Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Rechtse voorstellen onder vuur

Redactie 28 mei 2023, 15:16
Rechtse voorstellen onder vuur

Twee omstreden wetsvoorstellen van rechtse regeringspartijen zorgen voor verdeeldheid binnen en buiten de Joodse staat. Het eerste komt van premier Benjamin Netanyahu’s Likoed en heeft tot doel het moeilijker te maken voor buitenlandse overheden Israëlische ngo’s te financieel te ondersteunen. Dat soort steun gaat vooral naar organisaties die kritisch zijn op Israëlisch beleid in het conflict met de Palestijnen.

Likoed wil dat ngo’s die geld van buitenlandse regeringen ontvangen hun belastingvoordelen in Israël verliezen. Niet alleen dat, de organisaties zouden een hoge inkomstenbelasting van 65 procent moeten gaan betalen, wat het voor vele vrijwel onmogelijk zou maken in Israël en op de Westelijke Jordaanoever te opereren. Aangezien de meeste Israël-kritische ngo’s slechts bestaan bij de gratie van buitenlandse subsidies, is het geen optie voor hen daarvan af te zien.

Het voorstel heeft geleid tot felle protesten vanuit Washington en verschillende buitenlandse hoofdsteden. Zo fel zelfs, dat Netanyahu lijkt te hebben besloten het voorstel van zijn partijgenoot Ariel Kallner voorlopig in de ijskast te zetten, zo berichten Israëlische media, al ontkent Likoed dat zelf.

‘Dit is geen zionisme, dit is de voortzetting van nationalistische waanzin en spuugt op de waarden van de onafhankelijkheidsverklaring’

Het tweede omstreden wetsvoorstel is afkomstig van de religieus-zionisten in de Knesset en houdt in dat alle regeringsbesluiten voortaan moeten voldoen aan ‘zionistische principes’. Wat die precies zijn, blijft onduidelijk, maar wel helder is dat het voorstel vooral is bedoeld om verdere uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever mogelijk te maken.

Het voorstel komt uit de koker van de extreemrechtse partij Otzma Yehudit, de opvolger van de wegens racisme verboden Kach-partij van de voor terrorisme veroordeelde en in 1990 vermoorde politicus en rabbijn Meir Kahane. Ook dit voorstel kan op ernstige kritiek uit binnen- en buitenland rekenen. Zo heeft de advocaat-generaal, die de regering in Jeruzalem adviseert over juridische zaken, ernstige kritiek. Ook oud-minister van Justitie Tzipi Livni is tegen: “Dit is geen zionisme, dit is de voortzetting van nationalistische waanzin en spuugt op de waarden van de onafhankelijkheidsverklaring,” schreef Livni op Twitter.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
tiki 29 mei 2023, 10:52
Nog één keer om mee te schrijven. De Israelische nederzettingen op de Westelijke Jordaan oever, juiste naam JUDEA & Samaria, zijn historisch & wettelijk legaal....jawel! Meer dan de zovéélste anti Israel resolutie goedkeuren & diplomatische leugens gebruiken is er niets aan te doen....en dat weet men ook! De énige keer dat deze gebieden écht bezet waren (na de Romeinen/Turken & Britten was van 1948 (via Jordaanse aanvals oorlog verkregen) – 1967 (via Jordaanse aanvals oorlog verloren). In deze 19 jarige illegale Jordaanse bezetting werd er echter géén “palestijnse dynastie” hersteld en géén “historisch palestina” heropgebouwd. Waarom niet? Omdat ze nooit bestaan hebben! Maar laat het duidelijk zijn....volgens de PLO & NGO vrienden is héél Israel één grote nederzetting en moet vervangen worden door “palestina”. Aan u de keuze ….de historisch gestaafde Joods Israelische feiten of het moderne PLO/Hamas kletskoek narratief! Vandaar dat Amerika, EU & landen per direct op hun achterste benen stonden over het plan om de anti Israel NGO's aan banden te leggen. Stel je voor géén financiering meer vanuit EU, Duitsland, Nederland etc. om Israel ter dood te veroordelen...'van the river to the sea! Géén geld meer voor opruiing met PLO vlaggen op Israelische universiteiten & straten. Nee, dat laten we niet gebeuren!
tiki 30 mei 2023, 09:06
De “extreem rechtse partij Otzmah Yehudit, opvolger van Meir Kahane's Kach partij”. Kahane is al 33 jaar dood net als zijn partij. De PvdA van den Uyl is ook niet meer die van vandaag. Nee, niet alle linksen zijn progressief & niet alle rechtsen extreem. Bij vrijheid van meningsuiting hoort dan ook dat deze mensen recht hebben op hun mening, ook al bent u het er in A'dam niet mee eens. Of partij hopper & gecrashte politica Zippi Livni's mening er iets toe doet.......?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *