Update 14.00 uur – In een reactie aan het NIW schrijft luchtvaartmaatschappij Delta:
De veiligheid en het welzijn van onze klanten en onze bemanning is altijd onze topprioriteit. Delta-vlucht DL47 van vandaag van Amsterdam naar New York-JFK liep vertraging op nadat een groep passagiers aan boord weigerde de instructies van de bemanning op te volgen. Nadat de groep weigerde het vliegtuig te verlaten, werden alle passagiers gevraagd het vliegtuig te verlaten, volgens het protocol van Delta. Om 12.40 uur lokale tijd was het re-boarding proces voltooid, zonder de groep. Onze excuses aan onze klanten voor de vertraging en we danken onze klanten voor hun geduld en begrip.
Ook werd begin deze middag duidelijk dat de groep niet meer mee kon op een andere vlucht die vanmiddag naar New York zou vertrekken. Intussen is er een aanvraag gedaan voor een nood-visum voor de jonge vrouwen en zullen zij daarna hoogstwaarschijnlijk naar Antwerpen afreizen. De groep hoopt zondag of maandag alsnog naar New York te kunnen vliegen.
Update 11:45 – De meisjes zijn opnieuw, naar verluidt onder begeleiding van de marechaussee, van de vervangende vlucht gehaald. Het gaat nu om een vlucht van Delta-Airlines. Advocaat Herman Loonstein dreigt met een kort geding. Er is vanmiddag nog één KLM-vlucht richting New York, die er voor zou kunnen zorgen dat de meisjes nog voor sjabbat thuis zijn. Als zij niet mee kunnen met deze vlucht, zal de groep in Nederland sjabbat moeten vieren omdat deze orthodoxe jonge vrouwen op sjabbat niet vliegen. Dat zou inhouden dat zij op Schiphol zelf sjabbat moeten doorbrengen, omdat ze vanwege de COVID-regels niet door de douane mogen.
Het NIW wacht op uitleg van Delta-Airlines over de situatie.
Grote ophef tijdens een KLM-vlucht van Kiev naar New York met een overstap op Amsterdam-Schiphol. Op de vlucht van de Oekraïense hoofdstad naar Amsterdam bevond zich een groep van vijftig orthodox-Joodse meisjes uit de Verenigde Staten die een rondreis langs belangrijke Europese Joodse bestemmingen hadden gemaakt. Vanaf Schiphol zou de hele groep doorvliegen naar New York zodat de meisjes voor sjabbat thuis zouden zijn.
Maar op de vlucht naar Amsterdam ging het mis. Er bleken geen koosjere maaltijden aanwezig, terwijl deze meisjes ‘glatt kosher’, dus volgens de Joodse spijswetten, eten. Volgens een broer van een van de meisjes, die telefonisch contact heeft gehad met zijn zus, waren de stewardessen zeer streng over het dragen van een mondmasker. Omdat sommige meisjes trek begonnen te krijgen, haalden ze zelf meegenomen etenswaar tevoorschijn en begonnen die op te eten. Dat deden ze volgens de stewardessen echter buiten de ‘officiële etenstijd’ tijdens de vlucht en dat is tegen de covid-regels. Het handelen van de crew was dusdanig dat zelfs niet-Joodse passagiers protesteerden tegen hun gedrag richting de meisjes, zo meldt advocaat Herman Loonstein wiens hulp later werd ingeroepen.
Eenmaal geland op Schiphol bleek tijdens het boarden van de vlucht naar New York een groep van achttien meisjes te ontbreken. Die waren ‘opgepakt’ en mochten niet mee op de vlucht. De leidster van de groep kwam daar pas achter toen ze zelf al in het vliegtuig zat. Zij wilde het vliegtuig weer verlaten om naar de meisjes op zoek te gaan, maar volgens het Amerikaanse nieuwsagentschap Hamodia dreigde de crew met arrestatie wanneer ze dat zou doen. De leidster vertrok toch.
Toen de leidster de groep meisjes vond, bleek dat de KLM willekeurig achttien meisjes had geselecteerd om niet mee te laten vliegen. Op de passagierslijst die het NIW ter inzage heeft gehad, blijkt dat er klakkeloos op alfabetische volgorde is gehandeld: de passagiertjes met een achternaam van A tot en met K zaten vast op het vliegveld, dus niet de meisjes die de regels zouden hebben overtreden.
De groep kreeg te horen dat KLM-partner Delta ze wel mee wilde meenemen op een volgende vlucht, maar dat daar een betaling van €2000 euro per ticket plus €275 per persoon voor het doorsturen van de bagage moest staan. Inmiddels was er door de groep contact opgenomen met Joodse organisaties in Amsterdam. Rabbijn Yanki Jacobs van Chabad on Campus bracht gisteravond koosjere pizza’s naar Schiphol die door vliegveldpastor Gerard Timmermans bij achtergebleven groep werden afgeleverd. Ook was er achter de schermen contact tussen de vliegtuigmaatschappij en hoteleigenaar Baruch van de Kamp, advocaat Herman en zijn zoon Chizky Loonstein en de Amerikaanse ambassade werd geïnformeerd. Intussen verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje in orthodoxe kringen in Amerika.
Uiteindelijk werd de zaak in der minne geschikt. De groep van achttien heeft vanochtend koosjer ontbijt gekregen, beschikbaar gesteld door de orthodox-Joodse NGO NIISA. Herman Loonstein, die het ontbijt bracht, werd in eerste instantie niet doorgelaten om het eten te bezorgen maar mocht, na veel gesteggel, de meisjes alsnog voorzien van een koosjere maaltijd.
De tieners vliegen vanochtend om half 11 richting New York, zodat ze toch nog voor sjabbat thuis zijn.
Lees hier de reactie van KLM:
‘Het betreft hier een groep volwassen passagiers, geen kinderen.
Veiligheid heeft voor KLM de hoogste prioriteit. KLM tolereert geen enkele vorm van wangedrag ten opzichte van passagiers of bemanning. Wanneer passagiers de vliegveiligheid en daarmee de veiligheid van zichzelf, andere passagiers en de bemanning in gevaar brengen, nemen wij dit zeer serieus. Dit geldt ook voor passagiers die zich niet houden aan de COVID-19-maatregelen. Deze maatregelen worden voor en tijdens de reis duidelijk gecommuniceerd naar onze passagiers.
Op 20 juli weigerde een grote groep passagiers op vlucht KL644 van New York JFK naar Amsterdam herhaaldelijk de instructies van de bemanning aan boord op te volgen. Bij aankomst in Amsterdam werd deze groep door de veiligheidsdienst van KLM nogmaals gewaarschuwd en gewezen op de mogelijke gevolgen van wangedrag. Er werd ook zeer duidelijk gesteld dat dit de laatste waarschuwing was.
Dezelfde groep reisde op 5 augustus van Kiev naar Amsterdam en hield zich opnieuw niet aan de instructies van de bemanning en vertoonde wangedrag aan boord. Bij aankomst werd daarom een groep van 18 passagiers (1 boeking) van boord gehaald. Deze groep mocht niet doorreizen naar New York. Deze passagiers zijn vandaag omgeboekt op een Delta-vlucht van Amsterdam naar New York.”
Op de vraag waarom er geen koosjere maaltijd aan boord was voor de Joodse reizigers heeft geeft KLM het volgende antwoord. “Op Europese vluchten worden geen speciale maaltijden verstrekt. Kiev valt hieronder.”