Nieuw onderzoek naar handelwijze Willem Vogt

Vogt
Willem Vogt (l) met Han Hollander op het dak van het Nederlands Sportpark in Amsterdam, 1928. Foto: Stadsarchief Amsterdam

Een nieuw onderzoek naar het oorlogsverleden van Avro-oprichter Willem Vogt (1888-1973) trekt diens antisemitische beweegredenen in twijfel. De omroepbaas ontsloeg al in de eerste oorlogsdagen van 1940 Joodse medewerkers van de Avro. De auteur van het rapport, hoogleraar Huub Wijfjes, is gespecialiseerd in mediageschiedenis. De ontslagen medewerkers, onder wie de vermaarde sportpresentator Han Hollander, zouden slechts freelancers zijn geweest. Wijfjes komt tot de conclusie dat Vogt weliswaar hardvochtig, maar zeker niet antisemitisch was. 

Critici wijzen op cruciale feiten die in het rapport zijn weggelaten. Ook vinden zij het opmerkelijk dat juist Wijfjes de opdracht kreeg van de gemeente Hilversum, die Vogt in de jaren vijftig tot ereburger benoemde. In 2009 adviseerde de hoogleraar de Avro vooral geen excuses aan te bieden. 

Aanleiding voor het nieuwe onderzoek was de documentaire Het verraad van Hilversum door de Joodse redactie van de EO. De makers nemen daarin de rol van Vogt in het ontslag van de Joodse medewerkers onder de loep. De omroepbaas heeft zich daarvoor nooit hoeven verantwoorden; hij kon na de oorlog gewoon aanblijven. Historicus Marnix Koolhaas legt inmiddels de laatste hand aan een tegenrapport dat hij dezer dagen zal publiceren. Op 6 mei beslist de gemeenteraad of Willem Vogt als ereburger uit het Gulden Boek zal worden geschrapt.

Eén reactie

  1. Een ‘tegenrapport’ van Marnix Koolhaas? Dat is wel de historicus waarmee je in zee wilt gaan. Om het geheugen op te frissen: als VPRO-redacteur drong hij een week na 9/11 erop aan om toe te geven aan de eisen van Bin Laden, die hij eigenlijk heel redelijk vond. Hij eiste dat ‘serieus naar de billijkheid van de eisen’ werd gekeken. Over gelooofwaardigheid gesproken.

Meer Gerelateerde Berichten

Commentaar

Rode kaart