Tree of Life-proces nadert hoogtepunt, krijgt anti-Joodse terrorist de doodstraf?
Buitenland

Tree of Life-proces nadert hoogtepunt, krijgt anti-Joodse terrorist de doodstraf?

Redactie 15 juni 2023, 13:28
Tree of Life-proces nadert hoogtepunt, krijgt anti-Joodse terrorist de doodstraf?

Niemand twijfelt eraan dat de jury Robert Bowers schuldig zal verklaren aan het bloedbad dat hij op 27 oktober 2018 aanrichtte in de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh, Pennsylvania. Elf synagoge-gangers kwamen om het leven bij het bloedbad, zeven personen – onder wie vier politieagenten – raakten gewond. Het was de bloedigste anti-Joodse aanslag in de Amerikaanse geschiedenis.

Bowers’ advocaten ontkennen niet dat hun cliënt schuldig is en hebben geen getuigen opgeroepen. Zij richten hun inspanningen erop dat de 50-jarige Bowers de doodstraf ontloopt. Hun verdediging is daarbij als volgt: Bowers zou niet uit religieuze of rassenhaat jegens Joden gehandeld hebben, maar omdat hij geloofde dat zij schuldig waren aan het ‘verdrijven van het blanke ras’ uit Amerika door de drijvende kracht achter immigratie te zijn. Deze ‘omvolkingstheorie’ heeft ook aanhangers onder Nederlandse complotdenkers en wordt zelfs door politici van Forum voor Democratie verspreidt.

Vandaag wordt in de rechtbank in Pittsburgh het eerste deel van het proces afgesloten. Na de huiveringwekkende en hartverscheurende getuigenverklaringen van overlevenden van het bloed en nabestaanden van de slachtoffers, zal het de jury vermoedelijk weinig tijd kosten Bowers te veroordelen. Daarna begint de in dit proces belangrijke fase waarin diezelfde jury moet besluiten of de moordenaar een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating krijgt of de doodstraf.

Op zijn Gab-profiel plaatste Bowers de tekst “Joden zijn de kinderen van Satan (Johannes 8:44)”

Bowers was voorafgaand aan de aanslag actief op het socialmediaplatform Gab en andere extreemrechtse complotsites, waar hij contact had met neonazi’s, leden van de Alt-Right-beweging en andere ‘witte nationalisten’. Op zijn Gab-profiel plaatste hij de tekst “Joden zijn de kinderen van Satan (Johannes 8:44)”. De foto die hij daarbij plaatste was een afbeelding van het getal 1488, dat vaak door neonazi’s en andere extreemrechtse groepen wordt gebruikt. 14 verwijst naar de ‘veertien woorden’, een racistische slogan, en 88 naar tweemaal de letter h, wat ‘Heil Hitler’ symboliseert.

Dit alles zal het niet gemakkelijk maken voor Bowers’ advocaten de jury te overtuigen dat zijn moordpartij geen hate crime was, een strafverzwarende omstandigheid die het opleggen van de doodstraf dichterbij brengt. Op de door extreemrechtse antisemieten veel gebruikte website 4chan werd na de aanslag ontkend dat deze heeft plaatsgevonden en was er te lezen dat het om een Joodse false flag-operatie zou gaan.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking