Existentieel
Commentaar

Existentieel

Esther Voet 20 juni 2024, 07:00
Existentieel

Israël bevindt zich in de grootste existentiële crisis sinds de oprichting van de staat. De hetze vanuit het buitenland was nooit eerder zo groot, het imago nooit eerder zo geschonden. Dat is voor een groot deel onterecht. Het meten met twee maten dat de laatste maanden flagrant aan het licht is gekomen, is schokkend en je kunt je afvragen waar die verschillende meetlatten vandaan komen. 

Maar dat is slechts een deel van het probleem. De crisis heerst meer dan ooit bij de Israëli zelf. Historisch hebben de burgers meer fiducie in het volksleger, de IDF, dan in de regering – welke kleur die ook heeft. De IDF is de ruggengraat van de samenleving. Het is het leger dat de inwoners het gevoel van veiligheid biedt, essentieel als je sinds het uitroepen van de staat en zelfs daarvoor alleen maar vijanden om je heen hebt gehad. Let wel: Israël heeft wel periodes van rust gekend, maar nooit van vrede. 

Op dinsdag werd volgens de Israëlische omroep KAN bewezen waarover al langer was gespeculeerd: diezelfde IDF heeft enorm verzaakt. Het leger wíst van het plan van Hamas, inclusief de kidnapping van 250 Israëli’s. Het had documenten in handen die tot in detail beschreven wat er zou gaan gebeuren. Die stukken werden al op 19 september onder gezaghebbenden in het leger verspreid. En dat zal de gemiddelde man of vrouw in de straten van Tel Aviv of Jeruzalem veel meer de angst om het hart doen slaan dan de verkackte coalitiepartners van Netanyahu. Ja, verkackt. Terwijl Netanyahu zich om in het zadel te blijven genoodzaakt ziet extremisten als Smotrich en Ben-Gvir carte blanche te geven op onder meer de Westoever, smeedt Ben-Gvirs partij Otzma Yehudit (gelieerd aan de destijds verboden Kachpartij) plannen om Joodse kolonisten na de oorlog met Hamas te vestigen in de Gazastrook. Israël heeft op Gaza nooit een claim gehad. Maar een merendeel van Netanyahu’s overgebleven ministers zijn nu voor. 

Tel daarbij op: terwijl Hezbollah zich aan de noordgrens roert, is het voor Iran in de toekomst wellicht niet eens nodig te dreigen met nucleaire wapens. Het kan zijn dat Iran met zijn proxy’s Hezbollah en Hamas erop doelt Israël voor de Israëli onleefbaar te maken: Israëli’s meer en meer het land te laten ontvluchten omdat de prijs er te leven te hoog wordt. Voeg de terechte weerzin eraan toe tegen de charediem die in de jesjiva ‘kunnen luieren’ terwijl anderen de kastanjes uit hun veiligheidsvuur moeten halen, en ja, je kunt spreken van de grootste existentiële crisis. 

Opmerkingen (8)
Bas Fortuin 20 juni 2024, 17:28
Hamas en zijn nuttige idioten, studenten die de nieuwe religie wereldwijd promoten? Ze komen op een dag allemaal blut van de koude kermis thuis. Hoezo? Ze wedden op het verkeerde paard! Israël zal gaan zegevieren maar niet door eigen kracht! Hoe dan wel? Lees de 150 Joodse Psalmen en de Joodse profeten.
Yakoov 20 juni 2024, 22:44
Een failed state. Deels veroorzaakt door wanbeleid van de laatste jaren. Israël heeft teveel verkeerde afslagen genomen. 7 Oktober heeft een diepe wond geslagen. Een trauma veroorzaakt. Seculiere gezinnen verlieten het land al voor 7 oktober.
tiki 21 juni 2024, 07:47
'Let op je gedachten, ze worden je woorden, let op je woorden ze worden je handelen, gewoonten, karakter, bestemming. Verharding van de maatschappij door verharding van de taal. "verkackt" is géén uitdrukking om verkozen regeringsleiders te omschrijven, of je het er nu mee eens bent of niet. Niet alleen het leger maar iedereen heeft verzaakt, Netanyahu, *PM Bennet/Lapid, *Ganz/Eisenkot de IDF oppebevelhebbers, Mossad etc.In tegenstelling tot Ganz & Eisenkot die voor politiek gewin het schip verlaten, roeien de "extremisten" verder. Waarom? Omdat het hun thuis is en er géén andere optie is. Het zijn deze politieke spelletjes die ze in, Iran, Libanon & Gazaanse tunnels zéér waarderen.
tiki 21 juni 2024, 07:57
Israeli's verlaten het land? Integendeel. Ze komen in massa terug (studenten & expats) samen met veel Joden voor wie de lage prijs v. leven in de Golah te hoog & riskant is, waardoor de Israelische huizenmarkt, maar ook de wapenindustrie boomt, ondanks de oorlog & boycot v. Israels 'vrienden' die in de rij staan om deze gesofsticeerde & beproefde wapens te kopen. De "Westoever" v.d. Jordaan is écht géén palestijns land/gebied. JUDEA is de naam, als sinds 10 000 BCE. met Salomon als de Koning. Bezet door Romeinen, Turken, Britten & Jordaans/palestijnse Arabieren (1948-1967) die allemaal vergaten het hystorisch land palestine herop te bouwen. Waarom toch?
Bas Fortuin 21 juni 2024, 09:08
Al is de leugen nog zo snel de Waarheid [de Israëlische omroep KAN] achterhaald haar wel. Hoe nu verder? Die samenzweerders komen op een dag allemaal blut van de koude kermis thuis. Hoezo? Ze wedden op het verkeerde paard! Israël gaat nu door een diep dal maar zal opnieuw zegevieren maar niet door eigen kracht! Hoe dan wel? Pas als de Knesset een dag van vasten en gebed uitroept op de Tempelberg en daar de woorden gaan Lezen uit de Psalmen.
Rena Weissman 21 juni 2024, 12:06
Ik heb de acties van de IDF een beetje gevolgd, hoeveel mensen al hun leven hebben gegeven voor het land en ik kan me niet voorstellen dat ze dit 'expres' hebben laten gebeuren. Ik denk echt dat het een fout was, anders hadden honderden mannen hun leven niet gegeven voor gegijzelden die misschien niet eens meer leven. Misschien had gewoon een klein groepje soldaten het document en wilden ze geen paniek zaaien, waardoor de rest het niet wist. Ik kan me niet voorstellen dat alle geïnterviewden soldaten die bij 7 oktober waren allemaal gelogen hebben in het interview. Dat kan niet. Als ik dat zeg, lijk ik haast een anti-Joodse samenzweerder.....
Gerda schrijver 22 juni 2024, 19:41
Het jaar 2005. Esther, de existentiële crisis begon al jaren eerder, toen Sharon en Bush overeenkwamen, dat Israel zich terugtrok uit Gaza. De wereldmachthebbers glimlachten en keken goedkeurend toe. Joden werden weggejaagd uit Gaza uit hun eigen land. Voor de Nazi,s was er ook geen plaats voor Joden. Opnieuw, in 2005 was er geen plaats voor Joden en hun bloeiende bedrijven in Gush Gatif, in Gaza. Als onmensen zijn zij eruit gesleept! Het Bijbelse Land werd verkwanseld aan bloeddorstige terroristen!
Bas Fortuin 25 juni 2024, 17:29
Wat ik nog steeds niet snap Esther: Het leger wíst van het plan van Hamas, inclusief de kidnapping van 250 Israëli’s. Het had documenten in handen die tot in detail beschreven wat er zou gaan gebeuren. Die stukken werden al op 19 september onder gezaghebbenden in het leger verspreid." Het Recht moet toch zegevieren? Waarom worden die laffe samenzweerders met Hamas niet allemaal gearresteerd en voor de Rechtbank ter verantwoording geroepen. Als de regering Netanjahu en Knesset blijft zwijgen, dit kwaad niet bestraft, breekt er gegarandeerd een burgeroorlog uit in heel Israel en dat is vele male erger dan oorlog voeren tegen Iran, Hezbollah en die Hamas-Terroristenbende in Gaza en Galilea.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *