“Gedurende het onderduiken hebben we op 13 verschillende adressen gelogeerd, variërend van enkele dagen in een kippenhok tot een dik jaar op het laatste adres, een boerderij. Waarom zoveel adressen? Er gebeurde altijd weer iets waarom wij weg moesten. Verkassen deden we ’s nachts.” Rolf Kamp vertelt op zondag 29 januari aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn levensverhaal.
Rolf Kamp is als Joodse jongen in 1934 in Keulen geboren. De dag na de Reichskristallnacht in 1938 is het gezin Kamp naar Nederland gevlucht en terechtgekomen in Amersfoort.
Toen de oorlog uitbrak in Nederland was Rolf 6 jaar oud. In 1942 besloten Rolfs ouders om Rolf en zijn jongere broertje Nico te laten onderduiken. Moeder verwijderde de Jodenster van de kleren van de beide broers, waarna Rolf en Nico met een voor hen onbekende man per trein vertrokken naar het eerste onderduikadres in de buurt van Ommen. Rolf mocht zijn eigen naam niet meer gebruiken en heette vanaf dat moment Roelof van Kempen. Er volgden daarna nog vele onderduikadressen. Op twee adressen konden Rolfs ouders ’s avonds als het donker was af en toe een bezoek brengen. Ze brachten dan wat lekkers of voedzaams mee. Als 11-jarige maakt Rolf de bevrijding door de Canadezen mee.
Rolfs ouders worden in het voorjaar van 1944 verraden en gedeporteerd naar Westerbork.
Na de bevrijding blijkt dat Rolfs vader in 1944 in Auschwitz is vermoord. Rolfs grootouders zijn in Bergen-Belsen omgekomen. Moeder komt in juli 1945 terug naar Nederland, zij heeft de concentratiekampen Auschwitz en Libau overleefd.
De ooggetuigenlezing van Rolf Kamp vindt plaats in een bijzondere periode, namelijk rond Holocaust Memorial Day. Op deze dag, de bevrijdingsdag van Auschwitz op 27 januari 1945, worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. En 29 januari is de geboortedag van Rolfs moeder. De lezing van Rolf Kamp in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 29 januari om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.