Asymmetrisch
Nieuws

Asymmetrisch

Administrator 23 augustus 2018, 00:00
Asymmetrisch

In 2002 bombardeerde het Amerikaanse leger in de Afghaanse provincie Uruzgan per ongeluk het verkeerde gebouw, waar net een bruiloft werd gevierd. Een verschrikkelijke misrekening. Gevolg: tientallen doden. Een schone oorlog bestaat niet.

Oorlog is dirty business, waarbij ook de handen van de goede kant nooit schoon blijven. Kijk naar het bombardement op Dresden, een inferno van apocalyptische proporties waarbij tussen de 22.000 en 25.000 burgerslachtoffers vielen. Maar feit is en blijft dat als de geallieerden ons niet hadden bevrijd, iedereen nu Duits zou spreken en er onder die ‘iedereen’ geen Joden meer zouden zijn. Let wel, cynisme dwingt te zeggen dat de nazi’s een behoorlijke poging hebben ondernomen. Het was doelbewust, geïndustrialiseerd staatsterrorisme met de intentie een volk uit te roeien. Dat geïndustrialiseerde was het unieke karakter van de Holocaust, maar de mensheid kan terugkijken op meerdere genocides, zoals die op de Armeniërs, de Tutsi’s en de Jezidi’s.

Het conflict tussen Hamas en Israël is soms moedeloos makend. Het is een typisch voorbeeld van asymmetrische oorlogsvoering, een oorlog tussen ongelijke partijen. Israël, een land met een gedisciplineerd leger dat er alles aan doet om burgerslachtoffers zoveel mogelijk te mijden, tegenover een terroristische organisatie die zich niets hoeft aan te trekken van conventies of onderzoeken van de VN. Hamas kan als dictator in Gaza doen wat het wil: bijvoorbeeld politieke tegenstanders uitschakelen door ze achter brommertjes aan door Gaza-Stad te slepen. Er worden lukraak raketten afgeschoten op de Israëlische burgerbevolking met de intentie dat er eentje ‘zo goed terecht komt’ dat er doden vallen. Met ballonnen en condooms wordt geprobeerd hel en verdoemenis te zaaien. Ecologische schade? Laat ze niet lachen.

Toch zijn er steeds meer mensen die Israël beschuldigen van genocide. En waarom? Is het omdat onder Israëli’s zo weinig doden vallen? Israël slaagt er goed in zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken, aan beide kanten. Aan de andere kant hoopt Hamas op zo veel mogelijk burgerslachtoffers. Vallen er doden in eigen kamp? Dan zijn het martelaren in dienst van de Heilige Oorlog. Een mensenleventje meer of minder, wie maalt erom? En zo’n openbare begrafenis is altijd goede pr. Dit Hamas vindt een gewillig oor bij Jeremy Corbyn, wellicht de toekomstige premier van het Verenigd Koninkrijk, dat ooit tot de geallieerden behoorde. We leven in een omgekeerde wereld. Noem het asymmetrisch.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking