Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Dialoog

Esther Voet 26 oktober 2023, 06:00
Dialoog

Nederlandse Joden staan voor een mammoettaak. Want wij moeten in gesprek blijven. In dialoog. Daartoe roepen allerlei partijen en maatschappelijke instanties op. In dialoog gaan met miljoenen die – vaak voorzien van desinformatie of regelrechte leugens – allang hun standpunt over Israël en Hamas hebben bepaald, die zich veel meer verbonden voelen met de ‘Hamasstrijders’ dan met de Joodse staat. Nog afgezien van de verklaringen van ambtenaren, filmmakers en medewerkers en studenten van universiteiten (zie dit NIW) is de strijd op sociale media allang gestreden. Kijk bijvoorbeeld naar het kanaal Cestmocro, met een miljoen volgers, waarop onophoudelijk leugens worden verspreid en rauwe Jodenhaat ruim baan krijgt. Hoe ga je dan nog in dialoog? 

Kijk naar wat er gebeurde tijdens het Amsterdam Dance Event. Een groep clubs, allemaal van dezelfde eigenaar, staakte uit protest tegen de ‘voortdurende genocide, etnische zuivering en nakba’. Hoewel al lang en breed bekend was dat de explosie bij het ziekenhuis in Gaza hoogstwaarschijnlijk was veroorzaakt door eigen vuur, bleef deze desinformatie gewoon staan. Deze groep, waaronder GarageNoord, werd in het Parool nog bejubeld om de ‘inclusiviteit’. De etablissementen worden als knuffelproject gesubsidieerd en gefaciliteerd door de gemeente Amsterdam en hebben nota bene een uitzonderlijke 24-uursvergunning. 

Mark Rutte had een duidelijke boodschap aan de lezers van het NIW: ‘Laat ik heel duidelijk zijn: In Nederland laten we ons niet tegen elkaar uitspelen’

Geen Joodse jongere durft zich in een van die clubs nog te vertonen. De gemeente Amsterdam greep niet in. En wij moeten in dialoog gaan? De grootste Marok­kaanse influencer van ons land, Selma Omari, hitst haar half miljoen volgers op. Ook hier staan we erbij en kijken ernaar.

We kunnen ons zorgen maken om een demonstratie van Hizb ut-Tahrir, maar het gif waarmee hele generaties jongeren worden geïndoctrineerd is nog veel gevaarlijker. Dan kan alleen van hogerhand ingrijpen nog verspreiding voorkomen, vandaar de uitstekende aangifte van het CIDI tegen Cestmocro. 

Woensdagmiddag sprak ik met de NCAB Eddo Verdoner premier Mark Rutte in het torentje. De demissionaire premier had een duidelijke boodschap voor u als NIW-lezer: “De afgelopen periode heb ik gesprekken gevoerd over de vreselijke situatie in Israël en de Palestijnse gebieden en de impact hier in Nederland. In die gesprekken hoor ik ook over antisemitische incidenten en toegenomen angst en een gevoel van onveiligheid hier. Laat ik heel duidelijk zijn: In Nederland laten we ons niet tegen elkaar uitspelen. Ieder antisemitisch incident is er een te veel. Hierin staan wij zij aan zij met de Joodse gemeenschap.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (10)
tiki 26 oktober 2023, 08:25
Beste NIW, het in dialoog gaan is verloren tijd, netzoals pro Israel PR want deze 'dialoog' is al verloren voordat hij is begonnen. De bekende schaakstenen zijn op het bord geplaatst en veranderen nooit. Ieder heeft/kent zijn taak. De koning vertegenwoodigd de staat, de koningin staat hem bij, de toren is zijn land, de loper luid zijn boodschap, het paard is zijn leger., de pionnen zijn het volk. Deze orde, van Koning Salomon & David, van Kanaän (Israel/Jordanie/Gaza, waar de oud Israelieten woonden tot het moderne voor ¾ geroofde land Israel....daar draait het om. De verdedigers van dit land & zijn geschiedenis, door zijn leger & volk, zijn illegaal verklaard..... door de eeuwen heen. In de huidige context worden deze vertegenwoordigd door de VN & zijn voorzitters, Rania al Abdullah & dubbele moraal, EUropa met zijn eigen dubieuze geschiedenis & hun pionnen, de palestijnen met hun vrienden in de media & NGO's. En dus is een dialoog nergens voor nodig want de 'feiten' staan vast. Jammer dat onze dialoog partners niet weten hoe een geweer ter zelfverdediging in mekaar zit en hun kinderen ook niet de “keuze' hebben om in schuilkelders op te groeien of anders opgeblazen te worden. De feiten zijn bekend. Alleen het erkennen ervan.....daar ligt het probleem. De wereld heeft zich verslikt & verstrikt in haar totale afwezigheid aan geschiedkundige kennis en daardoor een stortvloed aan verdraaide waarheden, leugens genaamd, uitgebraakt.
tiki 26 oktober 2023, 09:18
Ja ook in de media werd er weer flink geschroefd, gedraaid, gesleuteld, & gegoocheld met feiten, meningen & standpunten. In het duidingsprogramma 'De Afspraak op de VRT (alweer) werd er flinke tijd ingeruimd om een in nationaal tenu gewikkelde Belgische 'palestijn uit Gaza' (synoniem voor celebrity) met een Belgische landsman uit 'bezet palestina', hun verhaal & militante agressie te laten uitspugen, met een blauwogige interviewer die met open mond & verschrikte blik aan zijn lippen hing, zonder één weerwoord, net zoals een bekende politicoloog die blijkbaar ook zijn stem verloren was. Benieuwd wanneer de eerste Nederlandse Jood of Israeli (synoniem voor het kwaad) in nationale vlag op het scherm mag....en ook weer veilig thuiskomt. Nee, dan deed Lubach het gisteren beter. Hij wist in 10 minuten alle feiten & problemen van dit sinds 10 000 BCE bestaande conflict uit te leggen. Ok, toegegeven eeuwen geschiedenis werden overgeslagen, jaren werden vergeten, feiten bijgewerkt & mantra's ontrafeld, maar dan weer niet helemaal (om de neutraliteit te bewaren & de DENKende burgers niet te doen ontvlammen in de achtertuin). Met andere woorden het was een zootje en nee, ook niet grappig. Het 'historisch perspectief werd afgedaan als een akkefietje voor zeurpieten, zonder te begrijpen dat zonder historisch perspectief géén enkel conflict of burenruzie kan worden opgelost. Boodschap aan Lubach.”het is beter te zwijgen dan ignorantie te tonen door je mond open te doen en proberen grappig te zijn over een conflict waar duizenden het leven bij hebben gelaten...aan beide kanten.
Bas Fortuin 26 oktober 2023, 09:35
DIALOOG? Beste Mw. Esther Voet. Vanmorgen las ik op de website van TROUW: EU-regeringsleiders lopen Israël plat met slechtst één boodschap: help de burgers van Gaza." Ze spreken met geen woord over de vele Joodse slachtoffers en gevangen genomen gijzelaars in Gaza. Laat u niet misleiden door de loze woorden van Mark Rutte die één van hen is. Rutte die zoals u ook weet vandaag het één zegt en morgen weer wat anders. Israël voerde reeds 75 jaar lang een dialoog met Palestijnse antisemieten, ook met Hamas en Hezbollah. 2023 toont het resultaat van deze vruchteloze Dialoog. Pas als die 3 terreurorganisaties hun Haat-Handvesten tegen Israël in de kachel gooien kan er weer sprake zijn van een Dialoog. Met onmenselijke, barbaarse Terroristen als Hamas die Joodse bejaarden met stokken slaan, die baby's onthoofden, jonge meisjes verkrachten en daarna verbranden, praat je niet, moet je geen zaken willen doen, die moeten door IDF-EU-VS zo snel mogelijk voorgoed worden uitgeschakeld. Weg met de Wettelozen. Laat het Recht weer Zegevieren. Wees sterk en Moedig! Details Exodus 21 t/m 24.
Cees van Dijk 26 oktober 2023, 10:49
Rutte: “In Nederland laten we ons niet tegen elkaar uitspelen.” Wie zijn die ‘we’ dan? Er zit ook veel economisch ressentiment en rancune bij, bij de groep die ‘iets’ tegen ‘de’ Joden heeft. Om Rutte dan de passie te laten preken over ‘we’ is een gotspe. Want deze politicus heeft nog nooit nagedacht over het ‘we’ in zijn politiek. Het ‘we’ geldt bij hem (en de partijen die zijn politieke ‘stance’ gesteund hebben en nog steeds steunen) alleen zijn en hun kiezers, de sociaal-economische klasse die veel voordeel heeft van het neoliberalisme en het geld met bakken binnen haalt. De ‘winners’ nietwaar, versus de ‘losers’. We. Het Nederlandse volk? De samenleving? Of de winnaars waar veel politieke partijen (de partij van Rutte voorop) zo dol op zijn? Daar zit ook de onvrede van de vele antisemieten die zich nu verzamelen onder de vlag van het Palestina ‘van zee tot rivier’ waar geen plaats lijkt te zijn voor Israeliers of ze nu Jood of wie of wat dan ook zijn.
tiki 26 oktober 2023, 11:21
En wat hebben al deze uitingen van begrip, liefde & wereldwijde demonstraties in support voor de palestijnen & Hamas opgelevert? De media aandacht, de platformen voor tereur & anti Joodse haat speeches i.n.v. 'vrije meningsuiting? Dat er opnieuw meer dan een miljoen palestijnen vluchten voor hun weldoeners die veilig & wel onder het al Shifa ziekenhuis zitten mét hun natje & droogje, maar hen gevangen houden in een heilstaat, volgepompt met wraak, haat, honger, ellende, waanbeelden & dood...' gefinancierd door vooral het Westen! En wat hebben Israel & Joden geleerd? Dat ze opnieuw alléén op zichzelf kunnen vertrouwen & bouwen daar alle luchtblazen over recht & support na max. een week weer doorgeprikt worden en opnieuw plaats maken voor het oude bekende scenario, wiens schrijvers maar niet willen begrijpen dat voor Israel, de eeuwenoude Staat der Joden, met NEVER AGAIN word bedoeld NEVER AGAIN en hardleerse overtreders keihard worden afgestraft....ondanks de mening & raadgevingen, opinies & scheldpartijen, discussies & veroordelingen, loze praatjes & dialogen van hun Westerse 'vrienden'.
Shlomo Itai 26 oktober 2023, 14:07
Mooie woorden "we laten elkaar niet tegen elkaar uitspelen", maar met mooie woorden stop je het verspreiden van de haat niet, in tegendeel, de op haat gebouwde ideologie van Hamas en alle andere moslimbroeders heeft een ingebouwd paranoïde reflex tegen elke poging om moslims te beïnvloeden, of in moslimbroedertaal: Moslims van het rechte pad van de islam te brengen. Pogingen om een dialoog te voeren met mensen die zich, of ze zich daarvan bewust zijn of niet, in de invloedsfeer van de moslimbroeders bevinden, hebben dus in het gunstigste geval geen effect. Er zijn maar twee ingrediënten nodig voor het groeien van moslimbroederbewegingen: Moslims en een andere cultuur. Het enige wat hieraan in Nederland en in Europa is veranderd sinds de aanslagen van Al-Qaida en IS, is dat die basis verder is gegroeid. Tegenover die groei zien we een zwakke overheid met een onderbemande, verouderde en gehandboeide politie. Daarom kunnen Joden niet meer herkenbaar veilig over straat en daarom zijn Joodse scholen en zaken nu gesloten. Dus, hartelijk bedankt voor de warme woorden, vooral deze die aanvankelijk spontaan werden gezegd, maar om ons en om heel Nederland veiligheid te garanderen is er veel meer nodig: Daden. Hopelijk valt het kwartje nog op tijd.
Tooske 26 oktober 2023, 14:33
Israël moet momenteel lak hebben aan publieke opinies. Maar slechts 1 ding doen, zoals voorheen Gideon deed met een klein leger: voor de Heere en voor Gideon! En wij moeten als een Aäron en Hur, biddend de handen van Mozes ondersteunen in de strijd tegen Amalek… Dialoog is werkelijk onmogelijk als je met terreur te maken hebt en als je bij voorbaat al 10-0 achterstaat… God bless Israël!
tiki 26 oktober 2023, 14:58
DIT is de dialoog waar het over moet gaan! Luister & huiver! EU leaders call for humanitarian corridors & pauses to get aid into Gaza. """They are shooting at people"""" Gazan says. Hamas preventing evacuation to safety. https://www.ynetnews.com/article/bjqk4hpft#autoplay
Geert ter Horst 26 oktober 2023, 21:30
Dialoog is niet nodig als je je vijand kunt verslaan. Als Israel er in slaagt om Hamas overtuigend en definitief te verslaan, is al dit gezever in Nederland over het samen door een deur kunnen van Moslims en Joden helemaal niet meer nodig. Dan kruipen de Antisemieten weer in holen terug en likken hun wonden. In deze kwestie past ook helemaal geen dialoog. Om naar aanleiding van het verschrikkelijkste pogrom sinds de Holocaust een dialoog aan te gaan met groepen die als het erop aankomt hun loyaliteit aan gewelddadige Islamisten nooit zullen opgeven.
Marlou 26 oktober 2023, 23:00
Er ontbreekt m.i. ten enenmale een cruciaal spreekpunt in het publieke domein, en het is m.i de taak van alle Israelvrienden om die alom vlijmscherp in te steken. Spreekpunt: "De gaande strijd tussen Israel en Hamas kan heel simpel vroegtijdig beeindigd worden en daarmee een hoop ellende voor iedereen. De discussie gaat veel te gemakkelijk over de rol van Israel. Framing framing. Nl. m.i. moeten "onschuldige" burgers in Gaza partij kiezen en in aktie tegen de terreurakties en haatideologie van de Hamasbeweging komen. Waar blijven die "onschuldige" burgers nou? Boodschap aan onschuldige burgers in Gaza: 1. Quote Beste onschuldige burgers in Gaza, laat zien waar je voor staat. - Keuren jullie de massamoord van 7 okt jl af? Laat het publiekelijk zien en horen! - Zijn jullie onschuldig, onwetend, en steunen jullie Hamas niet? Laat het publiekelijk zien en horen! De kans van je leven om dankzij Israel je van Hamas te verlossen. - Humanitaire ellende? Richt je voor schuilkelders, voedsel, medische hulp etc. tot het regiem wat jullie zelf hebben gekozen (2007 meen ik). Waar zijn ze nu? - Willen jullie ook van die terreurbeweging verlost worden? Al was het maar voor de toekomst van julle kinderen? Toon moed en laat Israel niet alleen het vuile werk opknappen. Doe wat! Deel de alom aanwezige kennis van tunnels, strijders, gijzelaars, opslagplaatsen etc. Bonussen en respect zullen jullie ten deel vallen. - Willen jullie uit de kamikazestand komen? Laat het horen. 2. Boodschap aan daders en niet-onschuldige burgers quote - Hamasstrijders: schuldig aan massamoord en misdaden tegen de menselijkheid - Burgers: steunen jullie actief de haatzucht en eeuwige terreur van van Hamas zonder wapens in de hand? Dan medeplichtig en niet onschuldig. Niet miepen maar incasseren. Woorden en daden hebben consequenties. - Burgers: jullie zwijgen of heulen stiekem mee? Medeplichtig. Niet miepen. Geen woorden en geen daden hebben consequenties. unquote
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *