Zelden zal het feest van het licht, Chanoeka, welkomer zijn geweest dan in deze donkere tijden. Het NIW draagt daar deze week bescheiden aan bij door niet met de gebruikelijke 56 pagina’s voor een Chanoeka-editie te komen, maar met 64. Uiteraard blijven de oorlog en de gevolgen daarvan voor ons Nederlandse Joden een belangrijk deel van de inhoud vormen, maar ook vindt u achtergrondartikelen waar het woord ‘oorlog’ niet in voorkomt.
Met tips voor films en documentaires die u hopelijk even kunnen afleiden van de modderstroom aan anti-Israëlsentiment waaraan veel media zonder enige reflectie gretig meewerken. Dat niemand daarbij even stilstaat en zich afvraagt: ‘Waar zijn we nu helemaal mee bezig?’ is tekenend voor de onbewuste onderbuikgevoelens waar velen aan lijden. En we weten: die zijn niet te pareren met rationele argumenten. Dat zijn verschillende niveaus en om dat te erkennen, is enige vorm van zelfkennis nodig.
Dat leert Chanoeka ons: de overwinning van het goede op het kwade
Daardoor voelen wij aan den lijve hoe kwetsbaar onze positie is. Net zo kwetsbaar als die prachtige papieren kunstwerkjes, vooral mizrachiem, waarvan we deze week een paar prachtige exemplaren tonen. Net zoals die mizrachiem zullen wij ook deze crisis overleven, met onze blik gericht naar het oosten, Jeruzalem. Dat leert Chanoeka ons: de overwinning van het goede op het kwade.
We hebben het daarover in ons forum. Het is logisch dat velen angstig zijn en zichzelf de vraag stellen: durven wij nog wel open en bloot acht dagen lang de brandende kaarsjes in onze chanoekia voor het raam te zetten? Zodat de buitenwereld kan zien dat hier Joden wonen? Maar is ons verschuilen niet de achterdeur uit? Juist omdat de chanoekia symbool staat voor licht in de duisternis?
Een veelgehoord grapje van de laatste tijd is dat in Gaza al na de eerste dag van de oorlog werd gebruld dat er binnenkort geen elektriciteit meer zou zijn. Die voorspelling werd wekenlang gelogenstraft. Veel langer dan die acht dagen waarmee dat kleine kopje heilige olie de menora verlichtte. Maar de symboliek achter het wonder van Chanoeka reikt zoals u weet veel verder dan die vergelijking. De redactie hoopt dat u naast belangrijke nieuwsartikelen meer van uw gading zult vinden. Volgend jaar staan nieuwe uitdagingen op stapel, waarmee Postnl ons kortgeleden verraste. Maar daarover meer in de laatste editie van dit jaar, over twee weken. Wij wijzen u nu alleen op de brief van ons bestuur op pagina 27. Bestuur, redactie en medewerkers wensen u een chag Chanoeka sameach!
Eén reactie
Beste Mw. Esther Voet, u bemoedigt nu heel veel lezers van het NIW met uw ferme uitspraken: *1…Zelden zal het feest van het licht, Chanoeka, welkomer zijn geweest dan in deze donkere tijden.” *2…Net zoals die mizrachiem zullen wij ook deze crisis overleven, met onze blik gericht naar het oosten, Jeruzalem. Dat leert Chanoeka ons: de overwinning van het goede op het kwade.” 3*…Mag ik daaraan toevoegen als vriend van Israël de Woorden van Psalm 2 Die in de hemel zetelt, lacht; de Here spot met hen. [HAMAS] Dan spreekt Hij tot hen in Zijn Toorn, en verschrikt hen in zijn gramschap” Hoe HIJ dat gaat doen beschrijft de profeet Jesaja 42 meesterlijk:”De HERE trekt uit als een Held; als een Krijgsman doet Hij de strijdlust ontbranden; Hij heft de Strijdkreet aan, ja schreeuwt die uit; Hij betoont Zich een Held tegen zijn vijanden. Ik heb van oudsher gezwegen, Ik heb gezwegen en Mij ingehouden; nu zal IK schreeuwen als een barende vrouw; Ik zal snuiven en hijgen tegelijk. En Ik zal de blinden leiden op een weg die zij niet kenden; op paden die zij niet kenden, zal Ik hen doen treden; Ik zal de duisternis voor hen uit tot Licht [Chanoeka] maken en de oneffen plaatsen tot een vlakte. Dit zijn de dingen die IK doen zal en die IK niet zal nalaten”. Mijn vrouw en ik wensen u en de Redactie een chag Chanoeka sameach!