Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Lees nu online
Iran en VS onderhandelen; Israël niet gebonden aan nucleair akkoord, zegt Netanyahu
Nieuws

Iran en VS onderhandelen; Israël niet gebonden aan nucleair akkoord, zegt Netanyahu

Redactie 13 juni 2023, 14:31
Iran en VS onderhandelen; Israël niet gebonden aan nucleair akkoord, zegt Netanyahu

De Verenigde Staten en de Islamitische Republiek Iran onderhandelen over een nieuw kernwapenakkoord. Dat hebben bronnen in Washington en Teheran bevestigd. De onderhandelingen, waarmee de Amerikanen willen voorkomen dat Iran atoomwapens ontwikkelt, zijn indirect en lopen via de regering van de Arabische oliestaat Oman.

Geruchten dat er een conceptovereenkomst zou zijn bereikt, werden door woordvoerders van beide regeringen tegengesproken. Israël beschuldigt de VS ervan toe te willen staan dat de Islamitische Republiek verder mag gaan met het verrijken van uranium, een noodzakelijke stap voor het fabriceren van kernwapens. Iran dreigt al jaren dat het de Joodse Staat van de kaart zal vegen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat zijn land niet gebonden zal zijn aan een overeenkomst met het regime van de ayatollahs. Israël was geen partij bij het Joint Comprehensive Plan of Action, het in 2015 door president Barack Obama bereikte akkoord met de Iraniërs. Deze overeenkomst werd in 2018 door Donald Trump eenzijdig opgezegd, waarna de Islamitische Republiek begon aan een tot dan toe ongekend proces van uraniumverrijking.

Een Iraans kernwapen gezien wordt als een existentiële bedreiging voor het voortbestaan van de Joodse staat

Inmiddels heeft Iran uranium tot 83 procent verrijkt en daarmee bijna de 90% bereikt die nodig is voor het fabriceren van kernwapens. Israël heeft laten weten die 90 procent als ‘een rode lijn’ te zien en behoudt zich het recht voor van een militaire aanval om te voorkomen dat de mullahs een atoomarsenaal ontwikkelen.

Militaire analisten betwijfelen of de Israëlische luchtmacht de benodigde slagkracht heeft voor een succesvolle militaire interventie, aangezien de Iraniërs belangrijke faciliteiten in diepe, onder bergen gebouwde bunkers hebben verborgen. Toch dreigt Israël, desnoods zonder hulp van de Amerikanen, tot zo’n aanval over te gaan, aangezien een Iraans kernwapen gezien wordt als een existentiële bedreiging voor het voortbestaan van de Joodse Staat.

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
tiki 15 juni 2023, 10:15
Omdat de vorige, tot in details beschreven deal zo prima functioneerde (alleen een paar ballistische 'kleinigheden' waren vergeten), gaat de VS met de grote strateeg Biden voorop, nu een 'politieke goodwill deal met Iran aan. Iran 'belooft geen US tankers aan te vallen, een paar gevangenen vrij te laten en niet méér dan 60% nuleare kracht op te wekken. In ruil waarvoor miljarden bevroren dollars worden vrijgemaakt en teruggegeven aan het terreur regime in Teheran dat zich helemaal suf lacht 'all the way to the bank! Ja, in Iran weten ze hoe het spel gespeeld word, in tegenstelling tot Netanyahu die, samen met zijn democratisch gekozen regering word geboycot door zijn "goede vriend & bondgenoot Biden. Zelfs Gallant, de verdedigingsminister moet zich met zijn US ambtgenoot in Brussel treffen i.p.v. Washington omdat men daar liever met de Emir van Qatar of de slager van Teheran deals maakt.
tiki 16 juni 2023, 09:23
Er is iets opmerkelijks aan de hand. Bij de op handen zijnde mondelijke VS “deal” met Iran is er één speler, vroeger zeer actief, maar nu opmerkelijk stil & afwezig. De EU. Hoezo dat? Volgens de zoveelste briljante analyse van Guy Bechor/G-Planet: Iran & Rusland zijn nieuwe BFF's en Iran levert goedkope wapens aan Rusland op Europees grondgebied, bij de buren zogezegd. Dit maakt van Iran opééns de vijand en niet meer die aardige vriend waar 'deals' mee gemaakt kunnen worden. Israel & Saudi Arabie zijn voorbereid en tot de tanden bewapend met Israel en haar o.a. nieuwe supersonische wapens waarmee binnenkomende raketten kunnen worden neergehaald op andermans grondgebied, als aanvoerder. Europa aan de andere kant, te naief, arrogant & ignorant, in de financiele problemen en zonder leger of eigen energie (maar daarom druk bezig met natuur & stikstof als afleiding) moet nu bij o.a. kleine Srulik in Jeruzalem aankloppen voor wapens, gas & info. Beleefd & vriendelijk staan ze in de rij voor een paar nieuwe wapens & ingenieuze Israelische installaties en een onderwater gasleiding naar Europa staat in de planning. De grootste winnaar in dit hele spel is 'zoals gewoonlijk de VS als de allergrootste exporteur van wapens, energie & info naar Europa, zijnde opééns de vijand & focus van Iran. Oeps..... 'Israel van de planeet, daar kunnen we mee leven, maar wij in het oog van de Iraanse storm....dat was niet het plan!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *