Kanen met Krant: Israëlische jodenkoeken
Culinair

Kanen met Krant: Israëlische jodenkoeken

Jigal Krant 05 maart 2021, 14:00
Kanen met Krant: Israëlische jodenkoeken

‘Bekende bakkerij verandert jodenkoek in ‘odekoek’, kopte de site van de NOS daags voor Poeriem. Het had alles weg van een hoax, maar de publieke omroep kon voor de verandering eens niet worden beticht van het verspreiden van desinformatie. Het bericht voldeed nochtans aan alle eisen van een goede poeriemgrap, het nepnieuws avant la lettre. Volgens producent Davelaar paste de naam niet ‘in een tijd waarin gelijkheid en inclusiviteit belangrijke waarden zijn.’ Die verklaring was op zich al kolderiek, maar de nieuwe naam maakte het de beste poeriemgrap-die-geen-poeriemgrap-is ooit.

Hoewel de waarheid al bizar genoeg was, deed het NIW er een schepje bovenop. Een Antwerpse bakker zou het plan hebben opgevat om Jodenkoeken, mét hoofdletter, te gaan produceren voor de Nederlandse markt. De Antwerpse koeken zouden in tegenstelling tot de Nederlandse fabriekskoeken gecertificeerd koosjer zijn.

Zoals de hoofdredacteur met gepaste trots schrijft op pagina 22, ging de jodenkoekgrap viraal op sociale media en trapten velen er met open ogen in. Om teleurgestelde lezers een doekje voor het bloeden te bieden, vroeg de redactie mij om een recept. Ik bedacht jodenkoeken met een Midden-Oosterse twist, er wonen immers flink wat Joden in die contreien. Voor onvervalste Nederlandse jodenkoeken vervangt u simpelweg de kardemom en gember door extra kaneel.

Ingrediënten
– 200 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
– 30 ml melk
– 135 g witte basterdsuiker
– rasp van 1 citroen
– 1 tl gemalen kardemom
– ½ tl gemalen kaneel
– ½ tl gemalen gember
– 1 tl zout
– 300 g bloem (liefst Zeeuwse)
– 2 tl bakpoeder (12 g)

Bereiding

Doe de boter, melk, basterdsuiker, kardemom, kaneel, citroenrasp en het zout in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed tot een egaal deeg. Probeer niet langer dan nodig te kneden. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Bestuif je werkblad met flink wat bloem. Was je handen enige tijd met koud en droog ze goed af. Neem de helft van het deeg, kneed kort door en rol op je werkblad uit tot een dikte van zo’n 3-4 millimeter. Gebruik een uitsteker of een glas om ronde koekjes te vormen. Rol het overgebleven deeg opnieuw uit.

Wip de deegrondjes met een kaasschaaf van je werkblad en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 15 minuten goudbruin in de oven. Laat de jodenkoeken afoelen op een rooster.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking