Antisemitismebestrijders doen beroep op nieuwe Twitter-CEO
Nieuws

Antisemitismebestrijders doen beroep op nieuwe Twitter-CEO

Redactie 10 juni 2023, 12:25
Antisemitismebestrijders doen beroep op nieuwe Twitter-CEO

In een open brief roepen twintig internationale antisemitismebestrijders Linda Yaccarino, de nieuwe CEO van Twitter, op meer te doen om Jodenhaat op het platform te bestrijden. De overname van Twitter door Elon Musk heeft daar geleid tot een explosie van antisemitisme en andere vormen van hate speech. Ook Musk zelf lijkt steeds meer naar in extreemrechtse kringen populaire complottheorieën te neigen, zo mag afgeleid worden uit zijn tweets.

De brief is ondertekend door grote namen op het gebied van antisemitismebestrijding, zoals de speciale afgezant van de Amerikaanse regering Deborah Lipstadt, Europese Commissie-coördinator Katharina van Schnurbein, Felix Klein namens de Duitse regering en Eddo Verdoner, de Nederlandse coördinator antisemitismebestrijding.

De ondertekenaars maken zich ernstige zorgen over de enorme vlucht die Jodenhaat heeft genomen op het socialmediaplatform, in combinatie met ‘Twitters nieuwe beleid dat de terugkeer heeft mogelijk gemaakt van gebruikers die giftige en gevaarlijke met haat gevulde content verspreiden,” schrijven zij.

Daarbij roepen de twintig de nieuwe Twitter-CEO op een aantal concrete stappen te nemen om antisemitisme en andere vormen van haat te bestrijden, zoals het modereren in lijn met nationale wetgeving, transparantie over Twitters algoritmes, effectieve methodes om haatberichten te verwijderen en het (permanent) uitsluiten van gebruikers die zich niet aan de regels houden. Volgens critici van Musk zijn dit allemaal maatregelen die onder zijn bewind niet langer of in ieder geval minder gehanteerd worden.

Hieronder kunt u de brief downloaden in pdf-format

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking