Twee omstreden wetsvoorstellen van rechtse regeringspartijen zorgen voor verdeeldheid binnen en buiten de Joodse staat. Het eerste komt van premier Benjamin Netanyahu’s Likoed en heeft tot doel het moeilijker te maken voor buitenlandse overheden Israëlische ngo’s te financieel te ondersteunen. Dat soort steun gaat vooral naar organisaties die kritisch zijn op Israëlisch beleid in het conflict met de Palestijnen.
Likoed wil dat ngo’s die geld van buitenlandse regeringen ontvangen hun belastingvoordelen in Israël verliezen. Niet alleen dat, de organisaties zouden een hoge inkomstenbelasting van 65 procent moeten gaan betalen, wat het voor vele vrijwel onmogelijk zou maken in Israël en op de Westelijke Jordaanoever te opereren. Aangezien de meeste Israël-kritische ngo’s slechts bestaan bij de gratie van buitenlandse subsidies, is het geen optie voor hen daarvan af te zien.
Het voorstel heeft geleid tot felle protesten vanuit Washington en verschillende buitenlandse hoofdsteden. Zo fel zelfs, dat Netanyahu lijkt te hebben besloten het voorstel van zijn partijgenoot Ariel Kallner voorlopig in de ijskast te zetten, zo berichten Israëlische media, al ontkent Likoed dat zelf.
‘Dit is geen zionisme, dit is de voortzetting van nationalistische waanzin en spuugt op de waarden van de onafhankelijkheidsverklaring’
Het tweede omstreden wetsvoorstel is afkomstig van de religieus-zionisten in de Knesset en houdt in dat alle regeringsbesluiten voortaan moeten voldoen aan ‘zionistische principes’. Wat die precies zijn, blijft onduidelijk, maar wel helder is dat het voorstel vooral is bedoeld om verdere uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever mogelijk te maken.
Het voorstel komt uit de koker van de extreemrechtse partij Otzma Yehudit, de opvolger van de wegens racisme verboden Kach-partij van de voor terrorisme veroordeelde en in 1990 vermoorde politicus en rabbijn Meir Kahane. Ook dit voorstel kan op ernstige kritiek uit binnen- en buitenland rekenen. Zo heeft de advocaat-generaal, die de regering in Jeruzalem adviseert over juridische zaken, ernstige kritiek. Ook oud-minister van Justitie Tzipi Livni is tegen: “Dit is geen zionisme, dit is de voortzetting van nationalistische waanzin en spuugt op de waarden van de onafhankelijkheidsverklaring,” schreef Livni op Twitter.