan bij een eeuwenoude racistische traditie over Joden die kinderen vermoorden. Het zg. Bloedsprookje is een berucht verzinsel over rituele kindermoord door Joden. Vanaf de middeleeuwen leidde dit tot pogroms tegen de Joodse gemeenschap en andere vormen van vervolging. Maar tot op de dag van vandaag worden vergelijkbare leugens verspreid, ook in het Israëlisch-Arabische conflict. Zo steekt met enige regelmaat het door (pro-)Palestijnse racisten verspreide gerucht op dat Israël het drinkwater van Arabische kinderen vergiftigd. Uiteraard altijd zonder een spoor van bewijs.

‘Wij bieden onze excuses aan omdat de taal van de vraagstelling niet goed uitgedrukt en ongepast was’

Dat soort verhalen heeft nu blijkbaar ook de ooit zo gerespecteerde BBC bereikt. Tot verbijstering van Bennett bleef de interviewster haar bizarre beschuldiging herhalen, zelfs nadat de oud-premier Gadgil erop wees dat de ‘kinderen’ waarover zij sprak, 16- en 17-jarige zwaarbewapende leden van terreurorganisaties zijn. Het interview leidde tot een storm van verontwaardiging in en buiten het Verenigd Koninkrijk. Gadgil verwijderde daarop haar accounts op onder andere op LinkedIn, Twitter en Instagram – een actie die door veel socialmediagebruikers als ‘laf’ werd omschreven.

Nu heeft de BBC toegegeven dat haar beschuldigingen ‘ongepast’ waren. Een woordvoerder van de omroep verwoordde het als volgt: “Hoewel het een legitiem onderwerp was om in het interview over te spreken, bieden wij onze excuses aan omdat de taal van de vraagstelling niet goed uitgedrukt en ongepast was.” Wel beweert de BBC dat haar berichtgeving over de strijd tussen de IDF en Palestijnse terroristen in Jenin ‘onpartijdig en robuust’ was.

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
tiki 06 juli 2023, 14:45
De hypocrieten van de BBC hebben hun zovéélste excuus aangeboden. Het énige waar zij zich voor zouden moeten excuseren is het 'foute personeelsbeleid waar blijkbaar het obsessief verguizen van Israel met een arrogante butale mond, minderwaardig taalgebruik & onbeschoftheid van heb ik jou daar, bij het protocol behoort om wel/niet aangenomen te worden. Deze ignorante tante is écht niet de enige al wint ze ruimschoots de hoofdprijs. Het is de bekende Joden vijandige atmosfeer bij de BBC en daarom weet ze dat ze rustig haar hart kan luchten zonder consequenties. Het zou haar sieren voor dit domme, abominabele, onbeschofte, racistische & antisemitische gedrag (gemeende) excuses te maken......en wel 'op de buis, in vol ornaat. Gaat echter niet gebeuren., want we hebben het over de BBC.....of is het toch niet alleen een BBC fenomeen?
Geert ter Horst 06 juli 2023, 17:20
De BBC moet nog veel meer door het stof. Ze moet worden gebrandmerkt als een antisemitische organisatie en volledig worden doorgelicht — waarbij koppen moeten rollen van topfiguren. Want dit is niet een op zichzelf staand geval. De afgelopen decennia regende het van de incidenten, die daardoor dus geen incidenten meer zijn. Het gaat om symptomen van systematisch anti-Israelisch en anti-joods vooroordeel.
tiki 06 juli 2023, 19:36
De vraag is waar haalt Mevr. Adjil haar kennis & info vandaan....behalve uit social media, the Gaza Times of het PLO Nieuwsblad. Ze krijgt haar info vooral uit een van de beste bronnen in Israel. Een snoepwinkel voor Israel phobies. De progressief liberale parel & kwaliteitskrant waar de meeste buitenlandse journalisten graag naar refereren als ze hun kennis over Israel met ons delen....nee, niet Yisrael Hayom, Jerusalem Post of Ynet.... maar Ha'aretz. Een krant met Duitse roots waar artikelen in staan waar zelfs de Guardian of NYT voor terugdeinsen en met 'der Sturmer als voorbeeld. Het origineel van dit fraais, gecopieerd door Mevr. Gadgil werd geschreven in een Ha'aretz op ed door Yossi Klein. ""Killing children is designed to cause pain, to strike the most sensitive place of all. It isn’t designed to stop terrorism; it’s designed to deter the terrorists and make us happy.""....later "gecorrigeerd" naar "Killing children brings Israeli's together". Mijn excuses naar Mevr. Gadgil. Zij weet niet beter, maar leest gewoon de verkeerde kranten.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *