Damsaga, slot?
Commentaar

Damsaga, slot?

Esther Voet 09 juli 2020, 09:26
Damsaga, slot?

Eindelijk lijkt er dan een einde te komen aan de saga: pro-en anti-Israëldemonstranten die elkaar week in, week uit, jaar in, jaar uit, het leven zuur maken in het hart van onze hoofdstad. En niet alleen elkaar. Nietsvermoedende toeristen, winkelend publiek en museumbezoekers werden ieder weekend ongevraagd geconfronteerd met ‘vertegenwoordigers’ van beide partijen die elkaar in de haren vlogen en de huid vol scholden. De anti-Israëlmannetjes werden iets vaker bijgestaan door medestanders, onder wie een duoraadslid van Bij1. Die knapten graag het vuile werk op voor hun ‘baas’ Simon Vrouwe, die met zijn karretje steevast de Dam bezette. Daarbij lieten ze scheldkanonnades en intimidatie los op een proIsraëlmannetje. Het was jarenlang actie-reactie.

Soms leek het Israëlisch-Arabisch conflict op de Dam heftiger te worden uitgevochten dan in het gebied zelf, tot verbijstering van stelletjes, moeders en dochters of groepjes vriendinnen die net bij de Bijenkorf, Peek & Cloppenburg of H&M een T-shirtje hadden gekocht.

Sinds zondag dus geen eenmansdemonstraties meer op deze heilige plek van de nationale dodenherdenking. Wat zal dat een verademing zijn. Voor iedereen die een filmpje van ‘pro-Israëldemonstrant’ Daniel Gerritsen op sociale media zag waar hij door een agent werd weggestuurd: daar zat dus een verordening achter. Gerritsen is een ultrarechtse, volgens CIDI’s Hidde van Koningsveld zelfs ‘bruine’ provocateur. Zo eentje in de categorie ‘met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig’, te gênant voor woorden. Ik hoop wel dat de politie net zo adequaat zal reageren op Vrouwe en de heer Van Norren, die in zijn scootmobiel van Israëlische makelij met Palestijnse vlaggen zoveel hij kan dragen tegen Israëlische ‘kakkerlakken’ demonstreert. Ook voor hen graag: doei!

Zal het in de toekomst rustig blijven op de Dam? Dat valt nog te bezien. De commotie ontstaat steeds door mensen die niets beters te doen hebben, dus het is niet ondenkbaar dat ze voor hun demonstratierecht ook een gang naar de rechter over hebben. Daar kunnen politie en B en W tegenoverstellen dat de verstoring van de openbare orde structureel is, en de druk op handhavers te hoog. Wellicht zal de rechter oren zal hebben naar dat argument. Misschien dat de partijen elkaar op andere plekken in de stad gaan bestrijden. Ook die plekken zal ik dan mijden als de pest, of als de moderne variant daarvan.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking