Het lijkt maar een simpel tolletje waarmee je heel veel snoep kunt winnen, maar achter de drejdel, een van de chanoekasymbolen, gaat een hele wereld schuil. Zo blijft het jodendom telkens weer verbazen en raak je nooit uitgeleerd. En ontwerpers raken nooit uitgecreëerd, zo bleek uit onze zoektocht naar drejdels uit verleden en heden. Ze zijn een blijvende bron van inspiratie. Opnieuw vieren we dit jaar Chanoeka met de nodige coronarestricties, waarover in onze samenleving grote controverse bestaat. De mens zoekt nu eenmaal een verklaring voor alles, en we kunnen het slechtst omgaan met vragen waarop het antwoord ‘We weten het (nog) niet’ volgt. Dan wordt er alsnog naar drogverklaringen gezocht omdat niet-weten ons het gevoel geeft dat we geen controle over de situatie hebben.
Chanoeka is een feest dat ons herinnert aan het gegeven dat niet alles rationeel te verklaren valt. En dat we dat gegeven ook anders kunnen benaderen, door het te vieren. Die symboliek komt in de drejdel terug, net als in de chanoekia en het verhaal van Chanoeka zelf: het wonder van de lichtjes.
Wat evenmin te verklaren valt, is de sadistische haat die leden van de Zwarte September loslieten op onschuldige Israëlische atleten in de terreuractie tijdens de Olympische Spelen van 1972. In dit NIW vindt u een uitgebreid interview met Ankie Rechess, weduwe van schermcoach André Spitzer die met zijn medesporters op beestachtige wijze werd vermoord. Laten we voor Ankie en de andere nabestaanden hopen dat aan hun vijftigjarige strijd nu een einde komt. Zoals ze het zelf zegt: “Dat we er eindelijk een punt achter kunnen zetten.”
Haat … we lezen erover in het artikel dat Bart Schut schreef over Joodse stereotypen in de literatuur. Dat de gevolgen van haat nog altijd fysieke littekens hebben achtergelaten in onze Nederlandse samenleving, vertelt Bart Wallet. Want wat te doen met al dat Joodse erfgoed, die resten van Joods leven? Gelukkig is er ook nog zoiets als de liefde die u op veel plekken in dit NIW terugvindt, zoals de liefde van Jigal Krant voor Tel Aviv en de liefde van Jaron Beekes voor de Beatles.
En nog een tip: mocht u voor uzelf of uw dierbaren nog een jaarabonnement tegen de speciale chanoekareductie van 30 euro willen aanschaffen, dan is deze week uw laatste kans.
Bestuur en redactie van het NIW wensen u Chanoeka sameach!