Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Informatie

Esther Voet 28 oktober 2021, 10:45
Informatie

Onlangs viel ik in een aflevering van het BBC-programma Who do you think you are, het Britse origineel waarvan het Nederlandse Verborgen verleden is afgeleid en waarin bekende persoonlijkheden op zoek gaan naar hun voorouders. Hoofdpersoon was dit keer Alex Scott, een bekende oud-voetbalinternational en tegenwoordig tv-presentatrice bij onze westerburen. Scott is opgegroeid in het Londense Eastend. Van haar moeders kant stamt ze af van Litouwse Joden die rond 1900 naar Engeland zijn geëmigreerd. Eastend was in die tijd een overwegend Joodse wijk en Scotts voorouders bleken midden in de Slag om Cable Street van 1936 te hebben gezeten, toen Joden, vakbondslieden en socialisten het opnamen tegen de Britse Unie van Fascisten van Oswald Mosley. Laat het NIW daar uitgerekend vorige week een artikel aan hebben besteed.

Scotts vader kwam uit Jamaica, en het was zichtbaar een grote schok voor deze sympathisante van de Black Lives Matter-beweging toen ze in het programma vernam dat haar zwarte voorvader in de negentiende eeuw maar liefst 26 slaven had gehad. Van zwarte slavenhouders had ze nog nooit gehoord, terwijl in het essay van NIW 38 te lezen is dat zwarten alleen al op het eiland Saint- Domingue meer slaven hielden dan alle Noord-Amerikaanse Joden bij elkaar. Ze bleek dus afstammeling van straatarme Joden en een niet onbemiddelde zwarte Jamaicaan.

Het doet niets af aan het principe dat black lives er net zoveel toe doen als die van Joden of wie dan ook. Daarom blijft het zo pijnlijk dat juist in de BLM-beweging, net als bij veel ‘groen’-bewegingen (zie de varia), Joden worden gemeden als de pest. Voor velen daar is het woord zionist een scheldwoord en zijn Joden überwit. Ik denk dat het voor elkaars begrip belangrijk is meer over onze wederzijdse geschiedenis te leren. De Joodse geschiedenis komt in ieder geval iedere week aan bod in het NIW en uiteraard volgen we de actuele ontwikkelingen.

We hebben zelfs als extra service sinds een paar maanden een podcast. Kort geleden namen de in Israël woonachtige Joop Soesan en ik de twintigste aflevering op. Het is een uit de hand gelopen initiatief waarmee we tijdens de laatste confrontatie tussen Gaza en Israël zijn begonnen. We merken dat onze luisteraars dringend behoefte hebben aan extra informatie. U vindt alle afleveringen terug op onze website. Heeft u vragen? Stel ze ons! Dan behandelen wij ze in de volgende aflevering.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *