Vakantie
Nieuws

Vakantie

Redactie 25 juli 2016, 00:00
Vakantie

NIW7615_01Terwijl ik nog probeer te bevatten hoe iemand twee kilometer lang zigzaggend over een boulevard rijdt om zo veel mogelijk mensen te vermoorden, lees ik op NOS.nl dat Nederlanders nu met het volgende dilemma zitten: ga ik nog op vakantie naar Frankrijk of niet?

Door Zippora Abram

In het artikel worden diverse twitteraars aangehaald. Zoals bijvoorbeeld Linda: ‘Ik ben eigenlijk toch blij dat we dit jaar niet op vakantie naar Frankrijk gaan…’ En Romy: ‘Voorlopig ga ik dus echt niet meer naar Frankrijk. Verschrikkelijk #nice #france’
Fijn die hashtags, hierdoor zullen alle twitteraars die hierop zoeken haar waardevolle bijdrage aan het publiek debat lezen. Ik ben toch elke keer weer perplex over dit soort reacties. Als je weet dat vlakbij mensen rouwen en een deel van de slachtoffers nog niet eens is geïdentificeerd, dat je dan serieus dit soort ‘vraagstukken’ durft te bespreken. Ook Nederland is diep getroffen door oorlog en terreur: naar welk land kunnen we nog ons pak hagelslag meenemen om twee weken te genieten van onze welverdiende rust?

Heldin
Het doet me denken aan mijn buurvrouw, die op de dag van de aanslagen in Brussel vertelde dat ze naar het Centraal Station (in Amsterdam) moest en tóch gewoon ging. Ze keek erbij alsof ze een diep dilemma had doorleefd en tot de moedige keuze was gekomen zich niet te laten afschrikken. Ze ging gewoon!
Dat dit de vragen zijn van de gemiddelde Nederlander is kleinburgerlijk en ongepast, maar dat de NOS een dergelijk item plaatst, gaat nog een stap verder. Iemand op de redactie moet hebben gedacht: wat doet dit nu met ons Nederlanders, laten we eens kijken of vakantiegangers bang zijn!

‘ Naar welk land kunnen we nog ons pak hagelslag meenemen om twee weken te genieten van onze welverdiende rust?’

De ochtend na de mislukte staatsgreep in Turkije zond het NOS-journaal een soortgelijk item uit. Een verslaggever interviewde reizigers op weg van Schiphol naar hun vakantiebestemming in Turkije. De vraag was: heb je getwijfeld, en watwas de uitkomst? Die was natuurlijk ‘we gaan toch’ anders stonden ze niet in de rij om in te checken. Een vrouw was duidelijk bezorgd. Ze vloog met man en twee kinderen naar een resort in Turkije: “Was er maar een negatief reisadvies, dan was ik niet gegaan. Maar ja, nu moeten we wel.” De verslaggever vroeg of dat moeten niet wat sterk uitgedrukt was. De vrouw antwoordde: “Ja, nee, anders ben ik mijn geld kwijt.”
Vakantie is voor veel Nederlanders heilig. Het is een recht, je bent er altijd aan toe, rust heerlijk uit, en als je terugkomt ga je weer sparen voor de volgende vakantie. Niet op vakantie kunnen is vreselijk, dan ben je echt arm. Op vakantie moeten naar een land waar het misschien onveilig is omdat je anders je geld kwijt bent, dat is het diepste leed dat Nederlanders ooit in relatie tot terreur heeft getroffen.
Wat heerlijk! Ik zal het mijn familie in Israël vertellen, voor wie terreur- en oorlogsdreiging deel zijn van het dagelijks leven. Ik zou me er niet druk om moeten maken. Ik gun Nederland nog jaren van vakantiedreiging!

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking