Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Realiteit

Esther Voet 11 mei 2023, 14:00
Realiteit

Hoewel in Rijswijk herdenkingskransen werden vernietigd, leek het op 4 mei in de rest van het land rustig. Ja, er waren boze bezoekers weggelopen uit een theatervoorstelling van Jacob Derwig. Zijn satirische extreemrechtse, antisemitische tirade in Carré, juist bedoeld als waarschuwing, was zo overtuigend dat sommige toehoorders fictie niet van realiteit konden scheiden en waren vertrokken. Maar verder? Geen wanklank. 

Extreemrechts antisemitisme kan op collectieve veroordeling rekenen. Anders ligt dat bij bijvoorbeeld Jodenhaat uit moslimhoek. We zien dat zelfstandige naamwoorden in dat geval worden ontdaan van bijvoeglijke naamwoorden en dat alleen nog over ‘jongeren’ wordt gesproken. 

We herinneren ons allemaal het voetballen met herdenkingskransen in Amsterdam-West, een paar jaar geleden. Sindsdien lijkt het rustig. Is dat ook zo? Martje Postma is voorzitster van het Herdenkingscomité Osdorp. Dit is haar relaas: “Iedere vierde mei beginnen wij in de middag met de opbouw op de herdenkingsplek. Een uur voor de plechtigheid komt de politie een oogje in het zeil houden. We krijgen dan altijd wel opmerkingen van Turkse of Marokkaanse jongens, maar dit jaar kwam zo kwart voor zeven een groep Marokkaanse meiden op ons af. Wat we aan het doen waren. Ik legde uit dat het 4 mei was en wat we dan herdenken. O ja, dat ging over die Joden, die kregen al zoveel aandacht, er gingen nu toch ook mensen dood? Waarna opmerkingen werden gemaakt die ik maar niet zal herhalen.”

‘Het gaat hier niet goed, de sfeer verslechtert alleen maar. 4 mei lijkt hier totaal niet belangrijk meer’

“Voor de plechtigheid worden altijd de vuilnisbakken rond het terrein dichtgeplakt. Die trokken ze open en kieperden het vuil eruit, alsof ze een heilige plek wilden onteren. Pas toen de politie kwam, vertrokken ze.” Hoe het stadsdeel voorkomt dat met de kransen wordt gevoetbald? Wel, in het kader van voorkomen zonder te genezen, worden die iedere avond om tien uur door jongens van de plantsoenendienst weggehaald en er om acht uur ’s ochtends weer neergelegd. “Daar zitten ook Turkse en Marokkaanse jongens bij, die zeggen dat ze het een eer vinden om te doen.” 

Volgens Postma hebben de mensen die voorheen een roze krans neerlegden het al opgegeven: zij doen niet meer aan de herdenking mee. Ondanks alles gaat zij door met de herdenkingen, maar: “Het gaat hier niet goed. Een paar dagen later verschenen overal hakenkruizen op vuilnisbakken. De toon is hier echt niet leuk, de sfeer verslechtert alleen maar. 4 mei lijkt hier totaal niet belangrijk meer.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (4)
tiki 11 mei 2023, 17:32
"Het gaat hier niet goed, de sfeer verslechtert alleen maar en 4 mei lijkt hier totaal niet belangrijk meer". REALITEIT.... dit is Nederland 2023! De meeste Joden ontkennen dit echter nog al te graag en lopen rond met een roze bril in hun kleine gemeenschap tussen Amstelveen & Beethovenstraat. Ze voelen zich nog stééds een échte Nederlander voor Koning & Vaderland, voor wie regering & politie klaarstaan in tijden van nood. LOL. Niets geleerd! De Holocaust in Nederland is ook 'gewoon begonnen in het Vondelpark........met pesterijen! Ach, het zal allemaal wel meevallen! REALITEIT.....met 1 miljoen Moslims t.o. ong. 30/40.000 Joden gaat dit écht niet gebeuren.
Sasha Jacobs 11 mei 2023, 21:31
Ondergetekende hield t.g.v. de 4-mei herdenking- in een goed-gevulde bioscoop te Zoetermeer, waar de beladen oorlogsfilm 'die Wannsee Konferenz' werd getoond, een 15 minuten-durende inleiding met een brug naar hedendaags antisemitisme. Vooraf wilde men wel de inhoud van mijn betoog inzien. Daaruit volgde het verzoek van het bestuur, dat men toch liever had, dat ik o.a. uitspraken over 'de houding en het gedrag van Noord-Afrikaanse jongeren' hierbij niet als zodanig zou benoemen. Onder het mom van 's.v.p. geen politiek-bedrijven' en 'angst voor de uit-de-zaal-weglopers' werd ik vriendelijk verzocht mijn tekst te vervagen en te veralgemeniseren. Dus in plaats van de slachtoffers van antisemitisme met mijn woorden te willen beschermen, moest ik nu dus vooral de daders, haatzaaiers en belagers ontzien....! Of wel: 'weg met vrees voor groeiend antisemitisme, lang leve angst voor boze Nieuwe Nederlanders!'
Bas Fortuin 15 mei 2023, 09:01
Sasha Jacobs schreef: Onder het mom van 's.v.p. geen politiek-bedrijven' en 'angst voor de uit-de-zaal-weglopers' werd ik vriendelijk verzocht mijn tekst te vervagen en te veralgemeniseren." Ja, dat zullen vele redacties en woordvoerders ook van synagoges en kerken herkennen, die ook hun betoog moesten aanpassen. De waarheid is in 2023 een schaars artikel geworden in de media, kranten, kerken en cultuur. Jaren geleden signaleerde het veel bekeken VARA programma dat al: De leugen regeert! " Plotseling verdween het van de "buis". Er is niets nieuws onder de zon want de zeeheld Michiel de Ruyter kreeg er ook mee te maken. Denk aan de woede van wanhopige burgers in het Rampjaar 1672 toen Holland bijna verslagen werd door de Duitsers, Fransen en Engeland. De gebroeders de Witt hadden toen GEEN Leger paraat. We weten hoe het met hen afliep in Den Haag. Goddank was er één wakkere Admiraal die Holland met zijn Mariniers redde van de Ondergang: Michiel Adriaenszoon de Ruyter (Vlissingen, 24 maart 1607 – 29 april 1676) Het land was toen ook Reddeloos, De regering Radeloos en De bevolking Redeloos. Michiel sprak later: "Indien het hier in 't Vaderland zoo gelegen is, dat men de waarheid niet mag spreken, zoo is’ t er ellendig gesteld. Nochtans zal ik die spreken, zoo lang als mijn oogen open staan.” De geschiedenis kent meer moedige mannen: Hendrik Mattheüs van Randwijk (1909-1966) was een Nederlandse Verzetsman, Journalist, schrijver en dichter. Hij was mede-oprichter van Vrij Nederland…Hij sprak…Een Volk dat voor Tirannen zwicht, zal meer dan Lijf en Goed verliezen, dan Dooft het Licht. Ik las ergens: De Jurist ziet de mens in al zijn verdorvenheid; de Theoloog in al zijn domheid; de Arts in al zijn zwakheid. Vast staat: Pas als je de waarheid doet, versta je wat waarheid is! Al is de Leugen nog zo snel, de Waarheid achterhaald haar wel. De Waarheid Overwint Altijd! De Joodse Masjiach staat al in de startblokken. Eind goed, Al goed. Zachariah 14.
tiki 15 mei 2023, 10:21
Sasha...."lang leve de vrijheid van meningsuiting". Het is zoals de vrijheid getoond in Fawlty Towers met John Cleese...."""Don't mention the Germans""". (de serie moest intussen ook "opgeschoond worden. LOL) . Ja het gaat de goede kant uit, we naderen de 'mooie' jaren 30 weer rond 2030. Gelukkig bestaat er voor Joden een uitweg. Zij met hun kromme Gutmensch ideologie zouden eens het liedje van Jennie Arean & Frans Halsema (1971) moeten beluisteren ......*.Vluchten kan niet meer, 'k zou niet weten hoe, vluchten kan niet meer, 'k zou niet weten waar naar toe*....... en daarna hier orde op zaken stellen door op te houden met hun Dhimmie attitude. (Slachtoffer haat zichzelf voor zijn 'onjuiste' gedrag en kiest daarom zonder slag of stoot de kant van onderdrukker door morele justificatie van onderdrukker's agressieve haatgedrag)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *