Amazon’s Alexa geeft antisemitische antwoorden
Nieuws

Amazon’s Alexa geeft antisemitische antwoorden

Redactie 26 november 2020, 14:04
Amazon’s Alexa geeft antisemitische antwoorden

De virtuele assistente van webgigant Amazon geeft antisemitische antwoorden op bepaalde vragen.

Alexa, een boxje aangesloten op het internet, kan vragen beantwoorden door ze op te zoeken in zoekmachines. Ook kan het apparaatje commando’s uitvoeren zoals het licht aan en uit zetten of muziek afspelen, als de eigenaar daar speciale uitbreidingspakketten voor in huis heeft.

Gisteren ontstond er ophef nadat er een filmpje verscheen waarin Alexa antwoord geeft op een vraag over de antisemitische complottheorie van de Protocollen van de wijzen van Zion. “Dit heb ik op het internet gevonden. In de Protocollen van de wijzen van Zion hebben de zwendelaars van Zion hun plannen onthuld om naties te onderwerpen en de controle over de wereld te krijgen,” aldus het apparaatje. Nu is het niet heel verrassend dat Alexa een quote van het internet haalt en deze voorleest. Maar wat wel zorgwekkend is, is dat er in het artikel ook staat dat deze bewering ‘venijnig antisemitisch’ is. Alexa leest dit echter niet voor.

Volgens Andrew Percy, Brits parlementslid en vicevoorzitter van de Conservative Friends of Israel, is dit niet de eerste keer dat Alexa antisemitische antwoorden geeft. Zo citeert het apparaat op de vraag of de Holocaust ooit heeft plaatsgevonden, een passage van een Wikipediapagina over het ontkennen van de Holocaust. In het stuk wordt het ontkennen van de Holocaust meerdere keren tegengesproken, maar Alexa kiest juist een citaat uit waarin dit niet wordt gedaan.

Amazon heeft een onderzoek ingesteld naar de uitspraken van hun product. “Antisemitisme en elke vorm van discriminatie is onaanvaardbaar. Alexa haalt uit verschillende bronnen om op vragen te reageren – we onderzoeken dit en hebben de gemelde reacties geblokkeerd,” aldus een woordvoerder.

Bekijk de video hier:

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking