Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Israël

Conflict over ‘staatsgreep’ in Israël nadert climax

Redactie 21 juli 2023, 15:51
Conflict over ‘staatsgreep’ in Israël nadert climax

Terwijl de rechts-religieuze meerderheid in de Knesset zich opmaakt voor een cruciale stemming over een wet die de bevoegdheden van de rechterlijke macht inperkt, worden de protesten daartegen steeds wanhopiger. Belangrijke (oud-)gezagsdragers in de Joodse staat spreken van een ‘staatsgreep’ door de regering-Netanyahu.

Intussen lopen duizenden demonstranten in vier dagen de ca. 60 kilometer van Tel Aviv naar Jeruzalem – door de brandende zon – om net voor de stemming in de hoofdstad aan te komen. Daar wil men zondag een levende ketting vormen van de Klaagmuur tot de Knesset. Honderdduizenden demonstranten in het hele land protesteren tegen de voorstellen van de conservatief-nationalistische, ultrareligieuze en extreemrechtse coalitie, die de toetsing van overheidsbesluiten door het Hooggerechtshof wil verbieden en in een later stadium ook het alleenrecht wil verkrijgen over de benoeming van de opperrechters.

Deze week voegden zich twee belangrijke oud-gezagsdragers bij het koor van stemmen die vrezen voor de democratie in de Joodse staat. In binnen- en buitenland bestaan grote zorgen dat premier Benjamin Netanyahu en zijn bondgenoten bezig zijn het fundament van de Israëlische democratie uit te hollen en het land naar een autocratisch model à la het Hongarije van Viktor Orbán willen duwen.

Liefst 1100 ervaren luchtmachtreservisten hebben verklaard niet langer op te zullen komen.

Zowel het voormalige hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, Nadav Argaman, als de vorige advocaat-generaal (de belangrijkste juridische adviseur van de regering) Avichai Mandelblit, noemden deze week de regeringsplannen een ‘staatsgreep. Opvallende hierbij is dat zowel de religieuze Mandelblit als oud-commando Argaman indertijd door Netanyahu zijn benoemd en dus niet bepaald als ‘linkse landverraders’ – een term die populair is onder extreemrechtse ministers – beschouwd kunnen worden.

Netanyahu lijkt zich er weinig van aan te trekken. De premier, die voor de rechter staat om zich te verdedigen tegen corruptieaanklachten, beweert dat zijn voorstellen slechts broodnodige ‘hervormingen’ zijn, die ‘de democratie zullen versterken’. De meerderheid van de Israëlische bevolking is echter tegen de plannen, zo blijkt uit een hele serie opiniepeilingen. Onder die meerderheid zijn liefst 1100 reservisten van de luchtmacht, die hebben verklaard niet langer op te zullen komen, zolang de regeringsplannen niet van tafel zijn. Onder de 1100 zijn honderden ervaren piloten, dronebestuurders en luchtleiders. De Israëlische legerleiding maakt zich grote zorgen nu duizenden reservisten in land- en luchtmacht hebben aangekondigd niet langer te willen dienen, in wat zij als een ‘dictatuur’ bestempelen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (5)
Bas Fortuin 21 juli 2023, 20:23
STAATSGREEP IN ISRAËL? God verhoede dat! Ja, spannend wordt het zeker voor alle leden in de Knesset en voor het Kabinet van premier Netanjahu en eigenlijk voor alle burgers in Israël. Een keerpunt in zicht? Democratie bleek NIET zaligmakend! Zie Profeet Ezechiël 20:32. Dan toch liever kiezen voor het lonkende alternatief: Terug naar de Bronnen van het Jodendom, Theocratie? De mens wikt - Maar God beschikt, las ik in de Spreuken van Salomo.
Tom Jessurun Lobo 23 juli 2023, 00:09
inmiddels meer dan 10.000!
tiki 23 juli 2023, 08:46
Israel behoeft géén Iran, Hezbollah, Pallies met zulke “belangrijke” (oud) gezagvoerders. Duidelijk is waarom zij nooit zijn herkozen. Olmert, Lapid, Barak, Ya'alon, Alsheich etc. Allen zijn ontslagen, verslagen of gepasseerd door Netanyahu en pruimen al jaren op bittere tabak. ZIJ beschuldigen Netanyahu van een staatsgreep terwijl HIJ keer op keer mét meerderheid word gekozen. Dit noemt men Jiddische chotspe! Intussen liepen ong. 72.00 mensen van Tel Aviv naar Jeruzalem (60 km), een soort Israelische mini 4-daagse. Het ziet er imposant uit, maar is, ondanks alle media tamtam, maar een kleine minderheid. Het zijn zij, die rond het gouden kalf dansen, rode lijnen doorbreken, democratische regels vertrappen, economie kapot staken, Israel's naam besmeuren & 'hun huis aansteken en later schreewen dat het in brand staat. Ex- Shin Bet baas Avi Dichter: of ze weten niet wat democratie is, of niet wat dictatuur is...'of ze hebben de reformen niet gelezen. De “reasonableness bill “ is één grote middelvinger naar democratie! 15, via nepotisme aangestelde rechters mét vetorecht handelen niet naar de letter van de wet maar volgens 'hun gevoel v. redelijkheid. Ashkenazi, linkse, witte, gepriviligeerde, onverkozen alleenheersers, want “Sephardische rechters zijn niet te vinden” volgens Justitie Guru Aharon Barak. Rechters voor het Hooggerechtshof worden overigens in het hele Westen gekozen/aangesteld door de politiek. De “reasonable bill” is een Israelische uitvinding en bestaat NERGENS in de wereld, behalve in landen, waar dictators 'hun idee van rechtspraak uitoefenen. Zij die in euforie schrijven over de “dienstweigeraars”, wijs ik op het artikel van David Weinberg in de Jerusalem Post... “The biased media not reporting the full story! Nee, de meerderheid is NIET tegen de hervormingen, ze schreeuwen & toeteren alleen niet zo hard en verstoren het leven niet van andersdenkenden. *In Israel is er een poging tot een politieke putch bezig, via een militaire coup. Militairen gehoorzamen de regels/wetten van de gekozen regering, niet andersom...want dán is het een militaire dictatuur.
Geert ter Horst 24 juli 2023, 00:07
Zo zie je waar opgeklopte emoties, gevoed door misverstanden, toe kunnen leiden. Mochten de demonstraties slagen, dan zullen we het spektakel zien van een regering die aan de macht kwam door middel van legitieme verkiezingen, doch ten val werd gebracht door de meute, de macht van de straat. En wat dan? Nieuwe verkiezingen, misschien een linkse regering, die op haar beurt ten val wordt gebracht door degenen die dan de straat op zullen gaan? Dit is een recept voor burgeroorlog.
tiki 24 juli 2023, 17:56
Zo de éérste stap is gezet. De anti democratische wet, waarin 15 onverkozen gepriviligeerde "progressieve" Asjkenazische, witte rechters, verkozen via een systeem van nepotisme mét vetorecht, waarin zij via 'hun gevoel van reasonableness/redelijkheid (dus niet via de letter van de wet) wetten mogen terugdraaien die door een gekozen meerderheid in regering/kamer (iedere regering) is aangenomen, is hét voorbeeld van Justitiele dictatuur. Zelfs Justitie guru Aharon Barak verklaarde in 2020 'voor lopende camera dat de wet overbodig was en verwijderd kon worden, iets wat hij nu in al zijn publieke demonstraties is 'vergeten maar......... leve het archief, 'gelukkig hebben we de beelden nog. Nu op naar de 2e stap....een meer pluralistisch Hooggerechtshof, gekozen door gekozen afgevaardigden (zoals in het héle Westen) en niet via vriendjes politiek & interessen!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *