Achilleshiel
Commentaar

Achilleshiel

Esther Voet 01 februari 2024, 07:00
Achilleshiel

Zeker in deze week, nu de herdenking van de bevrijding van Auschwitz samenviel met een rector magnificus die een simpele vraag niet durfde te beantwoorden en een college van bestuur moest worden teruggefloten na een onverklaarbare beslissing, was hier de behoefte aan escapisme groot. Even een paar uurtjes niet op X bijvoorbeeld. Staatssecretaris Van Huffelen (D66) besloot deze week haar X-account op te schorten. Begrijpelijk, maar sluit zij zo haar ogen niet voor wat in de samenleving speelt? Groot-Brittanniëcorrespondent Lia van Bekhoven zei het maandag bij Op1: nergens anders vind je zoveel informatie en nieuws als op X. Als journalist kun je je het bijna niet veroorloven er niet actief op te zijn. En het valt te betwijfelen of de Hogeschool Utrecht het besluit een Holocausteducatieprogramma te annuleren, had teruggedraaid als niet zoveel politici op X hun verbijstering over die beslissing hadden geuit. 

Als de redactie van het NIW X niet had gevolgd, waren wij bijvoorbeeld niet op de hoogte geweest dat het Scheepvaartmuseum zich afvraagt wat ‘musea nu met Gaza aan moeten’. Veel zaken halen immers gewoon de ‘kwaliteitspers’ niet. Maar word je er zo nu en dan niet hondsberoerd van? Jazeker. Je moet je wapenen tegen de hausse aan antisemitische en antizionistische braakpartijen en het gejubel van onwetende, kwaadaardige lieden en groepjes die victorie kraaien als het hen gelukt is weer een Joodse instantie of Israëlische sporter te laten cancelen. Geen onderwerp zo dankbaar als Israël. Daar kan geen oorlogsmisdaad van welk ander land ook tegenop. 

Toch moet de vraag worden gesteld of ‘de anti’s’ niet een schot voor open doel wordt geboden. Al jaren vindt er, ook in de Joodse gemeenschap zelf, een discussie plaats de twee kernactiviteiten van het CIDI los te koppelen: enerzijds antisemitismebestrijding –waaronder Holocausteducatie  – en anderzijds informatieverstrekking over het Israëlisch-Palestijns conflict. Die discussie was al gaande toen Ronny Naftaniel nog directeur was. Dat daarin geen verandering is gekomen, bleek zeker deze week een achilleshiel. Als die gecombineerde kernactiviteiten uit elkaar zouden worden getrokken, hadden activistische clubjes die nu bijvoorbeeld dat college van bestuur van de Hogeschool Utrecht intimideerden, geen poot gehad om op te staan. Ongetwijfeld heeft zo’n opsplitsing ook nadelen, maar het zou goed zijn daar nu eens echt serieus over te gaan nadenken.

Plaats opmerking