Angst voor een derde intifada
Buitenland

Angst voor een derde intifada

Administrator 16 oktober 2015, 00:00

In Israël was dit een week van steekpartijen, demonstraties en heel veel onrust. Gevreesd wordt dat het ergste nog niet voorbij is.

Normaal zie ik hier iedere ochtend en avond mensen joggen op het strand. Deze week zijn dat er ineens heel veel minder,” vertelt Joop Soesan, woon achtig in Netanja, die twitteraars van uur tot uur op de hoogte houdt over nieuws uit Israël. Het land staat met de volstrekt willekeurige steekpartijen van de afgelopen week op scherp. Het is 28 graden, maar de terrasjes zijn opvallend leeg, winkelcentra moeten het doen met de helft van het normale aantal shoppers. Sommige restaurants hebben zelfs hun keuken gesloten, omdat de Arabische medewerkers naar huis zijn gestuurd. De incidenten vinden door het hele land plaats: uiteraard in Jeruzalem maar ook in plaatsen als Tel Aviv, Ra’anana en Afoela. De sfeer in Israël doet denken aan de tijd van de tweede intifada: toeristen wordt sterk ontraden de oude stad van Jeruzalem in te gaan, ze worden zelfs bij de poorten teruggestuurd.

Snap 2015-10-15 at 12.15.26Bijl
Dinsdag 13 oktober was, tot het ter perse gaan van dit NIW, het dieptepunt. In rap tempo volgden steekpartijen elkaar op. De meest schokkende was die van een man uit Oost-Jeruzalem die uit het niets met een bijl inhakte op een rabbijn die bij een bushalte stond te wachten. Een beveiligingscamera filmde het allemaal. De dader werd door een omstander neergeschoten, maar bleef liggend doorhakken, totdat hij werd doodgeschoten. Het filmpje ging via Twitter en Facebook de hele wereld over. De daders zijn veelal jong, de jongste was dertien, het zijn jongens en meisjes en, groot verschil met de intifada uit de eerste jaren van dit millennium, een aantal woont binnen de groene lijn van ’67 of in Oost-Jeruzalem. Ze worden geïnspireerd door Hamas en islamistische partijen in Syrië. Ook vanuit Gaza was het onrustig. Er werden diverse raketten op Israël afgevuurd. Er kwam een vergeldingsactie; een zwangere vrouw en haar dochtertje kwamen daarbij om. Voeg daar de ophitsende teksten van niet alleen Hamas maar ook Abbas aan toe, en er ontstaat een giftige cocktail.

Positiefs
Veel Israëli’s morren over het handelen, of liever het gebrek aan handelen van Netanyahu. Tijdens een laatste peiling bleek 73 procent van de Israëli’s niet gecharmeerd van de manier waarop hij de situatie aanpakt. Het ene deel van de bevolking vindt dat hij opnieuw met de Palestijnse Autoriteit om de tafel moet gaan zitten, en niet alleen maar moet zéggen dat hij om de tafel wil zitten. Een groot aantal inwoners vindt dat de Westbank opnieuw hermetisch moet worden afgesloten, ook omdat Abbas de steekpartijen niet klip en klaar veroordeelt. Is er dan helemaal niets positiefs te melden? Ja, dat is er wel. Veel Israëlische Arabieren vinden het verschrikkelijk wat er nu gebeurt. De burgemeester van Nazareth trok stevig van leer tegen de Joint List (drie Arabische partijen die zich voor de vorige verkiezingen verenigden en demonstraties tegen Israël organiseren) en verweet ze de stad in economisch opzicht veel schade te berokkenen. En er zijn andere, kleinschaliger initiatieven, zoals afgelopen zaterdagavond toen er een bijeenkomst op de promenade in Jaffa was, waar op initiatief van het Parents Circle Families Forum Joodse en Arabische families bijeenkwamen om in ieder geval met elkaar in dialoog te blijven. Voorzitter Doubi Schwartz: “We willen dat de Israëli’s weten dat er wel degelijk Arabieren zijn met wie we kunnen praten en dat er Joden zijn die met Arabieren willen praten. Het is niet ons lot om te doden en gedood te worden.” Het initiatief wordt komende zaterdag herhaald.
Maar veel Israëli’s vrezen dat deze nieuwe golf van geweld nog niet ten einde is en het begrip Derde Intifada klinkt steeds vaker.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking