Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Antisemitische aanval in Maastricht

Redactie 22 februari 2021, 17:00
Antisemitische aanval in Maastricht

Een Joodse student in Maastricht is het slachtoffer geworden van antisemitische bekladdingen en vernielingen.

De man trof vorige week bij thuiskomst in zijn studentenflat een hakenkruis gekerfd in zijn deurpost aan. Ook was zijn mezoeza, een Joodse tekstkoker, van de deurpost getrokken en op de grond gesmeten.

Elad Zigler, directeur van Stichting StandWithUs Nederland zegt tegen het NIW dat de belaagde student een bekend gezicht is in de Joodse kringen van Maastricht. “Hij is in de stad hard bezig met het bij elkaar brengen van de gemeenschap. Daarbij is hij vrijwilliger bij verschillende Joodse organisaties. Hij is dus herkenbaar en het zou kunnen dat hij daarom het doelwit is geworden.”

De man ziet de gebeurtenis niet als een persoonlijke aanval, maar een aanval op de gehele Joodse gemeenschap. Hij deed vorige week aangifte bij de politie en heeft ook melding gemaakt bij het CIDI.

De mezoeza

“Helaas zijn er geen camerabeelden uit de flat,” zegt Zigler. “Maar het is heel goed mogelijk dat de vernielingen zijn aangericht door medebewoners.” De ingang van het gebouw is uitgerust met een toegangscontrole systeem.

De student kiest er voor om anoniem te blijven. Volgens Zigler is dat niet perse uit angst, maar heeft het slachtoffer liever niet dat dit negatieve nieuws aan zijn naam wordt gelinkt. “Wel is hij nu nog gedrevener om zich in te zetten voor de Joodse gemeenschap in Maastricht.”

Ook StandWithUs gaat zich extra focussen op Maastricht. “Een diverse stad als Maastricht zou een veilige plek moeten zijn voor iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond. Dat Joden in 2021 nog steeds slachtoffer worden van antisemitisme op zo een intimiderende manier is echt treurig, en laat de urgentie van educatie en tolerantie zien,” aldus Zigler. “We willen Joodse studenten steunen en weerbaarder maken. Ook lijkt het mij goed om in gesprek te gaan met Maastricht University hierover.”

Foto’s: StandWithUs Nederland

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *