Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Amerikaanse Congresleden pakken antisemitisme op universiteiten aan

Redactie 21 november 2023, 13:18
Amerikaanse Congresleden pakken antisemitisme op universiteiten aan

Het Huis van Afgevaardigden in Washington stemde gisteravond met overweldigende meerderheid in met een wetsvoorstel dat de Amerikaanse regering opdraagt financiële steun in te trekken aan universiteiten die niets doen aan de explosie van Jodenhaat die sinds 7 oktober hun campussen teistert.

De stemming eindigde met 373 afgevaardigden voor en 54 tegen. Opvallend hierbij was dat de tegenstemmers op één na linkse Democraten waren. Onder hen veel namen die wij kennen van anti-Israëlische en antisemitische retoriek, zoals Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib en Ilhan Omar. Maar ook vier Joodse afgevaardigden uit de linkervleugel van de Democraten stemden tegen. Eerder viel al op dat die vleugel er moeite mee had Hamas en het bloedbad van 7 oktober te veroordelen. De enige Republikein die tegen stemde, is de extreemrechtse ‘libertariër’ Thomas Massie, die vrijwel tegen alle voorstellen stemt waarin overheidsuitgaven ter sprake komen, maar blijkbaar won ditmaal zijn afkeer van Joodse Amerikanen het van zijn wens dat de regering minder geld uitgeeft.

In politiek Den Haag is er weinig animo voor bescherming van Joodse studenten op Nederlandse universiteiten

Sinds 7 oktober is het aantal antisemitische incidenten aan Amerikaanse universiteiten niet meer bij te houden. Bij demonstraties wordt de terreur van Hamas verheerlijkt en opgeroepen tot genocide op Joodse Israëli’s, maar ook zijn Amerikaanse Joden op campussen niet langer veilig. Er zijn verschillende geweldsincidenten en doodsbedreigingen geweest, naast een stortvloed aan racistische beledigingen. Opvallend is dat de universiteiten nauwelijks optreden en soms zelfs ronduit de kant kiezen van antisemitische studenten en docenten. De Amerikaanse politiek wil nu daartegen optreden, nadat eerder al privé-donateurs op grote schaal hun financiële bijdragen aan verschillende universiteiten hebben stilgelegd.

Aangezien ook in Nederland veel Joodse studenten zich niet meer veilig voelen nu openlijk antisemitisme eerder norm dan uitzondering is geworden, zou het misschien een idee zijn dat ook de Nederlandse politiek de universiteiten aanspreekt op hun verantwoordelijkheid alle vormen van racisme te bestrijden en hun campussen een veilige plek voor alle studenten te maken. Helaas lijkt daar op dit moment in Den Haag – anders dan in Washington – weinig animo voor te zijn.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (6)
Shlomo Itai 21 november 2023, 15:05
Ik heb weleens gezegd dat de allergrootste fout van Rutte was, dat hij Onderwijs en Media in handen van D66 heeft gegeven. Een partij met een terroristenvrouw als leidster laat je de jonge generatie opvoeden ? Hopelijk gaat er na 22 november even iets veranderen in Nederland, maar voor een hele generatie komt dat al te laat. Wat we ook niet moeten vergeten, is dat het aantal moslims in Nederland hoog is en alsmaar stijgt. We kunnen dat zonder betrouwbare of onbetrouwbare percentages heel duidelijk zien aan de omvang van de anti-Israël demonstraties, die nu ongeveer het dubbele is van de omvang tijdens de vorige oorlog. Daar moet een overheid met een politiemacht die op apegapen ligt terdege rekening mee houden. En politici - die zullen er rekening mee houden of ze moeten of niet. Laten wij op 22 november ons best doen om met een goede keuze nog wat tijd te winnen.
tiki 21 november 2023, 16:32
Nederlandse politiek die universiteiten aanspreekt op hun verantwoordelijkheid alle vormen van racisme te bestrijden en hun campussen een veilige plek voor alle studenten te maken.....'maar niet voor Joden & Jodenhaat. Ophouden naief te zijn, de geest is uit de fles! Jodenhaat is géén misdrijf meer, maar een recht op vrijheid van mening, gelegitimeerd door *de Verenigde Nazis/UNESCO die de Joden uit hun eigen geschiedenis schrijven via de meest abjecte resoluties, *de "kritische" media die ieder getoond bewijs van Israel in vraag stelt, gewoon verdraait of arrogant terzijde legt & iedere leugen van Hamas als een waarheidsgetrouw orakel overbrengt, *de arrogante links liberale progressieve, inclusieve, democratische Jodenhaters, *de ignorante politieke draaikonten én een totaal doorgeknalde gehersenspoelde massa. Tel daarbij de humanitaire mening van de kerkvaders, de humanitaire NGO's die zwijgen over de raketten van Hezbollah op N-Israel en verbrande Joodse babies in ovens, het bloed-Rode Kruis die zoals gewoonlijk zijn Jodenfobie niet kan beheersen, door zich niet in te spannen voor de Israelische gijzelaars, de WHO die in alle talen zwijgt over de bommen, raketten & granaten in de UNWRA ziekenhuizen, de altijd klagende Me Too dames met hun drama's van 30 jaar geleden maar die hun stem verloren zijn bij de beestachtige verkrachtingen & misdaden tegen Israelische vrouwen Ouderen die nog leven en de vooroorlogse dagen hebben meegemaakt vertellen mij dat ze deze massale haat 'toen niet voelden.....en dat wil wat zeggen. Met andere woorden het Internationale pogrom is bezig met de terroristen uit Gaza & Hamas als excuus. Het is het héle zootje hierboven beschreven die misdaden tegen de menselijkheid plegen!!!!!!!
Geert ter Horst 21 november 2023, 17:48
De laksheid van de overheid en de universiteitsbesturen om het rabiate antisemitisme aan te pakken op straat zowel als op de campus moet op een daartoe gunstig tijdstip op een niet mis te verstane wijze aan de kaak worden gesteld. Samen met de idiote brief van een aantal woke ambtenaren van BZ die de overheid oproepen tot een meer pro-Palestijns positie, ligt hier de kiem van een nieuw schandaal van falende instituties. Ook is het hoog tijd dat het Clingendael Instituut eens doorgelicht wordt. Het commentaar dat van daaruit naar buiten komt lijkt nergens op en heeft niets te maken met werkelijke scholarship in internationale betrekkingen.
Bas Fortuin 21 november 2023, 18:46
Dat noem ik nog eens daadkracht: "Het Huis van Afgevaardigden in Washington stemde gisteravond met overweldigende meerderheid in met een wetsvoorstel dat de Amerikaanse regering opdraagt financiële steun in te trekken aan universiteiten die niets doen aan de explosie van Jodenhaat die sinds 7 oktober hun campussen teistert." Als de Staat vertikt om te Regeren, dan doet de STRAAT het wel!!! Goddank zijn er morgen Verkiezingen!!!
Shlomo Itai 23 november 2023, 04:36
@Bas Fortuin: Na de verkiezingen in de VS is er Trump. Met Trump als president is het enige dat zeker is, dat er niets meer zeker is, behalve dat de president heel foute vrienden heeft.
Bas Fortuin 27 november 2023, 10:30
@Shlomo Itai. Foute vrienden? Ben ik met u eens! Trump noemde zelfs die N-Koreaanse dictator Kim-UN a Good Guy. Arme landgenoten daar die dagelijks moeten buigen voor die verwaande dwaas.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *