15.000 onderduikkaarten
Binnenland

15.000 onderduikkaarten

Redactie 05 februari 2017, 00:00

Onderduikkaart Maurits Kosman Foto Otto Kuipers Tresoar Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum-page-001
Naar schatting 15.000 onderduikkaarten van 2000 onderduikers, onder wie een kleine 100 Joden, vond de Stichting Sneek 1940-1945 na onderzoek in eigen archief.

De registratiekaartjes en formulieren lagen zeventig jaar lang in vijftien doosjes. Ze waren de eerste weken na de bevrijding door de onderduikers zelf ingevuld en door een medewerker van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO) overgetypt. De vondst is bijzonder omdat de administratie zo compleet is: van elke onderduiker zijn meestal zeven documenten bewaard gebleven.

Aanleiding om in het archief te duiken was het Onderduikersproject van het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Alle documenten zullen worden gescand en daarna gepubliceerd op www.fryskehannen.frl. Vrijwilligers kunnen de gegevens daar overtikken zodat er een database over de onderduikers ontstaat. Op 1 april komen de onderduikkaarten op de – doorzoekbare – website www.onderduikinfriesland.nl, één van de onderdelen van het project Onderduik in Friesland. Daarnaast wordt eind april en begin mei een driedelige documentaireserie over de onderduikers uitgezonden op Omrop Fryslân en NPO2, en er worden lezingenavonden georganiseerd in Drachten, Leeuwarden en Sneek. Ten slotte zal er tijdens radio-uitzendingen op vaste tijdstippen worden geprobeerd om oud-onderduikers of hun nabestaanden in contact te brengen met hun oud-gastgevers of hun nabestaanden.

Onderduikkaart Maurits Kosman Foto Otto Kuipers Tresoar Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum-page-002Foto’s onderduikkaart Maurits Kosman: Otto Kuipers, TRESOAR Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking