Ruim baan deze week voor een artikel over de Joodse rol in de toenadering tussen de jonge Republiek en de hoofdstad van het Ottomaanse rijk, het toenmalige Constantinopel. We spreken dan over 1612 en het is weer een stukje in de historische lappendeken van de Nederlands-Joodse geschiedenis – en in dit geval ook de Turkse. “Hé, wat interessant, wist ik niet,” is hier op de redactie een veel gebezigde uitspraak. Datzelfde geldt voor het interview met Barak Medina, voormalig rector magnificus van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, die binnenkort in Amsterdam een lezing houdt. Israël heeft nog steeds geen grondwet en Medina vertelt dat die er eigenlijk al enkele maanden na de oprichting van de staat had moeten liggen. Wist ik niet. En van de geschiedenis van het populaire koosjer zout, ook in dit nummer, had ik al helemaal geen kaas gegeten.
Hoe belangrijk de geschiedenis is, vertelde Sacha Baron Cohen in zijn magistrale toespraak ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Martin Luther Kings mars naar Washington. Als Britse student leerde hij als jongen van negentien in Atlanta (Georgia) de geschiedenis van de mensenrechtenbeweging kennen. Tot die tijd wist hij niet hoe zwarte en Joodse leiders in de jaren 50, 60 en 70 schouder aan schouder hadden gestaan. Wie dat ook niet schijnen te weten, zijn veel zwarte leiders van nu. Zij bestempelen Joden als überwit, sommigen zien ons zelfs als personificatie van het kwaad. Ook zij kennen de geschiedenis niet.
Nog zo’n type dat z’n historische feiten niet op een rijtje had, is de 41-jarige Pools-Canadese man die het nodig vond een nepbericht op het Anne Frankhuis te projecteren: het dagboek zou een hoax, een opzettelijke leugen zijn geweest. Online plaatste hij een filmpje met die projectie en een ‘minder beschaafd’ liedje. Een paar jaar geleden zou hij er waarschijnlijk mee zijn weggekomen. Niet nu. Het OM ging achter hem aan en achterhaalde zijn adres in Polen. De man vluchtte naar Frankfurt, waar hij op een vliegtuig naar Canada wilde stappen. Daar werd hij in de kraag gegrepen en uitgeleverd aan Nederland. Nu moet-ie twee weken in bewaring blijven en het plan is dat hij op 5 oktober voor de rechter moet verschijnen. Mocht hij voor die tijd niet zijn gevlucht, dan zijn er twee vragen: wie hielp hem met de Nederlandse tekst enne … kent hij de geschiedenis niet?