Een Joodse verzetsman wiens stoffelijke overschot in een naamloos graf op het Nationaal Ereveld Loenen rustte, is geïdentificeerd als Bernard Luza. Dat schrijft de website Defensie.nl. De identificatie is gedaan door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Luza kon geïdentificeerd worden door zijn DNA te vergelijken met dat van een neef in Australië.

Bernard Luza werd op 11 november 1942 gearresteerd tijdens een razzia bij de fabriek Hollandia-Kattenburg in Amsterdam. Luza werd door de Duitsers beschouwd als leider van een communistische verzetsgroep en beschuldigd van het verspreiden van de illegale krant De Waarheid en het oproepen tot sabotage. Na vastgezeten te hebben in verschillende gevangenissen – onder andere het Oranjehotel in Scheveningen en Kamp Amersfoort, werd de verzetsstrijder op 15 februari 1943 gwfusilleerd op een schietbaan in de buurt van Schiphol.
De bij zijn executie 39-jarige Luza was een van elf kinderen. Hij was getrouwd en had een dochter. Zijn echtgenote Clara en dochter Eva werden in Sobibor vermoord. Ook Bernards vader en vijf broers en zussen werden door de nazi’s omgebracht. De nabestaanden van Bernard Luza hebben nu na 80 jaar zekerheid over het lot van hun familielid. Defensie roept nabestaanden van nog niet geïdentificeerde oorlogsslachtoffers zich te melden. Dat kan door een formulier te downloaden van de website, dit in te vullen en als bijlage met een email te sturen naar bidkl@midef.nl.