Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Aanslag synagoge Marioepol ternauwernood voorkomen

Redactie 28 juli 2020, 13:06
Aanslag synagoge Marioepol ternauwernood voorkomen

Een nog onbekende man heeft dinsdag geprobeerd om een aanslag op de synagoge in de Oost-Oekraïense stad Marioepol te plegen. De aanvaller drong het terrein van de synagoge binnen met een mes en een bijl (zie foto), en wilde in het gebouw van de gemeenschap dood en verderf zaaien.

Een bewaker wist na een worsteling de aanvaller te ontwapenen. Hij raakte hierbij gewond aan zijn nek en hand, maar maakt het naar omstandigheden goed. De dader wist te ontkomen, maar werd wel vastgelegd op de beveiligingscamera’s. Zie de beelden.

Christenen voor Israël (CvI) betaalt al sinds enkele jaren mee aan de verbeterde beveiliging van de synagoge. De bewaker wordt door de organisatie betaald. Rabbijn Mendel , rabbijn van de gemeenschap in Marioepol, is in shock, zo meldt opperrabbijn Jacobs, die hem vanochtend meteen na de aanval sprak. Jacobs en Mendel zijn hechte vrienden. Volgens Mendel hebben de giften van CvI nu levens gered. Vanwege de uitbraak van het coronavirus waren in het gebedshuis weinig mensen aanwezig. Doorgaans zit het gebouw vol met leden van de gemeenschap die om dit tijdstip in de synagoge komen lunchen.

Het NIW plaatste in september vorig jaar een uitgebreide reportage over de Joodse gemeenschap in Marioepol, een stad waarin veel Joodse vluchtelingen wonen uit het door rebellen gecontroleerde gebied in Oost-Oekraïne.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *