A.B. Yehoshua overleden
Nieuws

A.B. Yehoshua overleden

Redactie 14 juni 2022, 14:30
A.B. Yehoshua overleden

Schrijver A.B. Yehoshua is vandaag op 85-jarige leeftijd overleden. De Israëlische auteur was ook essayist, toneelschrijver en fervent voorstander van het zionisme.

In 1995 onderving hij de belangrijkste culturele onderscheiding van de Joodse staat, de Israëlprijs. Ook won hij de Bialik-prijs en de Jewish National Book Award. Zijn werk verscheen in 28 talen.

In Israël reageren prominenten op de dood van de schrijver. President Isaac Herzog prees Yehoshua en noemde hem ‘een van Israëls grootste auteurs, die ons zijn onvergetelijke werken schonk’. “Zijn werken, die zich lieten inspireren door de schatten van onze natie, weerspiegelden ons in een nauwkeurig, scherp, liefdevol en soms pijnlijk spiegelbeeld. Hij wekte in ons een mozaïek van diepe emoties op’, voegde Herzog eraan toe.

Minister van Cultuur en Sport Chili Tropper zei: “Behalve zijn zeldzame talent, werd Yehoshua gekenmerkt door grote zorg en gevoeligheid voor de uitdagingen waarmee de Israëlische samenleving wordt geconfronteerd en hij was een sociale en politieke activist in een poging om de samenleving op zijn manier te verbeteren. De woorden die hij schreef en de verhalen die hij vertelde, vormen een integraal onderdeel van de Hebreeuwse literatuur en zijn in de harten van massa’s liefhebbende lezers.”

Yehoshua werd geboren in een Sefardische familie die al vijf generaties lang in Jeruzalem woonde. Zijn moeder emigreerde in 1932 vanuit Marokko, vier jaar later werd hij geboren. Hij studeerde literatuur en filosofie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en woonde van 1963 tot 1967 in Parijs. Daarna was hij onder meer gasthoogleraar aan Harvard, de Universiteit van Chicago en Princeton.

Hij schreef elf romans, drie boeken met korte verhalen, vier toneelstukken en vier essaybundels. Zijn best ontvangen roman was Mr.Mani, een multigenerationele kijk op de Joodse identiteit.

Naast auteur was Yehoshua ook activist. Hij was zowel criticus van de Israëlische als Palestijnse politieke cultuur.

Volgens Avi Shushan, woordvoerder van het Sourasky Medisch Centrum, stierf de schrijver in het ziekenhuis aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking