Laat er licht zijn
Commentaar

Laat er licht zijn

Esther Voet 07 december 2023, 09:00
Laat er licht zijn

Zelden zal het feest van het licht, Chanoeka, welkomer zijn geweest dan in deze donkere tijden. Het NIW draagt daar deze week bescheiden aan bij door niet met de gebruikelijke 56 pagina’s voor een Chanoeka-editie te komen, maar met 64. Uiteraard blijven de oorlog en de gevolgen daarvan voor ons Nederlandse Joden een belangrijk deel van de inhoud vormen, maar ook vindt u achtergrondartikelen waar het woord ‘oorlog’ niet in voorkomt. 

Met tips voor films en documentaires die u hopelijk even kunnen afleiden van de modderstroom aan anti-Israëlsentiment waaraan veel media zonder enige reflectie gretig meewerken. Dat niemand daarbij even stilstaat en zich afvraagt: ‘Waar zijn we nu helemaal mee bezig?’ is tekenend voor de onbewuste onderbuikgevoelens waar velen aan lijden. En we weten: die zijn niet te pareren met rationele argumenten. Dat zijn verschillende niveaus en om dat te erkennen, is enige vorm van zelfkennis nodig.

Dat leert Chanoeka ons: de overwinning van het goede op het kwade

Daardoor voelen wij aan den lijve hoe kwetsbaar onze positie is. Net zo kwetsbaar als die prachtige papieren kunstwerkjes, vooral mizrachiem, waarvan we deze week een paar prachtige exemplaren tonen. Net zoals die mizrachiem zullen wij ook deze crisis overleven, met onze blik gericht naar het oosten, Jeruzalem. Dat leert Chanoeka ons: de overwinning van het goede op het kwade. 

We hebben het daarover in ons forum. Het is logisch dat velen angstig zijn en zichzelf de vraag stellen: durven wij nog wel open en bloot acht dagen lang de brandende kaarsjes in onze chanoekia voor het raam te zetten? Zodat de buitenwereld kan zien dat hier Joden wonen? Maar is ons verschuilen niet de achterdeur uit? Juist omdat de chanoekia symbool staat voor licht in de duisternis? 

Een veelgehoord grapje van de laatste tijd is dat in Gaza al na de eerste dag van de oorlog werd gebruld dat er binnenkort geen elektriciteit meer zou zijn. Die voorspelling werd wekenlang gelogenstraft. Veel langer dan die acht dagen waarmee dat kleine kopje heilige olie de menora verlichtte. Maar de symboliek achter het wonder van Chanoeka reikt zoals u weet veel verder dan die vergelijking. De redactie hoopt dat u naast belangrijke nieuwsartikelen meer van uw gading zult vinden. Volgend jaar staan nieuwe uitdagingen op stapel, waarmee Postnl ons kortgeleden verraste. Maar daarover meer in de laatste editie van dit jaar, over twee weken. Wij wijzen u nu alleen op de brief van ons bestuur op pagina 27. Bestuur, redactie en medewerkers wensen u een chag Chanoeka sameach! 

Plaats opmerking