Auschwitz-museum zet twitterbaas Elon Musk op zijn nummer
Sociale media

Auschwitz-museum zet twitterbaas Elon Musk op zijn nummer

Redactie 20 augustus 2023, 16:28
Auschwitz-museum zet twitterbaas Elon Musk op zijn nummer

Het Auschwitz-museum heeft stevige kritiek op de plannen van Elon Musk de blokkeerfunctie op socialmediaplatform X/Twitter te verwijderen. De miljardair wil dat gebruikers alleen nog anderen kunnen blokkeren voor DM, directe berichten tussen twitteraars. Voor gewoon gebruik wil hij af van de blokkeerfunctie: “Die heeft geen zin.”

Dit zou betekenen dat op X voortaan iedereen alle berichten kan lezen en er zelfs op kan reageren (tenzij de gebruiker de moeite doet de groep die kan reageren te beperken). Dat betekent dat er een enorme stortvloed van beledigingen en bedreigingen onder elke tweet kan komen, vooral omdat sinds Musk het bedrijf overnam, er nauwelijks nog wordt opgetreden tegen racistische, antisemitische, homofobe of andere haatreacties.

Ook het Auschwitz-museum maakt zich zorgen om Musks voornemen. Blokkeren ‘is een manier om de herinnering aan mensen die leden en werden vermoord te beschermen,’ schrijft het museum in een reactie. De blokkeerfunctie is een ‘praktische maatregel’ volgens het Auschwitz-museum, dat zich er bovendien over beklaagt dat Musk niets doet met klachten over extreemrechtse twitteraccounts. Sinds de overname van Twitter door Musk is het aantal racistische tweets geëxplodeerd, waarbij de miljardair zelf zich ook niet onbetuigd laat.

Over de reden waarom Musk de blokkeerfunctie wil afschaffen zijn de meningen verdeeld. Sommige critici denken dat hij op die manier meer ruimte wil geven aan extreemrechts gedachtegoed, anderen denken dat het hem puur om geld gaat: zo zouden gebruikers niet langer adverteerders kunnen blokkeren. Overigens wordt erop gewezen dat zowel Google als Apple geen apps van sociale media aanbieden die geen blokkeerfunctie hebben.

Plaats opmerking