Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Gastopinie

Gemiste kans

Alfred Edelstein 09 juni 2023, 08:00
Gemiste kans

Dat het huwelijk van de Vara (tegenwoordig BNNVara) met Israël en de Joden niet altijd even gelukkig is, bleek mij 45 jaar geleden. Op de redactie van het inmiddels opgeheven actualiteitenprogramma Dingen van de dag van Vara Radio prijkte eind jaren 70 een poster van Moshe Dayan. In hun pauzes mochten de redacteuren van deze rubriek graag pijltjes gooien en de afbeelding van de Israëlische oud-minister leende zich daar prima voor. 

Eigenlijk opmerkelijk, want was de Vara in vervlogen tijden niet de omroep met relatief veel Joodse leden? En had deze niet tal van populaire presentatoren en journalisten van Joodse komaf? Zeker, dat was toen, maar om een of andere reden is BNNVara al geruime tijd de belangrijkste criticus van de Joodse staat binnen de publieke omroep. En hierbij kent men weinig taboes. 

Denk bijvoorbeeld aan het geruchtmakende Sanne Wallis de Show uit 2018, waarin de Israëlische songfestivalwinnares Netta op weinig smaakvolle wijze werd geparodieerd, hetgeen tot de nodige publieke opwinding leidde. En denk aan de BNNVara-website Joop met zijn felle anti-Israëlpassie. Of aan het debacle rond een presentatrice van Op1 die namens BNNVara ‘de apartheidsstaat Israël’ maar even vergeleek met het dictatoriale Iran. 

Kijkcijfers

Met deze voorbeelden in gedachten kun je je afvragen wat de achtergrond is van dit opvallend afwijkende product in het BNNVara-assortiment, Het Beloofde Land. Het antwoord is even simpel als banaal. De gefuseerde omroep is nog steeds geen hartstochtelijk liefhebber van de Joodse staat, maar als Coen Verbraak zich meldt, verandert alles. Sinds een paar jaren is geen enkele omroep meer volledig baas in eigen huis. Het is de overkoepelende NPO die betaalt en dus bepaalt: de empathische interviewer wordt maar al te graag uitgeleend aan wie dat wil. Dit gebeurt zelfs wanneer hij een serie over het jarige Israël wil maken, wat niet tot grote vreugde bij BNNVara zal hebben geleid. Maar Verbraak betaalt zich altijd uit in klinkende munt, dat wil zeggen: kijkcijfers. 

Zes weken lang kregen de kijkers clichés en feitelijke onjuistheden voorgeschoteld

Eindredacteur van BNNVara Herman Meijer blikt dan ook trots terug op Het Beloofde Land: “Elke aflevering werd, ondanks vakantiedagen en mooi weer, door een vaste groep van meer dan 400 duizend kijkers zeer goed bekeken. We zijn daar blij mee.” 

Maar prachtige cijfers of niet, ondanks de inzet van een goede redactie waarvan de adviezen waarschijnlijk vaker niet dan wel werden opgevolgd, bleek de interviewer over te weinig kennis van de problematiek van Israël, zijn buren en het jodendom te beschikken. 

Moeras

Heeft Coen Verbraak dan welbewust een negatief beeld van de Joodse staat en zijn bewoners willen schetsen? Dat geloof ik nu ook weer niet. Verbraak is een respectabele journalist, maar hij is simpelweg vastgelopen in het moeilijk doordringbare moeras van het Israëlisch-Palestijns conflict en heeft tegelijkertijd allerlei uitgekauwde clichés over Joden opgediend.

Twee voorbeelden. Over de Zesdaagse Oorlog stelt Verbraak dat de ‘Westoever door kolonisten’ werd bezet en wekt hij de suggestie dat het hier ging om gebiedsuitbreiding. Maar wist hij niet dat het in werkelijkheid in die tijd draaide om een terugkeer naar de gebieden van waaruit de Joodse bevolking tijdens de onafhankelijkheidsoorlog grotendeels was verdreven? Zonder deze feitelijke nuancering biedt zijn visie op deze periode – die hij doorspekt met begrippen als ‘groot machtsvertoon’, ‘superioriteitsgevoelens, zelfoverschatting en hoogmoed’ van de Israëli’s – de kijker een ernstig vertekend beeld.

Klassieker

En opeens was-ie daar, de vraag der vragen: waarom berokkenen de Joden, die zelf zo geleden hebben, de Palestijnen zoveel verdriet? Verbraak formuleerde deze vraag die de media al ontelbare keren hebben gesteld als volgt: “Het is ook wel een teleurstellende conclusie, hè, als je bedenkt dat een land dat de Sjoa in zijn bagage heeft, dat je dan zelf zo met mensen omspringt”. Deze onvervalste klassieker uit het repertoire van de media, waarover sinds jaar en dag literaire en journalistieke jurisprudentie bestaat, is vanzelfsprekend ongepast, maar niet voor de achteloze Verbraak.  

Zes weken lang kregen de kijkers clichés en feitelijke onjuistheden voorgeschoteld: zijn Joden slimmer dan anderen? Zijn ze niet allemaal geinponems? Palestijnen hebben geen stemrecht! En als klap op de vuurpijl: waarom hebben ze hun lessen in de nazikampen niet beter geleerd?

Met ongetwijfeld goede bedoelingen, maar met veel te weinig bagage, heeft Coen Verbraak een kans gemist met deze serie die uiteindelijk naadloos past in de moderne traditie van BNNVara. Hoe zouden oude Varacoryfeeën als Meyer Sluyser, Ellen Blazer, Milo Anstadt en Netty Rosenfeld naar Het Beloofde Land hebben gekeken? 

Alfred Edelstein is televisiemaker

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (6)
tiki 09 juni 2023, 09:01
"Het beloofde land".... en we kregen wat er was beloofd. De héle riedel kwam voorbij, ditmaal clever verpakt & langzaam opgebouwd. Verkapte Israel kritiek verteld door Nederlandse Joden en zij moeten het weten. Vooral niet te lovend want dan krijg je per direct een domper op je kop via de bekende cliche's hierboven beschreven. Nee we ontkomen er niet aan, de journalist, hoe goed ook maar werkend voor de NPO/CNN/BBC etc. heeft zich aan regels te houden....en die zijn duidelijk geformuleerd & gestructureerd. Ze worden gevormd door geld, jarenlange indoctrinatie door gebrek aan kennis van de geschiedenis van Israel, het Midden Oosten, Joden, Moslims, Israeli's & Arabieren. De mantra's zitten vastgeroest in hun hoofden net zoals de begrippen “”Verenigde Naties”” of “Humanitaire” NGO's , die er ongetwijfeld zijn, maar waarbij de meesten meezwemmen in het troebele water van de eigen agenda. De Vara in vervlogen tijden de omroep met relatief veel Joodse leden? Er bestaat niets ergers in politiek & media dan Joodse leiders & programmamakers die de boel runnen en gesteunde worden door Joodse volgelingen, zie Democraten in de VS. Zij moeten bewijzen niet roomser dan de Paus te zijn en hoe doe je dat? Door je eigen huis af te branden. Bovendien moeten ze laten zien dat Joden de wereld niet beheersen en openen & sluiten ze hun mond op steeds de verkeerde tijden & plaatsen. En dus...... wat is er veranderd sinds de tijden van Moshe Dayan aan de Vara muur......die is vervangen door de héle kaart van Israel. Het beloofde land: de belofte van Israel dat Joden (zij die dit willen) zich niet vrijwillig laten afknallen door humanitaire betweters uit het Westen en de middelen hebben zichzelf te verdedigen.
Liesbeth Smit 09 juni 2023, 13:28
Het gaat er niet om wie de journalist is. Het gaat erom wat de antwoorden zijn van de Nederlandse Joden die mee hebben meegewerkt aan Het Beloofde Land. Zij hebben allemaal stuk voor stuk hun eigen analyse over de geschiedenis van en hun visie over Israël gedeeld met de kijker. Zij hebben het programma gemaakt. Met hun analyses en visies kun je het eens zijn of niet. Om met overleden Vara coryfeeën op de proppen te komen, is een beetje flauw. Zij kunnen niets meer zeggen. In Het Beloofde Land komen Nederlandse Joden aan het woord die wel iets kunnen en willen vertellen. Wat vindt u van hun bijdrage aan het programma?
alex warnaar 09 juni 2023, 22:24
Turkije is natuurlijk het juiste conflict, maar dat is om politieke redenen volledig afwezig: het Turkse leger heeft sinds 2015 6561 Koerden gedood, op 20 nov 2022 184 Koerden in 1 dag waar exact 0 items van zijn bij de NOS, maar het juiste conflict even terzijde. Het Israëlisch-palestijns conflict is buitengewoon eenvoudig. Jordanië viel vanuit de westelijke jordaanoever Israël aan binnen de context van de zesdaagse oorlog in 1967, nadat Israël Jordanië waarschuwde zich niet in de oorlog te mengen. Vervolgens moest Israël de westelijke Jordaan oever binnentrekken om het jordaanse leger te verslaan. Vandaar ook dat de Israëlische militaire aanwezigheid op de westelijke Jordaan oever in tegenstelling tot de Marokkaanse bezetting van de Westelijke sahara of de Turkse bezetting van het noordelijke deel van Cyprus niet illegaal is volgens het internationale recht (het is trouwens zo dat journalisten deze 2 illegale bezettingen opzettelijk verzwegen hebben). Gelijk na de oorlog van 1967 kwamen de Arabieren met de 3 nee s van khartoum en wilde de westelijke jordaanoever niet terug in ruil van vrede . Thats it. Wat valt daar nu niet aan te begrijpen? Het is vrij opmerkelijk dat dit nooit in de berichtgeving wordt aangegeven, wat ook logisch is aangezien de Arabische wereld de dader is, en dat is lastig te benoemen. Daarmee is de westelijke Jordaan oever (Palestina) een conflict gebied dat valt binnen de categorie Elzas-Lotharingen (1871) en het Rijnland (1923) waarbij de aanvallende partij, Frankrijk in 1870, Duitsland in 1914 en Jordanië in 1967 grondgebied verliest aan de verdediger. De wil tot het terugwinnen van het verloren gebied noemen we irredentisme. 1 jaar na 1967 volgde de mutatie in het denken bij links: mei 68 en de radicale identificatie met de derde wereld. Europees pro-palestijns activisme is het gevolg van de reactie van generatie mei-68 op het verlies van de Westelijke Jordaan oever voor de derde wereld. Europees pro-palestijns activisme is gemuteerd irredentisme, in die zin dat het verlies van de Westelijke Jordaan oever voor de derde wereld hetzelfde gevoeld wordt als het verlies van Elzas Lotharingen door Frans extreem rechts in 1871. (De Nakba is natuurlijk een omkering van de verdrijving van de etnische Duitsers uit Oost Europa gedurende de periode 1944-1945 en ook een mutatie van datgene wat we binnen een Europese context als extreem rechts beschouwen). Deze krankzinnige obsessie verdisconteerd nog niet het feit dat op 20 juli 1974 Turkije illegaal Cyprus binnenviel en tot op heden het noordelijk deel illegaal bezet. We zitten al 23 jaar naar een geesteziekte te kijken bij de NOS.
tiki 10 juni 2023, 09:44
@Liesbeth Smit. Wanneer er een tv programma of interview word gemaakt word er niets aan het toeval overgelaten en worden de kandidaten precies uitgezocht en zijn hun meningen bekend of worden gescreened. Ikzelf kende de mening van vele van de kandidaten nog voor het programma en weet ook dat de meeste van mijn in Israel wonende vrienden/familie NOOIT zouden worden uitgezocht om mee te werken.
alex warnaar 10 juni 2023, 21:15
@tiki. Je bedoelt dat als er een item is bij de NOS dat over klimaatverandering gaat en waarbij de stelling is dat door toenemende hitte het aantal doden zal toenemen, de luk raak uitgekozen bioloog (die uiteraard niet toevallig gemeenteraadslid is voor GroenLinks in Wageningen) dan niet zegt: "nah, is onzin. Kou is 20x dodelijker dan hitte, dus als de planeet langzaam opwarmt dan zal netto het aantal klimaat gerelateerde doden afnemen." Het is inderdaad zo dat die bioloog dat dan nou net niet zegt, maar bevestigend mompelt. Je hebt een punt.
tiki 12 juni 2023, 07:42
@Alex, , Jammer genoeg zijn er nog te veel mensen die dit punt niet snappen en menen dat alles klopt wat ze via polls & onderzoeken voorgeschoteld krijgen, menen dat ze een biefstuk op hun bord krijgen i.p.v. een 3D bonenmix met een in een labo geproduceerd runder smaakje.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *