Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Rechter: uitspraken Baudet onrechtmatig

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, heeft een gevoelige draai om de oren gekregen. De rechter bepaalde dat hij zijn vergelijkingen tussen ongevaccineerden en de slachtoffers van de Holocaust niet had mogen maken. Ook heeft Baudet een ‘voedingsbodem voor antisemitisme gecreëerd’.

Redactie 15 december 2021, 19:15
Rechter: uitspraken Baudet onrechtmatig

De uitslag van het kort geding sloeg in als een bom. De voorzieningenrechter in Amsterdam verklaarde woensdag 15 december de uitlating van Thierry Baudet, waarin hij de positie van ongevaccineerden vergelijkt met de Holocaust, onrechtmatig. Baudet moet vier berichten waarin hij dat deed, verwijderen. Weigert hij dat – hij kreeg woensdagmiddag 48 uur de tijd van de rechter – dan moet hij 25 duizend euro per dag of per herhaling betalen. Ook mag de partijleider van Forum voor Democratie zijn berichten niet herhalen en geen foto’s van de Shoa meer plaatsen op sociale media.

Veel experts waren verrast door de uitspraak, in deze rechtszaak die was geïnitieerd door het Cidi, het CJO en vier overlevenden van de Holocaust. Over het algemeen hecht de rechter meer waarde aan de vrijheid van meningsuiting, maar ditmaal bepaalde zij dat die vrijheid niet te veel wordt ingeperkt. Thierry Baudet heeft met zijn vergelijkingen overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust onnodig gegriefd en hij is er op de zitting niet in geslaagd aan te tonen dat zijn uitlatingen een effectief middel in het publieke debat vormen. Integendeel, meende de rechter, het Kamerlid heeft de zaak van Nederlandse ongevaccineerden juist geschaad. Belangrijker nog: Baudet heeft een voedingsbodem voor antisemitisme gecreëerd, luidde het oordeel. De partijleider kondigde meteen aan in hoger beroep te gaan.

Maatschappelijke noodzaak
Wat Baudets intenties met zijn berichten zijn, is niet van belang volgens de rechter. De politicus heeft dat leed bij implicatie gebagatelliseerd. De vrijheid van meningsuiting van een politicus is niet onbegrensd, vindt zij, en daarmee is hij niet verantwoordelijk omgegaan. Baudet liet zich onnodig grievend en onrechtmatig uit tegenover overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Dat enkele leden van de Joodse gemeenschap niet gegriefd zijn – Baudet voerde de lezing van rabbijn Tamarah Benima aan – doet daar volgens de rechter niets aan af. Er was sprake van een ‘dringende maatschappelijke noodzaak’ om in te grijpen.

Het gaat om uitlatingen die Baudet deed in de tweede helft van november 2021, waaronder de tekst: “De ongevaccineerden zíjn de nieuwe joden, de wegkijkende uitsluiters zíjn de nieuwe nazi’s en NSB’ers. There, I said it.” Daarnaast gaat het om een tweet, waarin hij onder meer stelde:

“Beste Joodse organisaties, (1) De Oorlog is niet van jullie maar van ons allemaal, (2) Niemand vergeleek de ‘Holocaust’ met de #apartheidspas, het ging om de jaren ’30”

Daarnaast waren er berichten waarop een jongetje, verkleed als Zwarte Piet, niet zou mogen deelnemen aan een sinterklaasbijeenkomst in Amsterdam. Hij plaatste dat naast een foto van kinderen uit het getto van Lódz voor hun deportatie. 20 duizend kinderen werden toen uitgeleverd aan de nazi’s en daarna vergast. Hij voegde de tekst toe: “KOM IN VERZET! Doe niet meer mee met deze apartheid, deze uitsluiting, deze waanzin!” De tekst bij het kindje verkleed als Zwarte Piet bleek trouwens nepnieuws.

Mede-eisers in dit kort geding waren Mattie en Myrna Tugendhaft, Rob Moscou, Rudie Cortissos en, overlevenden van de Holocaust. Van Rob Moscou werden 236 familieleden vermoord, Rudie Cortissos verloor 63 personen. Van Mattie en Myrna Tugendhaft en van Rob Moscou heeft u hun verhaal kunnen lezen in de NIW-serie De terugkeer.

Advocaat Jacqueline Schaap vertegenwoordigde de eisers, voor de verdediging had Thierry Baudet strafrechtadvocaat Gerard Spong gevraagd. Een opvallende keuze, niet alleen omdat Spong gespecialiseerd is in strafrecht en dit een civiele zaak betrof. Spong trad eerder op voor de eisers in de zaak-Wilders die hij tot aan de Hoge Raad vervolgde voor diens minder-Marokkanenuitspraak. Later stelde Spong dat hij Baudet veel gevaarlijker dan Wilders achtte. Op FvD-fora op de berichtenapp Telegram verschenen inmiddels berichten dat hun leider nooit aan de eis zou mogen toegeven. De eisers zijn blij met de uitspraak, maar Baudetaanhangers reageerden furieus op sociale media. Ze spraken kort voor het ter perse gaan van het NIW op Twitter van een ‘dictatuur’ en op Telegram van een ‘totaal hallucinante uitspraak’. Ook lieten diverse volgers zich antisemitisch uit.

In een reactie na de uitspraak vertelde een van de mede-eisers, Mattie Tugendhaft, het NIW: “We hebben elkaar na afloop nog keurig een hand gegeven en zowel Baudet als Spong hebben mijn vrouw Myrna en mij gefeliciteerd. Maar Myrna en ik zijn elkaar wel even om de hals gevlogen, voor ons is er iets ongelooflijks gebeurd.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Geert ter Horst 15 december 2021, 21:37
Deze rechterlijke uitspraak lijkt tot een verdere inperking van de vrijheid van meningsuiting te leiden en dat is geen goede zaak. Hoewel ik de opvatting deel dat Baudets vergelijkingen smakeloos en walgelijk zijn, gaat het mij toch te ver om te pleiten voor het verbieden ervan. Ik denk dat alleen die meningsuitingen verboden dienen te worden die rechtstreeks intimiderend zijn of of oproepen tot geweld. Daar ligt de natuurlijke grens waar het uiten van een mening overgaat in het hinderen van anderen om hun mening te uiten.
Joost 26 december 2021, 10:10
Ik ben het niet eens met de schrijver hierboven. Doordat Baudet's uitspraken de Shoah bagatelliseren, voeden ze haat. Bovendien richten de opmerkingen op emotioneel vlak geweld aan, wat de rechter als 'onnodig grievend' beschrijft. Zeker wanneer een politicus mensen raakt met opmerkingen die trauma's aanroeren, berokkent zulk geweld schade, die zich ook fysiek uit.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *