5775
Nieuws

5775

Administrator 03 september 2015, 00:00
5775

J2GLMc7-Voor u ligt het laatste nummer van het jaar 5775. Een editie met drie feestelijke gelegenheden: het 40-jarig jubileum van opperrabbijn Jacobs, de heropening van het Joods studentenhuis in Leiden en een feest in De Rode Hoed ter ere van Tamarah Benima.

Maar het artikel dat deze week de meeste indruk op mij maakte, was het persoonlijke relaas van de familie Blog. Dit echtpaar werd enkele weken geleden op wrede wijze overvallen door twee als agenten verklede criminelen, totaal in elkaar geslagen en beroofd. De politie is op zoek naar de daders, de zoon heeft een groot geldbedrag ter beschikking gesteld voor de ‘gouden tip’, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. Het echtpaar sprak met NIW’s Annet Röst over dit drama en over de antisemitische uitlatingen die de overvallers tijdens hun misdaad hebben geuit. Ze denken erover om weg te gaan uit Nederland en zich bij hun zoon in Spanje te vestigen. Nederland, anno 5775.

Ook sprak opperrabbijn Jacobs op een van deze laatste dagen van 5775 tijdens een bijeenkomst ter ere van zijn 40-jarig jubileum over de waarschuwing die hij het afgelopen jaar van de politie had gekregen. Er was hem geadviseerd dat het beter was om maar even niet met de trein te reizen. En we weten dat er bij zijn woning in Amersfoort meerdere malen stenen door de ruiten zijn gekomen. Ja, ik weet het. We moeten ons niet bang laten maken en aan massahysterie hebben we al helemaal niets. Maar we kunnen het niet mooier maken dan het is en moeten constateren dat de wereld aan het veranderen is; dit jaar was dat niet geheel ten goede. Die verandering is zichtbaar in heel Europa, en dus ook in Nederland.

We kijken naar de laatste dagen van elloel, ook wel de maand van genade. Op naar Rosj Hasjana en het extra dikke nummer dat wij volgende week zullen uitbrengen. Hier op de redactie wensen wij de familie Blog, slachtoffers van deze schrikbarende gebeurtenis, gewoon in een woning in een Amsterdamse straat, na die noodlottige middag heel veel genade in 5776.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking