IJsfabrikant Ben & Jerry’s stopt met de verkoop van hun producten in Oost-Jeruzalem en de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
Hiermee zwicht het bedrijf voor druk van pro-Palestijnse activisten. Nadat het Palestijns-Israëlisch conflict in mei weer oplaaide, bleef het lange tijd stil op de sociale mediakanalen van het bedrijf. Intussen werd er door anti-Israëlische activisten opgeroepen om Ben & Jerry’s te boycotten vanwege de verkoop in Jeruzalem en de Westoever.
Het ijsmerk werd in 1978 opgericht door de Amerikaans-Joodse Ben Cohen en Jerry Greenfield. Ben & Jerry’s staat bekend om zijn corporate activism. Zo brachten ze een ijsje uit met de naam Pecan Resist, als statement tegen Donald Trump en werd in 2009 de smaak Chubby hubby omgetoverd tot Hubby hubby, als een oproep voor huwelijksgelijkheid voor homostellen. Na de dood van George Floyd zette het bedrijf een heel portaal op hun website voor Black Lives Matter.
Ben & Jerry’s heeft in Israël een aparte fabriek die het ijs voor de Joodse staat produceert. Het bedrijf wil nu de overeenkomst met de Israëlische tak aanpassen aan het einde van het jaar, zodat de ijsjes niet meer in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever verkocht kunnen worden.
Unilever, sinds 2000 eigenaar van Ben & Jerry’s , schrijft in een persbericht dat zij zich ‘volledig inzetten voor onze aanwezigheid in Israël’. “Als onderdeel van de overnameovereenkomst hebben we altijd het recht erkend van het merk en zijn onafhankelijke raad van bestuur om beslissingen te nemen over zijn maatschappelijke missie,” aldus Unilever. Daarbij benadrukt Unilever dat de ijsjes straks nog wel in de rest van Israël te koop zijn.
De Israëlische premier Naftali Bennett noemt de beslissing van Ben & Jerry’s ‘moreel verkeerd’. Volgens Bennett zijn er meerdere ijsmerken, maar is er slechts één Joodse staat. Avi Kaner, eigenaar van de Amerikaanse supermarktketen Morton Williams, heeft op Twitter laten weten dat zij de verkoop van Ben & Jerry’s in hun Amerikaanse winkels grotendeels gaan schrappen. Ruim zeventig procent van het aanbod van het merk zal daar verdwijnen.