96-jarige nazi-verdachte aangehouden na ontvluchten proces
Nieuws

96-jarige nazi-verdachte aangehouden na ontvluchten proces

Redactie 30 september 2021, 16:00
96-jarige nazi-verdachte aangehouden na ontvluchten proces

De Duitse politie heeft een 96-jarige vrouw aangehouden die er van wordt verdacht tussen 1943 en 1945 te hebben bijgedragen aan de moord op 11.412 mensen in concentratiekamp Stutthof.

Irmgard Furchner zou op 18-jarige leeftijd als typiste bij het kamp zijn begonnen en maakte deel uit van het naziregime. De vrouw werd eerder al aangehouden en zou zich vandaag voor het eerst voor de rechtbank van Itzehoe moeten verantwoorden. De bejaarde vrouw verliet haar huis echter ’s ochtends vroeg in een taxi en liet zich naar een metrostation brengen. Daarop werd een arrestatiebevel uitgeschreven, omdat de vrouw als voortvluchtig werd aangemerkt.

De huidige verblijfplaats van Furchner is onbekend. De aanklachten kunnen niet worden voorgelezen tenzij Furchner persoonlijk in de rechtbank aanwezig is.

Furchner is de laatste in een reeks van haar leeftijdgenoten die zijn beschuldigd van Holocaust-misdaden. Aanklagers zien het als de laatste kans om gerechtigheid te krijgen voor de slachtoffers van de kampen.

Volgens Der Spiegel heeft de vrouw onder andere executiebrieven getranscribeerd voor kampcommandant Paul-Werner Hoppe. Vorig jaar werd een 93-jarige man veroordeeld wegens zijn rol in het kamp. De man was op het moment dat hij bewaker werd van Stutthof nog minderjarig, waardoor hij door een jeugdrechtbank werd berecht.

Het is nog onduidelijk of Furchner een celstraf boven het hoofd hangt.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking