Liberale bekeerlingen krijgen Israëlisch staatburgerschap
Nieuws

Liberale bekeerlingen krijgen Israëlisch staatburgerschap

Redactie 02 maart 2021, 12:28
Liberale bekeerlingen krijgen Israëlisch staatburgerschap

Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde maandag dat mensen die Joods zijn geworden via de conservatieve of liberale stromingen van het jodendom recht hebben op het Israëlische burgerschap.

Met deze uitspraak kwam er een einde aan een juridische strijd die zich vijftien jaar lang voortsleepte. Negen rechters bogen zich over de zaak en acht van hen kwamen tot dezelfde conclusie. Één rechter, Noam Sohlberg, gaf aan dat hij minstens een jaar wilde wachten met het besluit, maar daar ging de rest niet in mee.

Het besluit veroorzaakte een storm van kritiek vanuit de orthodox-Joodse politieke partijen, die meteen beloofden wetgeving aan te nemen om de uitspraak te vernietigen. Ook dreigen ze geen coalitie te sluiten zolang premier Benjamin Netanyahu de uitspraak niet verwerpt.

David Lau, de opperrabbijn van de Asjkenazische Joden in Israël, sprak zich fel uit tegen het besluit. Hij beweerde dat mensen die via de liberalen of conservatieve stromingen Joods zijn geworden, ‘geen echte Joden zijn’. “Geen enkele beslissing van het Hooggerechtshof zal dit feit veranderen,” zei Lau tegen de Israëlische omroep Kan.

Meerdere mensen dienden in 2005 verzoekschriften in waarin ze eisten dat het staatsburgerschap zou worden verleend aan niet-Israëlische staatsburgers die zich bekeerden in Israël. In 1988 oordeelde het Hooggerechtshof dat niet-orthodoxe bekeringen die buiten Israël waren uitgevoerd, erkend moesten worden met het oog op alia. Maar die uitspraak werd niet doorgevoerd voor niet-orthodoxe bekeerlingen die in Israël in de leer gingen en Joods werden bij een liberale of een conservatieve gemeenschap.

Rabbijn Rick Jacobs van de (liberale) Union of Reform Judaism zegt blij te zijn met de uitspraak. “Het Hof heeft de realiteit bevestigd dat het Joodse volk sterker is vanwege de bijdragen van liberale en conservatieve bewegingen en hun toewijding om meer Joden in het Joodse volk te brengen,” aldus Jacobs. “We hopen dat deze uitspraak een precedent schept dat zal leiden tot verdere erkenning van de liberale- en conservatieve bewegingen in Israël.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking