Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Velen en weinigen

Esther Voet 28 april 2022, 08:10
Velen en weinigen

Opperste verbazing bij onze abonnees. De pesacheditie van het NIW lag zomaar, pardoes, bij velen al op donderdag op de mat. Een unicum. Voor zover wij hebben kunnen achterhalen, was dit de eerste keer dat het NIW in plaats van een of meer dagen te laat, juist te vroeg werd geleverd. We hopen u niet meer zo te laten schrikken.

Minder goed nieuws brengt de Monitor antisemitische incidenten 2021 van het CIDI. Nooit eerder werden er zoveel meldingen gedaan, ondanks de lockdown waarin we vorig jaar nog steeds zaten. Pieken zijn altijd duidelijk waarneembaar zodra als het los gaat tussen Israël en Hamas. Ook vorig jaar. Daarnaast groeit het aantal complotdenkers met de dag.

Het blijft jammer dat een essentieel onderdeel van dat antisemitisme, namelijk de haatspraak op sociale media als Twitter en Facebook, niet wordt opgenomen. Want daar, met die vaak anoniem gespuwde braaksels, begint de haat die zich verspreidt als een olievlek. Internationale antisemitismewaakhonden hebben de afgelopen jaren gestreden om bijvoorbeeld op Twitter de ergste uitingen verwijderd te krijgen. Dat gebeurt nu met wisselend succes. De moderators mogen bijvoorbeeld uitleggen waarom de Iraanse ayatollah Khamenei gewoon zijn antisemitisme en dreigementen tegen de Joodse staat mag blijven ventileren, terwijl Geert Wilders, die doodsbedreigingen over zich heen krijgt, deze week van het platform werd verbannen. Het is willekeur. Kortgeleden deed ik melding van een onmiskenbare Jodenhater. Ik kreeg te horen dat hij de Twitterregels niet had overtreden, terwijl anderen voor minder heftige uitlatingen wel (tijdelijk) werden kaltgestellt. Aan de regels is geen touw vast te knopen.

We moeten niet verwachten dat het beter wordt nu de geniale excentriekeling Elon Musk zijn oog op het medium heeft laten vallen. Voor 41 miljard zijn wij straks zijn ‘eigendom’, althans: iedereen die twittert. Musk bejubelde tussen zijn eigen, vaak onbegrijpelijke tweets de vrijheid van meningsuiting en heeft al laten weten dat hij die zwaarbevochten, minimale beperkingen weer wil oprekken. Dat is voor Joden slecht nieuws. De enige manier waarop we dan nog haters vanuit extreemlinkse, extreemrechtse, moslim-, wappie- en hier en daar verdwaald christelijke hoek kunnen proberen in te dammen, is door tegenspraak. En dan moet ik denken aan de woorden van premier Rutte: ‘Wij zijn met meer.

Voor ons geldt die uitspraak niet. Wij zijn met minder, veel minder. Dus hoe dat haattij te keren?

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *