Zeker in deze week, nu de herdenking van de bevrijding van Auschwitz samenviel met een rector magnificus die een simpele vraag niet durfde te beantwoorden en een college van bestuur moest worden teruggefloten na een onverklaarbare beslissing, was hier de behoefte aan escapisme groot. Even een paar uurtjes niet op X bijvoorbeeld. Staatssecretaris Van Huffelen (D66) besloot deze week haar X-account op te schorten. Begrijpelijk, maar sluit zij zo haar ogen niet voor wat in de samenleving speelt? Groot-Brittanniëcorrespondent Lia van Bekhoven zei het maandag bij Op1: nergens anders vind je zoveel informatie en nieuws als op X. Als journalist kun je je het bijna niet veroorloven er niet actief op te zijn. En het valt te betwijfelen of de Hogeschool Utrecht het besluit een Holocausteducatieprogramma te annuleren, had teruggedraaid als niet zoveel politici op X hun verbijstering over die beslissing hadden geuit.
Als de redactie van het NIW X niet had gevolgd, waren wij bijvoorbeeld niet op de hoogte geweest dat het Scheepvaartmuseum zich afvraagt wat ‘musea nu met Gaza aan moeten’. Veel zaken halen immers gewoon de ‘kwaliteitspers’ niet. Maar word je er zo nu en dan niet hondsberoerd van? Jazeker. Je moet je wapenen tegen de hausse aan antisemitische en antizionistische braakpartijen en het gejubel van onwetende, kwaadaardige lieden en groepjes die victorie kraaien als het hen gelukt is weer een Joodse instantie of Israëlische sporter te laten cancelen. Geen onderwerp zo dankbaar als Israël. Daar kan geen oorlogsmisdaad van welk ander land ook tegenop.
Toch moet de vraag worden gesteld of ‘de anti’s’ niet een schot voor open doel wordt geboden. Al jaren vindt er, ook in de Joodse gemeenschap zelf, een discussie plaats de twee kernactiviteiten van het CIDI los te koppelen: enerzijds antisemitismebestrijding –waaronder Holocausteducatie – en anderzijds informatieverstrekking over het Israëlisch-Palestijns conflict. Die discussie was al gaande toen Ronny Naftaniel nog directeur was. Dat daarin geen verandering is gekomen, bleek zeker deze week een achilleshiel. Als die gecombineerde kernactiviteiten uit elkaar zouden worden getrokken, hadden activistische clubjes die nu bijvoorbeeld dat college van bestuur van de Hogeschool Utrecht intimideerden, geen poot gehad om op te staan. Ongetwijfeld heeft zo’n opsplitsing ook nadelen, maar het zou goed zijn daar nu eens echt serieus over te gaan nadenken.
2 reacties
Laat het CIDI vooral een eenheid blijven. Het is (ook voor mij) een baken aan informatie zeker voor diegene die niet zo bekent zijn met het joods zijn. Daar reken ik mijzelf ook onder. Juist die informatieverlening geeft weer een meer evenwichtig beeld in een structureel ingewikkelde werkelijkheid.
Hierbij ook grote complimenten voor het Israëlitisch weekblad geeft mij ook weer een inkijk naar de joodse meningen en gebruiken.
Het is voor mij niet alleen verrijkend maar doet mij ook meeleven met alles wat gaande is!
De zegen van de Eeuwige zij jullie van harte gegund!
Ik eet het niet. Ik heb te weinig zicht op de financiële implicatios. Wat ik erger vind is dat de Hogeschool van Utrecht zo’n slappe rug heeft. Waarom dat Sjoah programma schrappen/ waarom geen academische discussie? Wat zegt dit over het klimaat? Wat zegt dit over de educatieve vaardigheden? Oke dat zegt de persoon met het meest exclusieve en beschermde onderwijs van Nederland. Wageningen is nog massa in verhouding tot mijn school geschiedenis. Ik erger me er vooral aan dat er weinig tot geen gebalanceerd verhaal is. Naar het schijnt stond NL te juichen toen Israel de 6 daagse oorlog won. Hoe zit het nu? Er mag, zeker in een democratie, een open discussie zijn. Meningen. En visies moeten kunnen veranderen. Maar waar kan ik het Israel versie van het verhaal horen? Het NIW even daargelaten. Als jij het weet hoor ik het wel. Ik hoor het alleen in de TPO podcast en de Wierd Duk podcast. De vervolg vraag is dan, uiteraard, wat kan ik doen? Ik kan abonnementen voor je proberen te werven. Maar dat gaat niet meer dan een tiental worden. Gaat herverschil niet maken en of jullie op een kennismakingsabonnement een positieve marge maken. Helaas zitten jullie niet in leesmappen. Dat zou nog een stuk exposure opleveren. Bij mijn weten doen jullie geen, internet, tv. Of iets met Salto. Als die club nog bestaat. Ga aan een tafel zitten en praat. Om wat te noemen. Of die iets met Radio4All. De nieuwe commercieel radiozender die bij jullie in Adam zitten. Wat kan er tegen de eenzijdige berichtgeving gedaan worden? Hoe kunnen we elkaars bubbel versterken? Verder vooral de gelederen gesloten houden. Elkaar versterken en elkaar niet een mes in de rug steken. Maar dat is only my take.