Dialoog
Commentaar

Dialoog

Esther Voet 26 oktober 2023, 06:00
Dialoog

Nederlandse Joden staan voor een mammoettaak. Want wij moeten in gesprek blijven. In dialoog. Daartoe roepen allerlei partijen en maatschappelijke instanties op. In dialoog gaan met miljoenen die – vaak voorzien van desinformatie of regelrechte leugens – allang hun standpunt over Israël en Hamas hebben bepaald, die zich veel meer verbonden voelen met de ‘Hamasstrijders’ dan met de Joodse staat. Nog afgezien van de verklaringen van ambtenaren, filmmakers en medewerkers en studenten van universiteiten (zie dit NIW) is de strijd op sociale media allang gestreden. Kijk bijvoorbeeld naar het kanaal Cestmocro, met een miljoen volgers, waarop onophoudelijk leugens worden verspreid en rauwe Jodenhaat ruim baan krijgt. Hoe ga je dan nog in dialoog? 

Kijk naar wat er gebeurde tijdens het Amsterdam Dance Event. Een groep clubs, allemaal van dezelfde eigenaar, staakte uit protest tegen de ‘voortdurende genocide, etnische zuivering en nakba’. Hoewel al lang en breed bekend was dat de explosie bij het ziekenhuis in Gaza hoogstwaarschijnlijk was veroorzaakt door eigen vuur, bleef deze desinformatie gewoon staan. Deze groep, waaronder GarageNoord, werd in het Parool nog bejubeld om de ‘inclusiviteit’. De etablissementen worden als knuffelproject gesubsidieerd en gefaciliteerd door de gemeente Amsterdam en hebben nota bene een uitzonderlijke 24-uursvergunning. 

Mark Rutte had een duidelijke boodschap aan de lezers van het NIW: ‘Laat ik heel duidelijk zijn: In Nederland laten we ons niet tegen elkaar uitspelen’

Geen Joodse jongere durft zich in een van die clubs nog te vertonen. De gemeente Amsterdam greep niet in. En wij moeten in dialoog gaan? De grootste Marok­kaanse influencer van ons land, Selma Omari, hitst haar half miljoen volgers op. Ook hier staan we erbij en kijken ernaar.

We kunnen ons zorgen maken om een demonstratie van Hizb ut-Tahrir, maar het gif waarmee hele generaties jongeren worden geïndoctrineerd is nog veel gevaarlijker. Dan kan alleen van hogerhand ingrijpen nog verspreiding voorkomen, vandaar de uitstekende aangifte van het CIDI tegen Cestmocro. 

Woensdagmiddag sprak ik met de NCAB Eddo Verdoner premier Mark Rutte in het torentje. De demissionaire premier had een duidelijke boodschap voor u als NIW-lezer: “De afgelopen periode heb ik gesprekken gevoerd over de vreselijke situatie in Israël en de Palestijnse gebieden en de impact hier in Nederland. In die gesprekken hoor ik ook over antisemitische incidenten en toegenomen angst en een gevoel van onveiligheid hier. Laat ik heel duidelijk zijn: In Nederland laten we ons niet tegen elkaar uitspelen. Ieder antisemitisch incident is er een te veel. Hierin staan wij zij aan zij met de Joodse gemeenschap.

Plaats opmerking