Vrijheid
Binnenland

Vrijheid

Administrator 30 maart 2018, 00:00
Vrijheid

Dit NIW valt als het goed is een paar uur voor de eerste seideravond bij u op de mat, wanneer u hoogstwaarschijnlijk bijkomt van het huis kasjeren voor Pesach en u zich voorbereidt op de bijzondere maaltijd van vanavond. Terwijl Joden over de hele wereld zich concentreren op het bijzondere verhaal van de quantum leap die drieduizend jaar geleden werd gemaakt van Egyptische slavernij naar vrijheid, draait de wereld natuurlijk gewoon door. In politiek Den Haag bijvoorbeeld. Het NIW onthult deze week dat Nederland op het punt staat militaire banden met het moellahregime in Teheran aan te knopen door middel van de stationering van een defensieattaché. Het is ons land dat zo een voortrekkersrol inneemt in het verdiepen van de banden met een regime dat keer op keer zweert de ‘zionistische entiteit’ uit te zullen roeien. Dat Nederlandse politici nu al, en defensieambtenaren binnenkort de deur plat zullen lopen bij een land dat Israël nog steeds wil vernietigen, toont aan dat de verhoudingen in het Midden-Oosten voortdurend verschuiven. Iran lijkt ineens een lieveling van Europa, van Nederland in het bijzonder. Dat terwijl het vertrouwen van Joden in Europa deze week opnieuw een deuk opliep met de afgrijselijke moord op een 85-jarige Joodse vrouw in Parijs. Voor de zoveelste keer is in de Franse hoofdstad antisemitisme aanleiding om een weerloos iemand van het leven te beroven.

En de situatie in Nederland? Lees Roel Abrahams hartenkreet om in Nederland in vrijheid Jood te zijn, zoals je dat zelf wilt. Ook dat is een recht waarvoor gevochten mag en moet worden. Vrijheid moet keer op keer bevochten en verdedigd worden. Daar weten de Israëli’s alles van. Die verdediging komt nadrukkelijk aan bod in dit NIW, waarin u veel militairen zult zien: in het tweede deel van de serie Israël 70 jaar, ons interview met drie lone soldiers en de recensie van de snijdend indrukwekkende film Foxtrot.

Ook leest u een verslag van Joanne Nihom over pas aangekomen Ethiopische Joden die eindelijk in vrijheid leren hoe je eigenlijk seidert, terwijl Esther Weissman de vrijheid neemt zichzelf een stressloze Pesach te
bezorgen. Hoe? U leest het op pagina 40. Tot slot een huishoudelijke mededeling: het NIW zal tijdens deze feestdagen gesloten zijn, ook de redactie gaat even van de vrijheid genieten. Volgende week komt er dus geen editie uit. Vrijdag 13 april liggen we weer bij u in de bus.

Namens bestuur en medewerkers chag Pesach sameach!

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking