De Verenigde Staten en de Islamitische Republiek Iran onderhandelen over een nieuw kernwapenakkoord. Dat hebben bronnen in Washington en Teheran bevestigd. De onderhandelingen, waarmee de Amerikanen willen voorkomen dat Iran atoomwapens ontwikkelt, zijn indirect en lopen via de regering van de Arabische oliestaat Oman.
Geruchten dat er een conceptovereenkomst zou zijn bereikt, werden door woordvoerders van beide regeringen tegengesproken. Israël beschuldigt de VS ervan toe te willen staan dat de Islamitische Republiek verder mag gaan met het verrijken van uranium, een noodzakelijke stap voor het fabriceren van kernwapens. Iran dreigt al jaren dat het de Joodse Staat van de kaart zal vegen.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat zijn land niet gebonden zal zijn aan een overeenkomst met het regime van de ayatollahs. Israël was geen partij bij het Joint Comprehensive Plan of Action, het in 2015 door president Barack Obama bereikte akkoord met de Iraniërs. Deze overeenkomst werd in 2018 door Donald Trump eenzijdig opgezegd, waarna de Islamitische Republiek begon aan een tot dan toe ongekend proces van uraniumverrijking.
Een Iraans kernwapen gezien wordt als een existentiële bedreiging voor het voortbestaan van de Joodse staat
Inmiddels heeft Iran uranium tot 83 procent verrijkt en daarmee bijna de 90% bereikt die nodig is voor het fabriceren van kernwapens. Israël heeft laten weten die 90 procent als ‘een rode lijn’ te zien en behoudt zich het recht voor van een militaire aanval om te voorkomen dat de mullahs een atoomarsenaal ontwikkelen.
Militaire analisten betwijfelen of de Israëlische luchtmacht de benodigde slagkracht heeft voor een succesvolle militaire interventie, aangezien de Iraniërs belangrijke faciliteiten in diepe, onder bergen gebouwde bunkers hebben verborgen. Toch dreigt Israël, desnoods zonder hulp van de Amerikanen, tot zo’n aanval over te gaan, aangezien een Iraans kernwapen gezien wordt als een existentiële bedreiging voor het voortbestaan van de Joodse Staat.