Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Troost

Esther Voet 19 maart 2020, 08:00
Troost

Hoe snel is de wereld veranderd. Ineens blijken wat voorheen hoofdzaken leken, bijzaken te zijn. De hele wereld focust zich op de vraag hoe corona te bestrijden. Wanneer dit NIW bij u op de mat valt, hebben de redactie, onze drukkerij, de binderij en Post.nl nog steeds kunnen doorwerken. Is bij uw bezorging een kink in de kabel gekomen? Lees dan op pagina 17 hoe iedere abonnee van het papieren NIW eenvoudig kan inloggen op onze digitale editie. Die staat al op donderdag online.

Deze editie werd voor het eerst grotendeels buiten het redactielokaal gemaakt, omdat de redacteuren vanwege een rondwarende verkoudheid vrijwillig in quarantaine gingen. Dat isolement gaat vanaf volgende week voor ons hele redactionele team in. We zijn voorbereid. Wij kiezen er vooralsnog halfvrijwillig voor, maar sommige leden van onze kehilla moeten dat in verband met hun gezondheid al verplicht doen. Vaak ouderen. “Alsof ik opnieuw in de onderduik zit,” meldde een hulpvrager bij Maccabi. Sportvereniging Maccabi kreeg binnen 24 uur een groep van meer dan honderd vrijwilligers bijeen om een telefonisch praatje met ouderen te maken of boodschappen af te leveren bij iemand die de deur niet meer uit kan of durft.

In onzekere tijden zien we vaker dat er solidariteit ontstaat die mensen misschien zelfs minder eenzaam maakt dan in ‘normale’ tijden. In deze periode van corona-isolatie is dat een rare paradox. Maar solidariteit groeit omdat we allemaal in hetzelfde onzekere schuitje zitten. En medewerkers in de zorg verdienen extra solidariteit. Natuurlijk zag ik de cynische en gekscherende opmerkingen op Twitter over het applaus voor die groep op dinsdagavond. Noem me sentimenteel, maar ik had kippenvel. Al die mensen in mijn buurtje waren even één. Even allemaal hetzelfde doel. Dat bood troost.

Een halfuur later liet ik even mijn werkzaamheden voor wat ze waren, even geen corona, en keek ik naar de eerste aflevering van Jeroen Krabbé’s zoektocht naar Chagall, een man die zijn leven lang werd vervolgd en zich nergens veilig voelde. Wat had, zo vroeg Krabbé zich af, Chagall in zijn schilderijen gezocht? Het antwoord was: troost. En ineens zag ik zijn werk in een ander licht. Troost kan op veel manieren worden gevonden. In de kunst, en bij elkaar, ook als dat op afstand is.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *