Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Katastrophentag

Bart Schut 20 mei 2023, 08:00
Katastrophentag

Het is een vaste datum op de agenda van de antizionisten geworden: 15 mei is ‘Nakbadag’. Het Amerikaanse Congreslid Rashida Tlaib kreeg een zaaltje ter beschikking om die dag te herdenken van niemand minder dan senator Bernie Sanders, want er zijn altijd wel Joden te vinden die zich voor het karretje van antisemieten laten spannen. Die kwalificatie ‘antisemitisch’ komt niet van mij, maar nota bene van Tlaibs Democratische fractiegenoten in het Huis van Afgevaardigden.

In het Midden-Oosten is Nakbadag imiddels zo belangrijk dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas deze week zijn door oorlog verscheurde proto-staatje ervoor verliet om in Jordanië te gaan herdenken wat er tachtig jaar geleden gebeurde. Althans, wat Israëlhaters van de gebeurtenissen in 1948 gemaakt hebben. Hun verhaal heeft bitter weinig met de historische werkelijkheid te maken, maar als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt, wordt die vanzelf waarheid, wist Josef Goebbels al. 

Eén ding weten we wel. Als de Arabieren in 1947 het VN-verdelingsplan voor het Britse Mandaatgebied Palestina hadden aanvaard, was die nakba, die ‘ramp’ er nooit gekomen. Of als na de goedkeuring van dat plan door de wereldgemeenschap Arabische milities de Joden van de jisjoev niet hadden aangevallen. Of als de legers van alle Arabische buurstaten, nadat die milities verslagen waren, de piepjonge Joodse staat niet waren binnengevallen. 

De zee in

Zelden in de geschiedenis is een ramp zo te wijten geweest aan de slachtoffers ervan. De ongeveer 700 duizend Arabische vluchtelingen verlieten in 1948 hun huizen om ruwweg vier redenen: uit angst voor krijgshandelingen (in de oorlog die hun leiders waren begonnen), omdat zij gedwongen werden door Israëlische soldaten (ja, dat is gebeurd), omdat zij simpelweg niet in een Joodse staat wilden leven,  of omdat zij daartoe door hun eigen leiders waren opgeroepen (zoals Mahmoud Abbas toegeeft). Dat laatste conform de gedachte: over een paar weken kunnen jullie weer naar huis, want dan hebben wij de Joden de zee ingedreven.

Zelden in de geschiedenis is een ramp zo te wijten geweest aan de slachtoffers ervan

Dat laatste is van belang: de Joden hadden geen plek om naar te vluchten, behalve de zee in. Als de Arabieren de onafhankelijkheidsoorlog hadden gewonnen, zou er nu geen Jood meer in Palestina gewoond hebben. Niet één. Hoe we dat zo zeker weten? Alle Joden die woonden op plaatsen die in 1948 door Arabieren werden veroverd, zijn etnisch gezuiverd, honderd procent. Zoals in de Oude Stad van Jeruzalem of in het Etsionblok. 

Het getuigt van een bijzondere brutaliteit je als slachtoffer te presenteren van een oorlog die je zelf uit racistische motieven bent begonnen. Een vergelijking. Stelt u zich eens voor dat Duitsland op 8 mei, de dag dat de nazi’s in 1945 zich overgaven aan de geallieerden, een herdenkingsdag instellen voor hun landgenoten die in datzelfde jaar Polen en Tsjechië moesten ontvluchten: Katastrophentag. Het zou een onaanvaardbaar staaltje historisch revisionisme zijn, dat maatschappij breed als (neo)nazipropaganda veroordeeld zou worden. Toch is dat precies wat Nakbadag is.

Iets heel anders

Dat betekent niet dat de Arabische vluchtelingen in 1948 niet zielig waren. De meesten van hen waren even (on)schuldig als de Duitse vrouwen en kinderen die in 1945 voor het Rode Leger vluchtten. Maar om voor hen nu wereldwijd een herdenking te organiseren? In de Amerikaanse Senaat? Nee. Vooral niet omdat de circa één miljoen Joden in de islamitische wereld die huis en haard moesten verlaten in de jaren na de Israëlische onafhankelijkheid niet eens een naam hebben voor hun ramp. En anders dan de Palestijnen waren zij geen oorlog begonnen. Nog even over die naam, nakba: die werd in 1920 al gebruikt, maar dan voor de val van het Ottomaanse Rijk. Nu we het toch over ‘koloniale projecten’ hebben. 

Nee, waar de nakba-herdenkers eigenlijk om rouwen is helemaal niet de vlucht van die 700 duizend Arabieren. Zij treuren om iets heel anders: het verliezen van de oorlog van 1948, het voorkomen van een nieuwe genocide tegen het Joodse volk en het succes van de staat Israël. Wie eerlijk genoeg is dat te erkennen, herdenkt niet op Nakbadag, maar viert die. Liefst met een welgemeend: ‘mazal tov’!

Foto: Joods-Jemenitische vluchtelingen in 1949, © Zoltan Kluger GPO

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (5)
G.C. Molewijk 20 mei 2023, 13:11
Goed verhaal. Het is een historisch gegeven dat aanvalsoorlogen meermalen mislukken: Arabische staten en milities tegen Israël in 1948, Irak tegen Iran in 1980, Duitsland tegen de Sovjet-Unie in 1941 enz. De Nakba was het gevolg van een mislukte, als genocidaal aangekondigde aanvalsoorlog tegen Israël, een staat die op advies van de VN was gesticht. De misleidende 'geschiedschrijving' over de Nakba waar de heer Schut zich terecht tegen keert, doet denken aan bijvoorbeeld de evenzeer misleidende 'geschiedschrijving' van Van Agt over Israël of van Poetin over Oekraïne. Dit soort 'geschiedschrijving' bestaat vooral uit een combinatie van politiek gekleurde verzinsels en van feiten waarvan de context is verdraaid of weggelaten. Als de Duitsers op deze manier hadden geredeneerd, was Katastrophentag ongetwijfeld reeds jaren geleden bedacht en ingevoerd.
tiki 22 mei 2023, 08:21
Net zoals Putin de Oekraine heeft onderschat, hebben de toemalige Arabische leiders dezelfde fout gemaakt w.b. Israel . “”Zelden in de geschiedenis is een ramp zo te wijten geweest aan de slachtoffers ervan””....Welke ramp en welke slachtoffers? Het lijkt op de antisemitische stelling ” De Joden zijn schuld aan Auschwitz” of “als de Joden niet 'blablabla, dan waren ze nooit vermoord. “”Als de Arabieren de onafhankelijkheidsoorlog hadden gewonnen, zou er nu geen Jood meer in “Palestina” gewoond hebben”. Palestina? U bedoelt natuurlijk ISRAEL want de Arabische vernietigingsoorlog oorlog is pas begonnen 'nadat /omdat de Joodse Staat Israel was uitgeroepen. Nergens is/word de waarheid & geschiedenis zo verkracht als in de Israel/ Palestijnen saga. (inclusief via Holocaust ontkenners, het onderwerp waarop “President “Abbas is afgestudeert). De leugens zijn schaamteloos, de fatsoens normen waardeloos. Feit: Indien de Arabieren in 1948 het verdelingsplan hadden geaccepteerd en Israel 'niet hadden aangevallen om het te vernietigen, indien de daar wonende Arabieren 'niet de Arabische propaganda hadden geloofd & opgevolgd (zoals de vele Arabieren die zijn gebleven)..... dan had de Joodse gatenkaas staat het waarschijnlijk niet overleefd en was het Arabisch Palestijns vluchtelingen probleem nooit ontstaan. Judea, Samaria & Oost Jeruzalem waren dan niet door Jordanie veroverd en tot 1967 bezet & Judenfrei gemaakt. Ondanks dat was de palestijnse staat er toch niet gekomen. Waarom niet? Omdat Jordanie met zijn 80% Arabisch Palestijnse bevolking zichzelf als zodanig zag.
tiki 22 mei 2023, 09:16
New document released by the Israeli State Archives show proof of British police covering up the ''''intentional killing of Jewish youth in Mandatory Palestine in the 1940s. Hier een kleine greep van Arabische terreur tegen Joden (met hulp van hun Britse vrienden) en voordat er "bezette palestijnse gebieden" waren........ 1920 Tel Hai (8 dode Joden), 1921 Jaffa Riots (47 dode Joden), 1929 Palestine riots (133 dode Joden) 1929 bloedbad van Hebron (67 dode Joden) 1929 Palestiijnse rellen (133 dode Joden) 1921 Jeruzalem messentrekkers (5 dode Joden), 1948 Jewish Agency bombing (13 dode joden), 1938 Tiberias pogroms ( 19 dode Joden), 1938 Joodse familie gekidnapped & gedood (3), 1947 Jerusalem riots (7 dode Joden) , 1947 Jerusalem convooi (7 dode Joden), 1947 Haifa snipers (4 dode Joden), 1948 busbom in Haifa (6 dode Joden) , 1948 Ben Jehuda Bombing (55 dode Joden) ....etc.etc.etc.etc.etc.etc. De Joodse Irgun/Stern heeft natuurlijk teruggeslagen met ook Arabische slachtoffers maar...'zonder Arabische terreur waren groepen als Stern & Irgun overbodig geweest.. De meeste Arabieren (geen 'palestijnen) zijn rond 1920 vanuit de omringende Arabische landen naar het toen bezette Mandaat gebied gekomen om werk te zoeken bij die gehate Joden.......en 'toen begonnen de terreur actie's. Toeval natuurlijk!! Misschien dat dit 'eindelijk het doel van de Arabieren toen (met Britse hulp) & nu van de tot palestijn getransformeerde Arabier duidelijk maakt aan de non believers en er een eindelijk een einde kan komen aan de gemanipuleerde kletskoek dat er over dit onderwerp word verteld door ongeinformeerde experts & duiders in Media, Politiek, Universiteiten & natuurlijk de VN!
alex warnaar 22 mei 2023, 18:38
Goed stuk over de verkeerde nakba. Op 20 juli 1974 viel Turkije illegaal Cyprus binnen. VN veiligheidsraarresoluties 353 is helder, alle 30.000 Turkse bezettingstroepen moeten vertrekken en de 150.000 Turkse kolonisten kunnen ze gelijk meenemen. De 170.000 grieks Cyprioten die in 1974 etnisch gezuiverd werden kunnen dan gelijk terugkeren naar hun steden en dorpen in het noordelijke deel van Cyprus. Nu ik erover nadenk. Turkije heeft sinds 2015 6562 Koerden gedood. Waar zijn die eigenlijk gebleven bij de NOS? Ik word door de NOS dagelijks getracteerd op bende geweld in Haïti, Myanmar, relletjes in een moskee in Jeruzalem, houtkap bedrijfjes in de Amazone, vervolging van homosexuelen in Uganda, bus ongelukken in Pakistan, Canada en Mexico, maar de inzet van chemische wapens door EU kandidaatslidstaat Turkije tegen haar eigen bevolking zijn ze per ongeluk vergeten. Ook gek. Wat is nou de reden dat nu net dat hele Turkije de afgelopen 23 jaar vakkundig onder het tapijt geveegd is?
tiki 23 mei 2023, 08:44
Alex Warnaar, ik ben het helemaal met u eens dat de NOS (en zij niet alleen) eenzijdig "neutraal & objectief' is. Ze zoeken steeds onderwerpen uit die makkelijk verkopen en geen proplemen met Erdogan veroorzaken omdat ze die hier weer nodig hebben als vangnet voor ""vluchtelingen". M.a.w. De media volgt orders van boven (politiek) en die volgt dan weer de media om haar kiezers niet te verliezen. Ooit zij een Spaanse journalist tegen mij (werkend voor 7 internationale kranten) , wonend in TA Hilton en dagelijks pendelend naar de "palestijnse gebieden" om vandaar uit verslag te doen....""Redacteuren van kranten & TV willen alléén wat verkoopt (bloed) en waar ze zelf niet door in de problemen mee komen. Is er geen bloed, dan ensceneren/provoceren wij het"......... Zo simpel is het!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *